beste-eiwitshake

Lees hier | Beste eiwitbron en beste eiwitshake!

Eiwitten en eiwitshakes zijn helemaal in. Iedere krachtsporter neemt ze regelmatig. Eiwitten zorgen namelijk voor opbouw van de spieren. Ook mensen die willen afvallen hebben baat bij eiwitrijke voedingsmiddelen. Welke eiwitbronnen kun je het beste nemen? En wat is de beste eiwitshake die momenteel verkrijgbaar is? Lees in dit artikel alles over de beste eiwitten die jij jezelf kan geven.

In dit artikel leer je:

 • waarom eiwitten zelf essentieel zijn.
 • wat de belangrijkste functies zijn van eiwitten.
 • wat de meest hoogwaardige eiwitbronnen zijn.
 • goede en slechte eiwitshakes van elkaar te onderscheiden.
 • de beste eiwitshake in te slaan
 • hoe de vertering invloed heeft op de ‘biologische beschikbaarheid’ van eiwitten.
 • Waar je op moet letten bij het kopen van eiwitshakes.

Zijn eiwitten essentieel?

Eiwitten behoren samen met de vetten en de koolhydraten tot de macronutriënten.

Macro’s kun je omschrijven als ‘grote voedingsstoffen’ die in grote hoeveelheden moeten worden ingenomen. Eiwitten en vetten zijn in tegenstelling tot koolhydraten van levensbelang.

Daarom worden deze 2 ook wel ‘essentiële macronutriënten’ genoemd. 

Eiwitten behoren tot onze primaire levensbehoeften. Zonder eiwitten is gezond gewicht verliezen erg moeilijk. Ook opbouw van het lichaam is niet goed mogelijk zonder eiwitten.

Wil jij snel beginnen met afvallen? Begin dan eens met het inslaan van eiwitrijke voedingsmiddelen. Koop de beste eiwitshake die op de markt te vinden is. Let daarbij ook goed op de ingrediëntenlijst en keurmerken.

Stap vanaf morgen met een andere gevoel de supermarkt in.

Waarom zijn eiwitten dan van levensbelang?

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren. Dit zijn de bouwstenen die met een bepaalde volgorde en lengte een afzonderlijk eiwit vormen.
 
Aminozuren zijn onder te verdelen in de essentiële en niet-essentiële vormen. ‘Essentieel’ betekent dat jouw lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Het is dus essentieel deze uit de voeding te halen.
 
Niet-essentiële aminozuren maakt het lichaam daarentegen wel zelf aan, in meer of mindere mate.
 
Een te lage eiwitinname kan vervelende, dan wel ernstige problemen veroorzaken. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je lichaam.
 
Veel mensen weten dat eiwitten goed zijn voor de spieren. Eiwitten bouwen deze namelijk op. Door middel van de juiste voeding, in combinatie met training, wordt de spier uiteindelijk groter en sterker.

Opbouw en vernieuwing

Wat vaak wordt vergeten is dat eiwitten ook zorgen voor ‘opbouw’ van andere systemen in het menselijk lichaam. Zo zijn eiwitten erg belangrijk bij de opbouw van het immuunsysteem. Ook cellen worden opgebouwd, vernieuwd of vervangen onder invloed van eiwitten. Dit alles is niet mogelijk bij een te lage eiwitinname.
 
Heb je een slechte afweer? Dan kan dit duiden op een te lage eiwitinname.

Wat zijn de functies van eiwitten?

Eiwitten hebben tal van functies in het menselijk lichaam. De bekendste functies ga ik hier met je delen:
 

1. Opbouw en behoud

Zoals hierboven vermeld staat, zijn eiwitten de bouwstenen van het lichaam. De term ‘proteïne’ stamt af van het Griekse woord Proteos. De letterlijke vertaling hiervan is ‘primair’. In andere woorden: Eiwitten zouden prioriteit nummer 1 moeten zijn.

Eiwitten zorgen voor de (weder)opbouw van het lichaam. 

Zonder eiwitten kan er geen groei plaatsvinden. Bij een te lage eiwitinname zal het lichaam is afbraakstand terechtkomen. 

2. Afweer

Uit eiwitten worden antistoffen gemaakt. Deze zorgen voor een versterkt immuunsysteem. De antistoffen fungeren als een beschermingsmechnisme tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen of bacteriële infecties.
 
Zorg dus voor voldoende eiwitten om je immuunsysteem een boost te geven. Een tekort aan eiwitten maakt je dus sneller ziek.

2. Enzymatische processen

Enzymen hebben tal van functies in het lichaam. Een tekort aan deze enzymen kan een hoop gezondheidsproblemen in de hand werken. En jawel: ook enzymen zijn opgebouwd uit eiwitten! Hoogwaardige eiwitten zijn nodig om al deze processen goed te laten verlopen.
 
Voorbeelden van enzymatische processen zijn: (1)
 
 • vertering
 • energieproductie
 • bloedstolling
 • spiersamentrekking

3. Transport

Het menselijk lichaam beschikt over meerdere transporteiwitten. Deze transporteiwitten binden slecht oplosbare stoffen aan zich, zodat ze door het bloed kunnen worden getransporteerd. Elders worden deze stoffen afgesplitst of afgegeven zodat zij hun functie kunnen vervullen op de plek waar dat nodig is.

Hemoglobine is bijvoorbeeld een zuurstoftransporteiwit. Transferrine een ijzertransporteiwit.

Vitaminen, mineralen, spoorelementen en andere stoffen zijn natuurlijk super belangrijk. Maar zoals je hier al leest, heb je hier niets aan wanneer de eiwitconsumptie laag blijft. Zelfs als je de beste eiwitshake tot je beschikking hebt. Een eiwitrijk dieet is een vereiste. Hierdoor worden de stoffen niet getransporteerd naar lichaamscellen. Een mineralentekort kan dus net zo goed een eiwittekort zijn. 

4. Hormonen

Hormonen worden opgebouwd uit aminozuren. Ook deze hormonen zijn weer van invloed op onze spijsvertering, stofwisseling en gedrag. Ook zorgen zij voor een goede communicatie tussen lichaamscellen en organen.
 

5. Gewichtsverlies

Eiwitten hebben een hoge TEF (Thermic Effect of Food). Dit betekent dat eiwitten moeilijker worden verteerd, opgenomen, gemetaboliseerd en geäbsorbeerd worden in vergelijking met koolhydraten en vetten.

Het lichaam moet daarom veel calorieën verbranden om dit toch tot stand te brengen. Eiwitten hebben daarom prioriteit als je lichaamsvet wilt verliezen. 

In dit artikel vind je info over TEF en andere redenen waarom je GEEN calorieën hoeft te tellen om af te vallen! 

Daarnaast staan eiwitten hoog op de verzadigingsindex. Eiwitten verzadigen ontzettend goed. Hierdoor zul je minder trek ervaren na het eten van eiwitten. 

De beste eiwitbronnen en beste eiwitshake voor menselijke consumptie.

Eiwitten dienen we dus in grotere getale te nuttigen. Maar waar zitten ze in, en waar dien je rekening mee te houden?

Om hier een duidelijk antwoord op te geven moeten we kijken naar de opbouw van de aminozuurketens. Aminozuren zijn de bouwsteentjes van eiwitten. De lengte en volgorde van deze keten bepalen het soort eiwit. De ene is voor de mens beter opneembaar dan de ander.

Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen, is het verstandig deze op efficiënte wijze in te nemen. Eiwitten komen voor in plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen. Deze gaan we met elkaar vergelijken om te bepalen welke bronnen voor jouw het meest waardevol zijn. 

We gaan kijken naar de lengte, herkenning en vertering van de aminozuren.

1. Lengte van de aminozuurketen

Het verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten zit hem in de lengte van de aminozuurketen.

Plantaardige eiwitten bevatten kortere en incomplete aminozurenketens. Dierlijke eiwitten bevatten daarentegen wel het volledige aminozurenprofiel. Deze ketens zijn dus langer. Er zitten meer soorten bouwsteentjes aan gekoppeld. 

Je hebt dus eigenlijk meer eten nodig om op plantaardige wijze aan je eiwitten te komen. 

WINNAAR: Dierlijke eiwitten.

2. Herkenning eiwit voor het menselijk lichaam.

Dierlijke eiwitten lijken qua structuur op de eiwitten van de mens. Daarom worden dierlijke eiwitten sneller en beter herkend.  Daardoor worden ze makkelijker ingezet als bouwmateriaal. De beste eiwitshakes zijn dus van dierlijke afkomst. 

Plantaardige eiwitketens lijken daarentegen minder op de menselijke eiwitten. Dit komt omdat plantaardige voeding anders is opgebouwd. Hoe dichter het eiwit bij de menselijke eiwitten komt, hoe makkelijker het op te nemen is. 

Mensen zijn van dierlijke afkomst. Het klinkt dus logisch dat het eiwit van een kip meer op de eiwitten van de mens lijkt. Noten zijn ook eiwitrijk maar lijken minder op onze eiwitten.

 WINNAAR: dierlijke eiwitten.

3. Vertering eiwitten.

Er is ook nog een verschil in verteerbaarheid en opname van eiwitten door de dunne en dikke darm.
 
Op een verpakking kan 20 gram eiwit staan vermeld. Echter, dit zegt niets over de hoeveel eiwit die het lichaam daadwerkelijk opneemt uit dat voedingsmiddel.
 
Het model van DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Scores) geeft weer in hoeverre het eiwit uit een product wordt verteerd en opgenomen door het lichaam.
 
In onderstaande grafiek valt af te lezen dat dierlijke eiwitten de hoogste scores laten zien. Een goede whey proteïne wordt gezien als de beste eiwitshake voor menselijke consumptie. Deze wordt helaas niet weergegeven in onderstaande grafiek. Feit is dat deze eiwitbron de hoogste scores laten zien! (BRON)
 
WINNAAR: dierlijke eiwitten.
 
beste-eiwitshake

Conclusie: dierlijke eiwitten zijn completer en worden beter herkent, verteert en opgenomen in het menselijk lichaam.

Waar zitten hoogwaardige eiwitten in?

Er zijn erg veel producten waar eiwitten in verwerkt zitten. Het is daarom niet moeilijk om aan je eiwitbehoefte te komen. In vlees, vis, zuivel, ei, peulvruchten, noten, zaden en pitten komen de meeste eiwitten voor.
 
Wil je de hoogste kwaliteit eiwit? Kies dan producten in onderstaand rijtje:
 
 • Grasgevoerd en biologisch (orgaan)vlees
 • Gevogelte en wild van biologische oorsprong
 • Wilde vette vis uit schone wateren, laag in de voedselketen
 • Biologische eieren
 • ongepasteuriseerde zuivel (met uitzondering van volle yoghurt)
 • grasgevoerd wei-eiwitconcentraat (beste eiwitshake op de markt)
 • ongezouten en ongebrande (rauwe) noten, zaden en pitten
 • bonen en peulvruchten (vermijd soja)

Let op! Voordat jij de ‘beste eiwitshake’ wil halen…

dien je eerst de best mogelijke eiwitbronnen te nuttigen. Eiwitshakes zijn een ontzettend goede aanvulling op je dagelijkse eetgewoonten. Echter, neem eiwitshakes niet om te compenseren in je eiwitarme dieet.

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten uit verschillende bronnen eet. Bovenstaand rijtje geeft weer waar de meest hoogwaardige eiwitten inzitten.

Eiwitshakes zijn er in vele soorten en maten. Er zijn ontzettend veel aanbieders. De één beter dan de ander.

Waar op letten bij het kopen van de beste eiwitshake?

1. Compleet aminozuurprofiel en goede opneembaarheid

Zorg altijd voor eiwitten met het complete aminozuurprofiel. Dit betekent dus dat een dierlijke eiwitshake de beste eiwitshake voor de mens is.

Rijstproteïne, sojaproteïne en erwtenproteïne zijn veel belovende marketingtrucs. 

Helaas zijn ze vaak incompleet of worden ze niet goed verteert. Hierdoor is de opname van het eiwit minder.

Daarnaast worden ze niet zo goed herkend door het menselijk lichaam. Een goede whey proteïne is de beste eiwitshake in omloop.

Ik ben lactose-intolerant. Wat kan ik dan het beste doen?

Wei (beter bekend als whey) is het bijproduct voor het maken van kaas. Dit eiwitrijke goedje bevat maar liefst alle essentiële aminozuren en scoort nogmaals het hoogst op de DIAAS index!

Helaas bevat het ook lactose. En laat jij nu net een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben. 

Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor! Probeer eens een natuurlijke whey-isolaat. Deze bevatten minder lactose dan whey-concentraat. Ook zijn er een aantal lactose-vrije whey proteïnes in omloop. 

Kies in ieder geval niet voor een plantaardige eiwitbron als shake. In dat geval adviseer ik je te kiezen voor een eiwitrijker dieet, gericht op hoge kwaliteit vlees, vis en ei. Ook dit is ontzettend goed te doen!

2. De beste eiwitshake is op basis van grasgevoerde koeien.

Koeien horen buiten te grazen. Gras is de natuurlijke voeding van een koe. Hoe meer een koe aan zijn natuurlijke dieet wordt blootgesteld, des te hoger is de kwaliteit van het eiwit. Biologische eiwitshakes met keurmerk staan nog hoger.

Nog niet overtuigd van biologische voedingsmiddelelen? Dan heb ik dit artikel voor je. 

Hierin leg ik uit waarom je het liefst morgen nog moet overstappen op biologische en lokale voedingsmiddelen!

Dit geldt ook voor het vlees. Kies altijd voor grasgevoerd vlees. Deze eiwitten hebben een extreem hoge opneembaarheid.

Advies

Zorg ervoor dat zowel plantaardige als dierlijke eiwitten in je maaltijd zijn verwerkt.

Plantaardige eiwitten bevatten meer wateroplosbare vitaminen, terwijl voedingsmiddelen met dierlijke eiwitten vetoplosbare vitaminen bevatten.

In dit artikel lees je waarom de meeste mensen een tekort hebben aan vitamine A, D, E en K.

Al deze vitaminen zijn erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat minimaal 50% van je dagelijkse consumptie eiwit van dierlijke afkomst is.

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!