biologisch eten

Biologisch eten | gezond of onnodig?

Tegenwoordig komen er steeds meer biologische voedingsmiddelen op de markt. Maar moeten we met z’n allen daadwerkelijk biologisch eten? Of zijn conventionele producten ook goed? Om daar achter te komen dienen we de voedingswaarden van biologisch- en conventioneel met elkaar te vergelijken.

Wanneer is biologisch eten ook echt biologisch?

Voedingsmiddelen mogen pas biologisch worden genoemd wanneer ze voldoen aan strenge eisen. Zo worden biologische voedingsmiddelen zonder behulp van kunstmest, kunstmatige bestrijdingsmiddelen, antibiotica, conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen geproduceerd. 

Ook genetische manipulatie en E621 (mononatriumglutamaat) is verboden. 

Daarnaast gelden er regels voor het houden van vee. Zo mag een dier niet ter preventie medicijnen toegediend krijgen. Behalve als het dier daadwerkelijk ziek is. 

Dieren dienen ook een bepaalde hoeveelheid ruimte te krijgen. Het kort knippen van snaveltjes is verboden. Stichting Skal is een onafhankelijke organisatie die controleert of biologisch eten ook echt van biologische afkomst is.

Zijn mensen die biologisch eten gezonder?

Er zijn veel studies gedaan naar de voedingswaarde van biologische voedingsmiddelen ten opzichte van conventionele producten. 

Tussen 1980 en 2007 waren er maar liefst 66 studies gedaan naar biologische groente en fruit. Hierin werden in totaal 1440 micronutriënt-vergelijkingen geïdentificeerd. 

Om onderzoek betrouwbaar te houden werden al deze studies gescreend. Daaruit bleven uiteindelijk 908 vergelijkingen over die voldeden aan de criteria voor goed onderzoek. 

Uit deze studies komt naar voren dat biologisch eten een hoger profiel van voedingsstoffen bevat. Zo bevatten zij meer antioxidanten en micronutriënten. Denk aan vitamine C, zink en ijzer. (1)

Conclusie: biologisch groente en fruit bevat meer vitaminen, mineralen en antioxidanten.

We weten nu dat biologische groente en fruit meer voedingsstoffen bevatten. Nu gaan we kijken naar de verschillen. Is het het waard om dure biologische groente en fruit in te slaan? Of kunnen we toch beter gaan voor haar goedkopere conventionele broertjes en zusjes?

In onderstaande studie wordt dit duidelijk.

Hierin zijn analyses uitgevoerd in 343 peer-reviewed publicaties. Hierin werden betrouwbare metingen uitgevoerd tussen biologische en conventionele gewassen. 

Wat vooral opviel was het verschil in antioxidanten, zoals polyfenolen, fenolzuren, flavonoïden en meer. Biologische gewassen bleken minimaal 19% en maximaal 69% meer antioxidanten te bevatten. (2)

Ook kwam in deze zelfde studie naar voren dat conventionele gewassen een 4 keer hogere concentratie cadmium (Cd) bevat. Cadmium staat bekend als toxisch. Dit heeft te maken met de residuen van pesticiden en herbiciden die achterblijven op het gewas. 

Conclusie: biologische gewassen hebben een hoger profiel aan micro-nutriënten. Ook hebben ze gemiddeld 44% meer antioxidanten dan conventionele gewassen. Ten slotte bevatten zij geen toxische metalen.

Hoe komt het dat biologische gewassen dan gezonder zijn?

Dit komt door meerdere factoren.

Wanneer een gewas geen cocktail van pesticiden over zich heen krijgt, behoudt het zijn kracht om zelf antistofjes te produceren. Dit zijn de zogenaamde antioxidanten. Het zijn juist deze stofjes die erg gezond voor ons zijn. 

Deze antioxidanten triggeren ons immuunsysteem. Omdat deze antioxidanten een bepaalde stress oproept, wordt het immuunsysteem geactiveerd om te gaan vechten. Hierdoor word je sterker en weerbaarder.

Daarnaast worden biologische gewassen in volle grond geteeld. Deze grond is rijk aan mineralen. Gewassen bevatten van zichzelf geen mineralen. Deze worden uit de grond opgenomen. 

Door massaproductie krijgt de grond geen kans zich te herstellen. Daarom bevatten conventionele gewassen minder mineralen ten opzichte van biologische gewassen. 

”Biologisch eten lijkt dus erg logisch”.

Hoe zit het met dierlijke producten?

Het blijkt dat biologisch vlees en biologische melk hogere vetzuurprofielen hebben dan hun conventionele tegenhangers. Zo zijn er minimale verhogingen te zien in omega-3 vetzuren. 

Omega-3 is een essentieel vetzuur voor het menselijk lichaam. In dit artikel lees je waarom. 
 
Uit onderzoek blijkt dat er hogere concentraties aan vitamine E, ijzer en carotenoïden zijn gevonden in biologische melk. Wel constateerde datzelfde onderzoek lagere gehaltes aan selenium en iodine in vergelijking met conventionele melk. (3)(4).
 
Uit een review van 67 onderzoeken blijkt dat ook vlees iets hogere concentraties omega-3 vetzuren bevat dan regulier bio-industrie vlees. (5)
 

Biologisch (bewogen) vlees bevat meer hoogwaardige eiwitten. Dit komt omdat dieren die de ruimte krijgen, spiermassa aanleggen. 

De eiwitten in de spieren zijn hoogwaardiger dan dat van dieren uit de bio-industrie. Ook worden in deze dieren weinig tot geen antibioticaresten gedetecteerd.

Kanttekening biologisch eten.

Toch zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je wilt overstappen op biologisch eten.
 

Minder controle biologisch eten 

Allereerst blijkt dat controle op biologisch eten steeds softer wordt. Biologisch is booming en steeds meer bedrijven proberen hier een graantje van mee te pikken. De kans wordt dus steeds aannemelijker dat ‘biologische producten’ met keurmerk dus helemaal niet zo biologisch zijn.

Biologisch junkfood is nog steeds junkfood.

Biologisch junkfood is nog steeds junkfood. Suiker, tarwe, soja, maïs en andere ongezonde toevoegingen kunnen nog zo biologisch zijn. Maar dit maakt ze niet per se gezonder. 

Gebruik je gezonde verstand en laat ook biologische chocoladerepen of biologisch brood in de schappen liggen als je gezondheid je lief is. Let bij de overstap naar biologisch eten dat je nog steeds logische keuzes maakt. Biologisch wil dus niet zeggen dat het gezonder is.

Het is tegenwoordig erg lastig om gezonde producten uit de supermarkt te halen. Suiker bepaalt voor meer dan 50% de schappen! Wil jij van je suikerverslaving afkomen? Houdt dan rekening met de volgende punten die ik in dit artikel voor je op een rijtje heb gezet.

Junkfood is geen (bio)logische keuze!

Tegenstrijdige onderzoeken

Bovenstaande uitgewerkte onderzoeken zijn hoog aangeschreven onderzoeken die beweren dat biologische voedingsmiddelen inderdaad gezonder zijn. 

Echter, er zijn zo’n 233 studies die aantonen geen verschillen te zien in het nutriëntencomplex van biologische en conventionele voedingsmiddelen. Koop daarom biologisch eten vanuit eigen overtuigingen in plaats van wat anderen vinden dat je moet doen.

Zelf kies ik voor biologisch eten omdat ik zeker wil zijn van een hoogwaardig product. Daarnaast sta ik voor goede omstandigheden voor dieren en wil ik zo min mogelijk onnodige toevoegingen binnenkrijgen.

Biologische vis

Uitzondering op de regel is biologische vis. Biologische vis is namelijk altijd kweekvis. Kweekvis krijgt soja als voer. Daardoor bevat de vis weinig omega-3 vetzuren. Vissen bevatten omega-3 door het eten van algen en plankton uit de zee. Zorg er dus voor dat zij aan hun natuurlijke voeding worden blootgesteld.

Kies daarom voor ‘conventionele’ wilde vis met MSC-keurmerk. Vette vis, laag in de voedselketen zoals haring, sardientjes en ansjovis zijn goede keuzes. Ook zalm en makreel zijn goede keuzes. Deze worden gevangen ‘s werelds schoonste wateren.

Lees in dit artikel waarom omega-3 van levensbelang is! 

Vlees.

Biologisch rundvlees kan worden gevoerd met biologische maïs of biologische granen. Deze middelen krijgen wij binnen en zorgen voor een vermindering van de biologische beschikbaarheid van het dier. 

Daarnaast zorgt dit voor een verhoging van omega-6 en verlaging van omega-3. Deze combi kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Koop daarom altijd grasgevoerd vlees. Ieder dier dient zijn natuurlijke voedingspatroon te kunnen volgen. 

Weet waar biologisch eten vandaan komt.

Biologisch eten is dus een prima keuze, mits je je bewust bent van bovenstaande punten. Koop zo lokaal mogelijk in bij de boer of bezoek de natuurwinkel. Deze producten hebben vaak een EKO-keurmerk. 

Dit keurmerk bevat nog strengere eisen. Hoe lokaler je inkoopt, des te beter je weet waar het product daadwerkelijk vandaan komt. Deze bewustwording is belangrijker dan (on)bewust biologische boodschappen doen in de supermarkt.

Net begonnen met een gezonde leefstijl?

Dan is het belangrijk dat je biologisch eten nog even achterwege laat. Ook al zijn er tal van gezondheidsvoordelen. Houd je bezig met het beperken van geraffineerde koolhydraten, transvetten, suikers en granen.

De stap van een slechte eetgewoonte naar een betere niet-biologische eetgewoonte is veel groter! Zie biologisch eten als de puntjes op de ï zetten.

Zorg ervoor dat jouw basis uit vetten bestaat. Vetten zorgen voor verzadiging en zijn uitermate belangrijk als je gezond wilt afvallen. Ik weet dat vetten in een slecht daglicht staan. Echter, er is steeds meer bewijs dat vet juist zorgt voor minder lichaamsvet!

Dit komt door de hoge profielen vitamine A, D, E en K. Wanneer jij jouw lichaam niet geeft waar het om vraagt, zal het hongersignaal ‘aan’ blijven. 

Lees in dit artikel meer over de gezondheidsvoordelen van vetten!

In dit artikel geef ik tips over gezond afvallen.

Genoeg leesvoer dus!

Vond je dit artikel nuttig?

Download hieronder dan het gratis E-book inclusief 5-daagse afslanktraining!

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!