calorieën tellen

Calorieën tellen | 5 redenen om er vandaag nog mee te stoppen!

Vandaag de dag behoort calorieën tellen tot een van de meest intensieve bezigheden in dieetwereld. Calorieën tellen kan handig zijn, maar het brengt ook wel degelijk gevaren met zich mee. Van alle mythes over voeding, is de caloriemythe toch wel één van de meest hardnekkige mythes ooit. Zo vinden wij het belangrijk om geen producten te eten of te drinken waar veel calorieën in verwerkt zitten.

In dit artikel leer je:

  • het gevaar kennen van calorieën tellen.
  • het gevolg van calorieën tellen.
  • de 5 belangrijkste redenen om te stoppen met het tellen van calorieën.
  • hoe je moeiteloos en gezond afvalt zonder calorieën te tellen: succes gegarandeerd.

In dit artikel vind je meer van dit soort hardnekkige gezondheidsmythes waar we maar niet vanaf komen!

Het gevaar van calorieën tellen.

Een reden waarom calorieën tellen gevaren met zich mee brengt is de verlaging van de vetinname. Vetten bevatten namelijk 9 calorieën, in tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten die 4 calorieën bevatten. Het is dus aannemelijk om te stellen dat vetten dus dikmakender zijn dan de andere 2 macronutriënten.

Vetten staan daarom in een slecht daglicht. Als gevolg hiervan consumeren we flink wat koolhydraten als alternatieve energiebron. Daarnaast wordt er 0 rekening gehouden met hormonale reacties, de invloed van het brein op ons eetgedrag en het verschil in metabolisering van voedingsmiddelen.

Door te compenseren met koolhydraten en suikers bereiken we juist het tegenovergestelde van ons doel! Vetten zorgen voor meer vet-oplosbare vitaminen A, D, E, en K en verzadigen ons. Koolhydraten gaan we juist over-eten. Ze metaboliseren anders dan vetten en brengen het hongerhormoon ghreline op gang. Dat wil je natuurlijk niet als je wilt afvallen!

Het gevolg van calorieën tellen op de mensheid.

Het gevolg hiervan is dat de mensheid in een unieke positie is gekomen: we lijden aan overgewicht door ondervoeding. Waar vroeger voedselschaarste heerste, heerst er nu een voedingsstoffenschaarste. Dit, als gevolg van intensieve landbouw (lees: roofbouw) en Westers gemaksvoedsel.

Goedkope producten zoals suikers, granen, bewerkte voeding en maïs hebben de voorkeur gekregen. Deze producten hebben we in onze menselijke evolutie nauwelijks gekend. Deze manier van eten is een trend van de afgelopen 30 jaar. Sindsdien moeten vetten ineens vermeden worden en moeten we massaal onze calorieën tellen. 

Lees hier de 5 redenen waarom calorieën tellen niet hoeft!

#1. Calorieën tellen zorgt voor minder voedingsstoffen.

We stellen dat we zo min mogelijk calorieën moeten eten wanneer we willen afvallen. Wat we hier vergeten zijn de voedingsstoffen. In de geschiedenis van de mensheid hebben we nog nooit 1 calorie geteld. Veel belangrijker was dat we gingen ‘voelen’ wat een voedingsmiddel met ons deed. Dit, met het oogpunt om gezonde nakomelingen te produceren. 

Daarnaast was er voedselschaarste. We waren genoodzaakt voedsel te nuttigen die ons flink verzadigen. Het menselijk lichaam wil het liefst zo veel mogelijk vitaminen en mineralen hebben opgeslagen. Deze vitaminen zijn zowel oplosbaar in water als in vet. Eet je vetarm? Dan mis je ook haar in vet oplosbare vitaminen en mineralen (vitamine A, D, E en K). 

Jouw lichaam zal vlak na je maaltijden een nieuw hongersignaal afgeven in de hoop dat het nu wel krijgt waar het naar verlangt. Gevolg hiervan is dat je meer calorieën gaat eten. Voedsel met hoge calorische waarde heeft dus vaak ook een hoge voedingswaarde! 

#2. Glucose en fructose.

Glucose en fructose bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën. Echter, de manier waarop ze gemetaboliseerd worden is totaal verschillend.

De 2 simpele suikers hebben een andere invloed op jouw honger en verzadigingshormonen. Uit studies blijkt dat fructose voor hogere ghrelinewaardes zorgen. Ghreline staat bekend als het hormoon dat honger opwekt. (1)

Ghreline is een hongerhormoon dat wordt onderdrukt naarmate je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen heeft gekregen. Kijk dus uit met fructose. Deze suiker zal je blijven aanzetten tot eten, ook al heb je de benodigde calorieën al lang en breed binnen. Je snapt dus dat calorieën tellen geen invloed uitoefent op je lichaamsgewicht.

Fructose zorgt voor insulineresistentie, aanzetten van buikvet en verhoging van de kleine LDL cholesteroldeeltjes. Dit, in tegenstelling tot glucose waarbij dezelfde hoeveelheid calorieën worden genuttigd. (2)

Fructose in fruit is echter een uitzondering. Door de vele vezels en vitaminen wordt fructose op een andere manier gemetaboliseerd waardoor dit een totaal andere impact heeft op je lichaam.

#3. TEF (Thermic Effect of Food).

TEF, ofwel het Thermische Effect van Voeding speelt een ontzettend grote rol op de totale calorieopname na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen leggen een veel efficiëntere weg af dan andere voedingsmiddelen. Hoe efficiënter het voedingsmiddel deze weg aflegt, des te meer energie er wordt ingezet. Daardoor gaat er minder warmte er verloren. 

TEF geeft aan in hoeverre er energie wordt vrijgemaakt na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Hierbij wordt gekeken naar de vertering, absorptie en het metaboliseren van dat voedingsmiddel.

Dit zijn de thermische waardes van de verschillende macronutriënten: (3)

  • Koolhydraten: 6-8 %
  • Vetten 2-3 %
  • Eiwitten 25-30 %

Eiwitten staan dus bekend om het hebben van een hoger thermisch effect dan de andere 2 macro’s. Dat wil zeggen dat er meer calorieën worden verbrand en er meer warmte vrijkomt na het eten van eiwitten.

Het thermische effect van eiwit ligt rond de 25%. Wanneer je 100 calorieën aan eiwitten consumeert, sla je uiteindelijk slechts 75 calorieën op. Bij de koolhydraten en vetten liggen deze waardes een stuk hoger.

Eet dus vooral eiwitrijk. Op deze manier krijg je al gauw een stuk minder calorieën binnen. Studies laten zien dat een eiwitrijk dieet het metabolisme boost met 80 – 100 kcal per dag. Dit, vergeleken met diëten die lager zijn in eiwitten. (4)
Calorieën tellen laat ook hier weer zien dat het weinig nut heeft. Je zult uiteindelijk veel minder opslaan dan je hebt geteld. Let goed op je eiwitten, en houd je minder bezig met cijfertjes!

In dit artikel lees je welke toepassingen je nog meer kunt doorvoeren om je metabolisme te boosten.

#4. Eiwitten stillen de eetlust.

Eiwitten zijn ook goed voor het stillen van de eetlust en het op gang brengen van de verzadigingshormonen leptine in het lichaam. Door middel van eiwitrijke diëten zul je dus automatisch minder calorieën innemen waardoor je op de automatische piloot kilo’s zal verliezen. 

Studies laten zien dat eiwitten veruit de meest verzadigende macronutriënt is. (5)

Studies laten zien dat mensen op een eiwitrijk dieet gemiddeld 441 kcal minder eten dan mensen die geen eiwitrijk dieet volgen! Dit leidt tot een gewichtsverlies van gemiddeld bijna 5 kg in 12 weken tijd! (6)
 
Conclusie: een eiwitcalorie is NIET hetzelfde als een vetcalorie of een koolhydraatcalorie.

#5. Met calorieën tellen houd je geen rekening met de verzadigingsindex.

Bovenstaande term geeft aan in hoeverre een voedingsmiddel verzadigend is. Sommige voedingsmiddelen stillen veel sneller de honger dan andere voedingsmiddelen. 500 kcal ijs zul je makkelijker naar binnen schuiven dan 500 kcal eieren of spinazie. 

De voeding die je kiest heeft een ontzettend groot effect op de totale hoeveelheid aan calorieën waar je de dag mee eindigt.

Voedingsmiddelen zoals aardappelen, bonen, biefstuk, eieren, groente en fruit staan hoog op de verzadigingsindex. Bewerkte producten zoals ‘low-fat producten’, donuts en koekjes staan laag op deze index.
 
Probeer calorieën tellen zoveel mogelijk te beperken. Laat je lichaam op een natuurlijke manier verzadigen. Jouw lichaam zal voor jou dan de calorieën tellen. Uiteindelijk stop je automatisch met eten. Afvallen hoeft geen karwei te zijn. Het is makkelijker dan je zou denken, mits je weet wat je moet eten.
 

Hoe val je moeiteloos en effectief af?

De voedselkeuzes die je maakt spelen dus een ontzettend grote rol in je strijd tegen gewichtsverlies. Afvallen hoeft niet lastig te zijn. Hieronder heb ik nog even kort voor je opgesomd hoe je op gemakkelijke wijze kunt afvallen:
 
  • Eet meer vet en vetoplosbare vitaminen A, D, E en K met hoge calorische waarde.
  • Eet eiwitrijk.
  • Vermijd snelle koolhydraten/suikers en in het bijzonder fructose.
  • Eet voeding hoog op de verzadigingsindex.
  • Eet onbewerkt zoals de natuur het bedoeld heeft.

Kijk dus nooit naar de hoeveelheid calorieën in een voedingsmiddel. Eet efficiënter door te focussen op eiwitten en vetten. Verlaag daarnaast je koolhydraat-inname. Uiteindelijk eindig je de dag met minder calorieën en meer voedingsstoffen.

Om je op weg te helpen kun je de 5 daagse voedingscursus hieronder downloaden. Je krijgt daarnaast toegang tot de waardevolle boodschappencursus. In dit E-book heb ik alle producten per productgroep voor je opgesomd. Je vind complete lijsten van de meest gezonde en ongezonde producten met diepgaande voedingswijsheid.

 
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!