Wat zijn de 3 belangrijkste peilers voor een strakker lichaam?

Blijkbaar is er een grote gezondheidscrisis gaande in ons land. Heel veel mensen die ik spreek klagen over hun ‘gezondheidsprobleempjes’. 

We willen massaal afvallen, aan de lijn, slanker worden, meer spieren kweken, strakker worden, een betere conditie verkrijgen, het buikje eraf trainen, love handles kwijtraken…….. jullie mogen het rijtje verder afmaken.

Aangezien dit vroeger een natuurlijk proces was, hoefden we hier niet zoveel over na te denken. Tegenwoordig zijn onze extrinsieke bewegingsbehoeften verloren gegaan. Daarbij heb ik nog niet gesproken over de verleidingen van lekkernijen die alleen maar sterker zijn geworden.

We leven tegenwoordig in een andere wereld. Een wereld waarin we niet meer automatisch tot beweging overschakelen, in schaarste leven of noodgedwongen moeten vechten voor veiligheid.

In een veilige samenleving zoals deze, waarin zitten de norm is, waarin overconsumptie plaatsvindt voedsel overal te vinden is, moeten we onszelf noodgedwongen tot actie over laten schakelen.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat de 3 essentiële peilers zijn om toch op een gezonde en bewuste  wijze door het leven te gaan. 

1. Hogere verbrandingsgraad

Iedereen weet dat bewegen noodzakelijk is om gezonder en fitter te zijn. Een uurtje naar de sportschool weegt alleen niet op tegen 8 uur zitten. Zorg dus voor meer activiteiten buiten het sporten om! 

Sporten is goed, maar een actief leven is misschien nog steeds niet de norm in jouw leven. Gelukkig hoeft dit ook niet. Je hoeft niet 8 uur in de sportschool te staan. 

Zorg in plaats daarvan voor een actiever leven. Sta regelmatig op van je werkplek, fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt, ga een uurtje intensief sporten en rust daarna goed uit.

Val jij niet af nu je sporten in je leven hebt geïntegreerd? Lees bovenstaande alinea nog eens. Durf jij tegen jezelf te zeggen dat jij je elke dag een actief leven draait? Lees daarna verder naar puntje 2!

2. Zorg voor een grotere spiermassa

Ik weet wat de vrouwen onder ons nu misschien denken: ik wil helemaal niet breed worden. Of  misschien is ‘breder worden’ niet per se je doelstelling. Je wilt waarschijnlijk gewoon vet verliezen. That’s it. 

Helaas (of gelukkig) heeft het allemaal verband met elkaar. Je hoeft er inderdaad niet voor te streven om op je 50ste levensjaar als Mister Olympia door het leven te gaan (Al zou ik het wel cool vinden). Maar bodybuilden en spiermassa opbouwen zijn 2 heel verschillende dingen. 

Je verhouding vet- en spierweefsel is namelijk op 2 manieren te optimaliseren: namelijk door het vetpercentage te verlagen, als door het spierpercentage te verhogen. Verlaag je alleen het vet? Dan verlaag je automatisch ook het spierpercentage wat je al bezit. Verhoog jij je spiermassa? Dan wordt de verhouding vetpercentage/spierpercentage geoptimaliseerd, plus je ondervindt het effect dat je vetmetabolisme wordt opgeschroefd!

Volg je me nog? Ik leg het even voor je uit. 

Jouw verkregen spiermassa moet ‘gevoed’ worden. Die energie haalt jouw verkregen spiermassa uit zijn glycogeenvoorraden. Dit zit opgeslagen in je spieren en lever. Jouw spieren krijgen als het ware een grotere opslag van energie aangereikt. 

Je zult merken dat energie zich minder manifesteert rond jouw lichaam, maar als brandstof zal worden ingezet om je spieren te onderhouden. Je koolhydraat-tolerantie wordt hierdoor verbeterd.

Snap je me nog steeds niet: Jouw spieren eten gewoon letterlijk je vet op! 😉

Bedenk daarom dat een normale weegschaal geen inzicht geeft in je gezondheid. Afvallen kan ook betekenen dat je spiermassa kwijtraakt. Terwijl aankomen kan betekenen dat je verhouding in vet- en spierweefsel is verbeterd.

Kijk dus uit met wegen. Weeg het liefst 1 keer in de twee weken op een weegschaal die in staat is het vetpercentage en spierpercentage te berekenen. Jouw gewicht is niet het uitgangspunt, maar jouw lichaamssamenstelling!

3. Eet gezond en niet te veel!

Jouw lichaam is gebouwd om volgens de seizoenen te leven! Eet groente en fruit volgens de seizoenen. Zo krijg automatisch al minder suikers binnen.

Vasten.

Vast regelmatig om je lichaam een reset te geven door middel van Intermittent Fasting. Dit zorgt ervoor dat oude cellen als het ware worden ‘opgegeten’ (autofagie), celvernieuwing plaatsvindt, je overtollig vetweefsel sneller verbrandt en je blijft langer jong!

Wil je meer weten over intermittent fasting? In dit artikel leg ik uit wat het inhoudt, waar je op moet letten en wanneer je het bijvoorbeeld NIET moet doen.

Eet minder en efficiënter.

Eet onbewerkt, groentes in alle kleuren van de regenboog en volledige eiwitten en essentiële vetzuren.

Dit houdt in:

  • elke dag minstens 300 gram groente
  • minimaal 2 keer in de week wilde vette vis (of omega 3 supplementeren).
  • Elke dag een ei
  • handje noten per dag
  • af en toe een stukje vlees
  • sla regelmatig het ontbijt over
  • eet minder
  • leef (lees: beweeg) meer

Wil jij meer tips om jouw metabolisme een boos te geven? Lees dan verder in dit artikel! Scroll naar onder als je aan de slag wilt gaan met je nieuwe leefstijl! 

Interesse in de gratis boodschappencursus inclusief 5-daagse afslanktraining? Klik dan op onderstaande button.
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!