cholesterol

Wist je dat? Mensen met een hoger cholesterol leven langer!

Cholesterol is essentieel voor onze gezondheid! Zonder cholesterol vaart niemand wel. Deze stelling is lang tegengesproken door allerlei ‘specialisten’. Zij bevelen aan om producten te eten die laag zijn in cholesterol. Feit is dat deze vetachtige substantie juist onze vriend en reparateur blijkt. Het verzorgt onwijs veel processen in het lichaam. Een dieet rijk aan cholesterol is essentieel voor onze gezondheid! In dit artikel ga ik hier verder op in.

Een verhoogd cholesterol is het gevolg van een onderliggend probleem.

De meest voor de hand liggende aanpak van een hoog cholesterol is het verlagen van deze waardes. Dit gebeurt door middel van het toedienen van medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan statines. Hierbij is een bepaald gevolg van het probleem verholpen zonder naar de oorzaak te kijken. Cholesterol is namelijk onze helper in nood. Niet onze vijand zoals vaak wordt gedacht!

Wat gebeurt er als iemand gewond op straat ligt? Precies, er komen hulptroepen aan. Zij helpen je te overleven.

Cholesterol is te vergelijken met deze hulptroepen. Bij onderliggende ontstekingen wordt het gehalte in het bloed verhoogd. Deze zullen de ontsteking helpen verminderen.

De slechtste aanpak is dus het ambulancepersoneel in de weg rijden op het moment dat er iemand gewond op straat ligt!

Cholesterol is van levensbelang. Het menselijk lichaam is niet in staat te overleven zonder dit eiwit! 

Cholesterol vormt de basis voor celwanden, opname van vitamine D, het hormoonstelsel en de gal. Studies tonen aan dat de hersenen voor een zeer groot deel uit cholesterol bestaat. Je kunt dus stellen dat wanneer je hier genoeg van neemt, dit een positief effect heeft op je geheugen!

We weten allemaal dat er een zogenaamd ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol is. Het is eigenlijk niets anders dan een eiwit dat eruitziet als een vetachtige stof. Deze dient als omhulsel of verpakking om vetzuren te vervoeren door het bloed. Vetten zijn namelijk niet oplosbaar in water. Het ‘goede’ HDL-cholesterol is een eiwit dat de vetten van de darmen naar de lever vervoert. LDL vervoert de vetten van de lever naar de lichaamscellen. Er is dus eigenlijk niet zoiets als een goed en slecht cholesterol. Elke soort heeft zijn eigen functie binnen het menselijk lichaam.

Wanneer jij weinig cholesterol eet, zal je lichaam deze zelf aanmaken. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de lever. 

Waarom wordt cholesterol bestempeld als slecht als je lichaam dit zelf produceert?

Dit komt omdat jouw lichaam jou lief is. Wanneer jij ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen eet, zullen jouw aderen verkalken. Daarom wordt er extra cholesterol geproduceerd. Hierdoor zullen ontstekingen snel verdwijnen. Cholesterol zorgt namelijk voor een betere elasticiteit van de aderen. Er is dus duidelijk een link tussen hart- en vaatziekten en cholesterol. Maar hierbij is cholesterol nogmaals het gevolg, niet de oorzaak.

Maar als een te hoog cholesterol niet de oorzaak is. Wat dan wel?

Deze oorzaak is voornamelijk afkomstig uit slechte vetten en bewerkte voedingsmiddelen. Dierlijke verzadigde vetten hebben juist een positief effect op hart- en vaatziekten. Verhitte/geoxideerde onverzadigde vetten, transvetten, suikers, omega 6 en verkeerde zouten voor zijn de echte boosdoeners. Dit zijn de onderliggende oorzaken die we moeten aanpakken. Hier lees je wat de gezondheidsvoordelen zijn van dierlijke vetten.

De voedingsindustrie heeft op hele slimme wijze onze medicinale voeding uit het dieet gehaald. Deze is vervangen door producten die ontstekingen in de hand helpen. Vervolgens worden medicijnen ingezet die de ambulancebroeder weert zodat er geen genezing plaatsvindt.

Zorg er dus ten alle tijden voor dat je genoeg cholesterolrijke voedingsmiddelen eet. Het gaat niet om het verschil tussen verzadigde of onverzadigde vetzuren. Het gaat om natuurlijke en onnatuurlijke vetzuren. Verzadigde vetten zijn de voornaamste bron van de vitaminen A, D, E en K. Deze zijn niet in water oplosbaar. Hiervoor hebben we cholesterol nodig. Deze transporteren de vitaminen naar de lichaamscellen! 

Wil je meer te weten komen over de functie van verzadigde vetten in het lichaam? Lees dan verder in dit artikel.

Verhoog daarom de inname van eieren, grasgevoerd vlees, kokos, roomboter en rauwmelkse kaas. Vermijd verhitte onverzadigde vetzuren, gefabriceerde transvetten, geraffineerde suikers, granen, omega 6 vetzuren en geraffineerd zout.

Tot slot

Verlaag dus niet je cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte is noodzakelijk bij het nuttigen van lichaamsvreemd voedsel. Jouw lichaam is non-stop aan het repareren en sleutelen aan je lichaam. Daardoor blijft functioneren, zoals jij dat wilt.

Uit een baanbrekende studie onder ouderen kwam naar voren dat ouderen met een hoger LDL-gehalte het langst leven. Zij hadden minder kans op hart- en vaatziekten dan de mensen die lagere waardes hadden. (1)

Mensen met de laagste LDL-waardes hebben na hun 60ste levensjaar een grotere sterftekans. (2)

 

boodschappencursus

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!