Backpacken voor je mentale gezondheid

Wie wil nou niet de wereld zien? Heel veel mensen hebben een droom om zelf ontdekkingsreiziger te zijn. En dat kan! Het is mogelijk voor ieder budget, mits je genoegen neemt met minder. Backpacken is super gezond voor je. Het geeft je een flinke boost aan zelfvertrouwen, je leert om probleemoplossend te denken, je wordt makkelijker en je maakt dingen mee die je niet had verwacht!

In dit artikel leg ik je uit waarom JIJ deze stap moet wagen en waarom jouw gezondheid hiervan een boost zal krijgen!

Toen ik voor de eerste keer een vlucht boekte, voelde ik 0 spanning. Zonder enige twijfel drukte ik op het laatste knopje ‘boeken’. De resterende dagen in Nederland vlogen voorbij.

2 weken voor vertrek voelde ik de spanning opkomen (gezonde spanning wel te verstaan).

Waarom ga ik in godsnaam alleen weg voor 2 maanden?

Toen ik inmiddels op het vliegveld door de paspoortcontrole kwam, begon de spanning door mijn lijf te gieren.

Niet door de reis, maar om mijn spullen. Ik vergeet namelijk alles! Om het mezelf wat gemakkelijker te maken, besloot ik mezelf op 3 dingen te focussen: paspoort, portemonnee en telefoon.

Ik besloot deze spullen ten alle tijde bij me te houden (mission failed). Dit gaf me meer rust waardoor ik meer op mijn reis kon focussen.

Tijdens deze gehele reis van 2 maanden heb ik enorm veel dingen geleerd. Sommige mensen beweren dat ze zichzelf tegenkomen en het ‘licht’ hebben gezien. Geen zorgen, dit ga ik je niet vertellen. Dus waarom is alleen op reis gaan WEL de moeite waard?

Probleemoplossend vermogen

Gegarandeerd dat er scenario’s gaan optreden die je moet gaan oplossen! Je hebt een ‘idee’ in je hoofd hoe je de reis gaat volbrengen. Misschien heb je zelfs een planning. Anyway, je reis verloopt op een of andere manier ALTIJD tegenovergesteld (tenminste, dat was bij mij het geval). Dit maakt het leuk maar geeft soms ook stress.

Je ‘vergeet’ bijvoorbeeld je bucketlistbestemming (jammer), je raakt verdwaald in een onderontwikkeld land (oeps), je laat je telefoon in zee vallen (jep), je raakt je portemonnee kwijt (shame), je bedelt bij medereizigers om geld of je vliegtuig is opeens volgeboekt (zucht).

Ohja, ik ben ook een keer onderweg geweest naar het vliegveld terwijl ik mijn vlucht nog moest boeken. Ik besloot dit dan maar 20 minuten voor vertrek in een TucTuc te regelen.

Nu niet getreurd! Ik ben jou niet. Nu ik dit zelf lees merk ik pas wat voor slechte backpacker ik ben geweest. Maar wat heb ik er veel van geleerd! Wanneer het noodlot toeslaat, ben je ineens tot alles
in staat. Leer jezelf en je creativiteit kennen en ga het avontuur aan!

Zelfvertrouwen

Door dit alles bouw je enorm veel zelfvertrouwen op. Opeens zie je in waar je allemaal toe in staat bent. En eerlijk is eerlijk, wanneer jij je bewust bent van het feit dat je ergens aan de andere kant van de wereld in de middle of nowhere je leven leeft, doet dat wel iets met je ego!

Sociale vaardigheden

Ooit was ik super verlegen, praatte ik amper met mensen en keek ik liever de kat uit de boom. Geloof me, wanneer je bij medereizigers letterlijk aan het bedelen bent om geld, durf je daarna alles (zie dit niet als uitnodiging om dit daadwerkelijk te gaan doen, just saying).

Je leert daarnaast zoveel mensen kennen, ieder met zijn of haar eigen avonturen. Sindsdien ben ik niet meer zo verlegen. Stap uit die bubbel en probeer zoveel mogelijk mensen te benaderen.

Comfort zone uitbreiden

Nu we het toch over die bubbel hebben.. We zijn nogal gewend in hokjes te denken en altijd maar voor zekerheid te gaan. Voor sommige mensen is dit fijn.

Maar wanneer jij die ene gedachte hebt om toch een keer de stoute schoentjes aan te trekken, ga dan alleen op reis! Zie in dat je comfort zone maar een klein deel is van je leven. Het leven bied zoveel meer!!

Openminded zijn

Elk land heeft zijn eigen charmes en leefgewoonten. Alles wat in NL gebeurt hoeft niet de norm te zijn waarvan wij het gevoel hebben daaraan te moeten voldoen. Ervaar dat elke cultuur anders is.

Ga erin mee, probeer alles uit, ben open-minded en laat je meeslepen. Wie weet ben jij dan wel diegene die zichzelf toch is tegengekomen.

Minder stress

Door te reizen ervaar je minder stress. Je voelt je een keer zo vrij als een vogel. Ga een keer niet voor zekerheid en ervaar hoe het is om als deze vogel rond te vliegen. Maak je eigen plan en geniet van de gedachte dat je morgen niks ‘moet’ maar alles mag!

Daarnaast zie je in dat andere culturen veel meer laidback zijn en minder stress ervaren. Ik heb veel van locals geleerd en eerlijk gezegd ervaar ik tegenwoordig minder snel stress dan voorheen.

DUS!

Waarom zou ik een solo backback aanbevelen?

Omdat je eindelijk uitvindt hoe je handelt wanneer het moet, zonder dat iemand anders er invloed op heeft en het ‘leerproces’ verstoort.

En hoe chaotisch of vergeetachtig je ook bent, het lukt wel. Het zal je veel bijbrengen en heel veel mooie herinneringen opleveren. Neem de stap! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!!

Wanneer het erop aankomt, gaat alles vanzelf, kun je opeens alles en kijk je terug op momenten waarvan je nooit had gedacht hier ooit het lef voor te hebben.

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!