darmflora herstellen

Darmflora herstellen: alles wat je moet weten + 8 tips

Er leven zo rond de 100 triljoen bacteriën in het menselijk lichaam. Even voor de duidelijkheid: dat zijn meer bacteriën op de dikke darm dan lichaamscellen in het algemeen! Deze bacteriën beslaan ongeveer 1,5 kilo! Je snapt daarom vast wel dat een gezonde darmflora essentieel is voor de gezondheid. Jouw darmen kunnen jouw gezondheid zowel maken als breken. In dit artikel leg ik je precies uit hoe jij je darmflora kan herstellen.

Jouw darmen kunnen jouw gezondheid zowel maken als breken

Gezondheid begint in de darmen

De darmflora wordt nog steeds zwaar onderschat. De westerse manier van leven heeft zeer grote averechtse gevolgen voor jouw darmflora, en dus jouw gezondheid.

De gezondheid van het lichaam begint ten alle tijde in de darmen. Ziekten, chronische aandoeningen, auto-immuunziekten, allergieën en depressieve gevoelens vinden allen hun basis in de darmen. 

Daarom zorgen de voedingsmiddelen die jij consumeert voor jouw unieke samenstelling aan darmbacteriën. Bij de ene persoon zijn deze bacteriën diverser en beter in balans dan bij de ander.

Het menselijk lichaam beschikt over aerobe en anaerobe darmbacteriën. In Jip en Janneke taal: Aeroob functioneert met zuurstof. Anaeroob functioneert zonder zuurstof

Het zijn de anaerobe darmbacteriën die vele lichaamsfuncties vervullen. Dit betekent dat de darmflora dus zuurstofarm moet zijn. Is er te veel zuurstof aanwezig? Dan gaan deze essentiële darmbacteriën dood. Een te zuurstofrijke omgeving als gevolg van een tekort aan zuurstofetende (aerobe) bacteriën is hiervan de oorzaak.

Hierdoor raakt de darmflora uit balans en liggen ziekten en ongemakken op de loer. Je kunt dus je darmflora herstellen door gezonde (anaerobe) darmbacteriën toe te voegen aan je darmen. Zo kunnen gezonde darmbacteriën (tijdelijk) opnieuw koloniseren waardoor de gezondheid van de darmflora (en dus van jou) vooruit zal gaan.

3 dingen die jij nog niet wist over jouw darmflora:

#1. Jouw darmflora bepaalt jouw gewicht.

Heb je moeite met afvallen? Dan kan het goed zijn dat je al jaren bezig bent met honderd verschillende diëten. 

Daardoor zie je door de bomen het bos niet meer en spendeer je vervolgens nog meer geld aan poeders, afslankprogramma’s en diëtisten.

 

Heb je er ooit over nagedacht dat de oorzaak in je darmen kan liggen? 

Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat de microben in jouw lichaam een rol spelen in obesitas. STUDIE

In deze studie werden twee groepen muizen genetisch gemanipuleerd zonder eigen darmbacteriën.
 
Vervolgens werd de ene groep muizen geïnjecteerd met de darmflora van mensen met overgewicht. De andere groep kreeg de darmbacteriën van slanke mensen toegediend.
 
De muizen werden op hetzelfde dieet gezet.
 
Uit de studie kwam uiteindelijk naar voren dat de muizen uit de eerste categorie overgewicht kregen terwijl de muizen uit de andere groep slank bleven!
 
Dit veelbelovende onderzoek concludeert dus dat een gezond lichaamsgewicht pas te verkrijgen is als jouw darmbacteriën in balans zijn!
 

Zie afslanken daarom niet als een manier om gezond te worden. De darmflora herstellen is focuspunt nummer 1! 

Daardoor maak je het lichaam eerst gezond. Vervolgens valt het lichaam vanzelf af.

 
Een goede probiotica kan jouw hierbij helpen!
 

#2. Probiotica zouden angst en depressie helpen verminderen.

Wetenschappers hebben gekeken of er een link bestaat tussen de darmflora en depressie.

Weleens zo’n sterk onderbuikgevoel gehad? Of misschien wel vlinders in je buik?

Het is geen toeval dat je dat onder in je buik voelt. De darmen worden ook weleens het tweede brein genoemd.

Jouw darmen staan direct in connectie met het centrale zenuwstelsel. Zo zijn er bepaalde stammen van bacteriën die rechtstreeks in verband staan met jouw humeur. 

Zo heeft een studie aangetoond dat muizen die de stam ‘Lactobacillus rhamnosus’ kregen toegediend minder angstige symptomen ondervonden dan muizen die dit niet kregen toegediend. STUDIE

Hieruit bleek dat Lactobacillus rhamnosus functioneert op het gamma-aminoboterzuur-systeem (GABA-systeem). Dit systeem reguleert het gedrag bij mensen en dieren.

Mensen met een tekort aan deze stam hebben daarom vaker last van depressieve en angstige gedachten en slapen over het algemeen slechter.

Daarom is het toedienen van deze stam een geweldige manier om depressieve of neerslachtige gevoelens te helpen verminderen.

Echter, er is meer onderzoek nodig om dit definitief te kunnen bevestigen. Maar natuurlijk altijd het proberen waard!

#3. Een lage diversiteit in darmbacteriën is gelinkt aan allergieën.

Te weinig soorten darmbacteriën gooien het immuunsysteem overhoop en zorgen ervoor dat het immuunsysteem gaat aanvallen tegen de verkeerde ‘indringers’.

Hooikoorts is hier een sterk voorbeeld van. 

Zo hebben wetenschappers uit Kopenhagen onderzoek gedaan onder 411 kinderen. De kinderen met de laagste diversiteit aan darmbacteriën bleken sneller allergische reacties te ontwikkelen dan de kinderen die een hogere diversiteit hadden. STUDIE

Kortom, hooikoorts is goed te behandelen door middel van een veelzijdig probiotica-supplement. 

Echter, wees je er van bewust dat het lichaam enkele weken/maanden nodig heeft om de darmen te koloniseren. 

Begin daarom in de herfst alvast met het toedienen van probiotica. Hopelijk heb je een aantal maanden later geen last meer! Ook weer het proberen waard! 

In dit artikel vind je 11 natuurlijke middelen die je gelijk kunt inzetten tegen hooikoortsklachten!

Ben je overtuigd en wil jij je darmflora herstellen?

Lees nu de 8 tips!

#1. Herstel de darmflora door gevarieerde te eten!

Er zijn honderden soorten bacteriestammen die in jouw lichaam leven. Elke soort vervult zijn eigen functie. Hoe groter de verscheidenheid aan darmbacteriën, des te meer functies er vervuld kunnen worden. BRON
 
Mijn advies is daarom om elke maand minimaal honderd verschillende soorten voedingsmiddelen te eten! Hoe gevarieerder je eet, des te gevarieerder jouw darmflora is! 
 
Helaas is de voeding in de westerse wereld niet meer zo gevarieerd als vroeger. 
 
Naar schatting is 75% van alle geproduceerde voedingsmiddelen afkomstig van maar 5 diersoorten en 12 plantensoorten. BRON
 
Studies tonen aan dat in onherbergzame gebieden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Afrika de darmflora bij mensen vele malen diverser is dan in Europa en de VS! BRON
 
Ben dus altijd bewust wat je koopt!
 
Daarom heb ik een geweldige tip voor je: eet zoveel mogelijk seizoensgebonden.
 
Wanneer jij je ‘beperkt’ tot voedingsmiddelen van het seizoen, eet je door het jaar heen automatisch een hele grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen!
 

#2. Eet meer groente, fruit en peulvruchten!

Dierlijke eiwitten en vetten is voeding voor de mens. Maar groente en fruit is voeding voor jouw darmflora!

Vezels die afkomstig zijn uit deze plantaardige voedingsmiddelen zijn onverteerbaar voor de darmen, maar wel verteerbaar door jouw darmbacteriën.

Dit komt omdat vezels butyraat bevat. Butyraat is de brandstof is voor jouw darmflora. Deze butyraat stimuleert de groei van gezonde darmbacteriën.

Voedingsmiddelen die jouw darmflora het beste ondersteunen zijn:

 • frambozen
 • artisjokken
 • erwten
 • kikkererwten
 • linzen
 • broccoli
 • bonen
 • volle granen

Eén studie heeft aangetoond dat vezels de groei van ziekmakende bacteriën remt. BRON

Daarnaast stimuleren appels, artisjokken, blauwe bessen, amandelen en pistachenoten de zogenoemde ‘bifidobacteriën’. BRON

Bifidobacteriën ondersteunen de darmen en beschermen het lichaam tegen darmontstekingen. BRON

Door middel van groente en fruit kun je dus heel goed jouw darmflora herstellen als je deze al weinig binnenkrijgt.

#3. Gefermenteerde voeding voor een gevarieerde darmflora

Studies tonen aan dat gefermenteerde voedingsmiddelen rijk zijn aan microben en de darmflora herstellen. Vooral de bacteriestam genaamd ‘lactobacillus’ komt veelvuldig voor in gefermenteerde voeding.

Deze immuun-versterkende stam komt voor in gefermenteerde producten als:

 • yoghurt/rauwe melk
 • kimchi
 • tempeh
 • zuurkool
 • kombucha
 • kefir

Vooral rauwe melk en yoghurt spannen de kroon. Volle biologische (Griekse) naturel-yoghurt en ongepasteuriseerde en onverhitte rauwe melk zijn rijk aan deze lactobacillus. 

Daarnaast bestrijden ze de zogenaamde stam ‘Enterobacteriaceae’.

Deze stam zorgt voor ontstekingen en chronische aandoeningen. BRON

Kies altijd voor de zuivere varianten. Vermijd Griekse stijl, magere yoghurt, yoghurts met smaakjes, houdbare en gepasteuriseerde melk. Want deze hebben een averechtse werking op het menselijk lichaam.

Lees in dit wetenschappelijke artikel het belang van zuivere melkproducten voor de gezondheid. 

#4. Herstel de darmflora door zoetstoffen te vermijden

Zoetstoffen worden ingezet om suiker te vervangen. Helaas hebben studies nu aangetoond dat ze de darmflora vernietigen doordat ze de groei van slechte bacteriën stimuleren.

Het kan zomaar zijn dat jij zoetstoffen inzet om af te vallen. Helaas kan dit averechtse gevolgen hebben voor jouw darmgezondheid. 

Zoetstoffen en afvallen gaan niet samen! Dit komt omdat zoetstoffen de bloedsuiker drastisch verlaagt waardoor ‘cravings’ op de loer liggen.

Doordat de groei van slechte bacteriestammen wordt bevordert verandert de samenstelling van jouw darmflora wat overgewicht kan veroorzaken. Lekker dubbel op dus!

Een studie heeft aangetoond dat aspartaam de groei van ‘clostridium’ en ‘enterobacteriaceae’ bevordert. BRON

Deze twee staan aan de basis voor ziekten wanneer ze in grote hoeveelheden voorkomen in de darmen.

Ook heeft een andere studie onder muizen en mensen aangetoond dat zoetstoffen een negatieve impact hebben op de darmflora en de bloedsuikerbalans. BRON

#5. Eet prebiotische voedingsmiddelen.

Prebiotica kun je zien als voorloper van de Probiotica. Het is de brandstof en voedingsbodem voor de darmbacteriën (probiotica).

Deze prebiotica bestaan voornamelijk uit complexe koolhydraten en vezels. Koolhydraten worden tegenwoordig vaak bestempeld als slecht. 

Snelle suikers zijn inderdaad niet gezond als je wilt afvallen. Maar complexe koolhydraten zijn essentieel omdat ze worden afgebroken door jouw darmbacteriën.

Studies tonen aan dat prebiotica vooral de groei van de bifidobacteriën stimuleert.

Ook tonen studies onder mensen met obesitas aan dat deze prebiotica insuline, triglyceriden en cholesterol verlagen. BRON

Sommige suikers kunnen dus zeer gezond zijn!

#6. Geef tenminste 6 maanden borstvoeding!

Borstvoeding is essentieel voor pasgeborenen. Dit komt omdat borstvoeding werkelijk alle voedingsstoffen bevat wat een kind nodig heeft om op te groeien.
 
Leuk feitje: borstvoeding bestaat maar liefst voor 80% uit verzadigd vet! Nog zo’n reden om verzadigd vet en cholesterol toe te voegen aan je huidige dieet!
 

Lees in dit wetenschappelijke artikel waarom mensen met het hoogste cholesterol het oudst worden!

Daarnaast geef je door middel van het geven van borstvoeding de bacteriën door aan het kind. Zo kan de darmflora bevolkt raken met gezonde bacteriën die het kind op latere leeftijd beschermt tegen ziekten, virussen en infecties.

Ook zorgt moedermelk voor een kleinere kans op allergieën, obesitas en andere ziekten in het latere leven. BRON

#7. Eet voeding rijk aan polyfenolen

Polyfenolen zijn plantenstoffen die ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben.

Zo laten studies zien dat voeding rijk aan polyfenolen onder meer de bloeddruk, cholesterol, ontstekingen en oxidatieve stress verlaagt. BRON

Polyfenolen worden niet goed opgenomen door de menselijke cellen vanuit de dunne darm. Daardoor komen ze meestal onverteerd aan in de dikke darm waar ze worden blootgesteld aan de darmbacteriën die deze polyfenolen wel verteren. BRON

Voeding rijk aan polyfenolen zijn:

#8. Darmflora herstellen met een probiotica-supplement.

Groente en fruit zou bij een juiste basis genoeg zijn om de darmflora op peil te houden.

Echter, door middel van een goede probiotica kun jij je darmflora herstellen.

Daarom kun jij je lichaam een handje helpen door de dikke darm opnieuw te bevolken met bacteriestammen. Hierdoor kunnen deze stammen zichzelf opnieuw koloniseren en vermenigvuldigen.

Helaas is dit vaak geen permanente oplossing. Vooral bij gezonde mensen hebben studies aangetoond dat een probiotica-supplement geen veranderingen teweegbrengt in de samenstelling van de darmflora. Toch is er enig bewijs dat de samenstelling in de darmflora verbetert bij bepaalde ziektebeeldenBRON

Zo heeft een review van 63 studies gemixt aangetoond dat vooral zieke mensen of mensen met chronische klachten baat hebben bij probiotica-supplementen. BRON

Daarom is mijn advies om alleen probiotica te nemen bij klachten. Zie het vooral niet als een heus wondermiddel of quick-fix methode.

Tot dusver de darmflora!

Wil jij aan de slag gaan met jouw (darm)gezondheid? 

Schrijf je dan in via deze link voor gratis en persoonlijke ondersteuning. 

Succes!!

 

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!