gezondheids mythes

Wat zijn de 5 grootste mythes over gezonde voeding?

Er gaan heel wat verhalen in de ronde wat betreft gezonde voeding. Veel mensen zeggen wat anders. Voeding lijkt tegenwoordig een religie waarbij allerlei geloofsovertuigingen worden aangehouden. Feit is dat wij mensen allemaal op elkaar lijken. Dit wil niet zeggen dat iedereen net zo veel baat heeft bij bepaalde voedingsmiddelen (allergieën/intoleranties). De basis daarentegen is WEL hetzelfde. Om een einde te maken aan alle verwarringen, heb ik hieronder de 5 grootste mythes voor je opgesomd.

Mythe 1: Verzadigd vet en cholesterol moet zoveel mogelijk worden beperkt. 

Eén van de hardnekkigste mythes van tegenwoordig. Deze aanname is de grootste boosdoener voor jojo-effecten. Zonder essentiële vetzuren en cholesterol krijg je gewoonweg niet alle essentiële vitaminen en mineralen binnen. 

Deze ga je uiteindelijk overcompenseren in koolhydraten en suikers (vreetbuien). Honger is niets anders dan een vitaminetekort op celniveau. Vul je deze aan met ‘lege’ calorie-arme voedingsmiddelen? Dan blijft je lichaam in ‘hongerstand’ totdat het krijgt wat het nodig heeft. Overgewicht ligt op de loer. Vitaminen zijn onder te verdelen in vet- en wateroplosbare vitaminen. Juist in de verzadigde vetzuren komen we de vitaminen A, D, E en K tegen. Dit zijn de ‘activators’ en de basis voor iedere gezondheid. Eet je vetarm of vetloos? Zeg maar dag tegen bovenstaande vitaminen.

Cholesterol is een vetachtige substantie die vetoplosbare vitaminen door het bloed kan transporteren richting de lichaamscellen. Zonder cholesterol komen vitaminen dus niet aan, aangezien ze niet oplosbaar zijn in het bloed. Mensen met een hoger cholesterol leven langer! In dit artikel lees je waarom.

Bedenk altijd het volgende wanneer je ‘op dieet’ gaat: 

Vetoplosbare activators zorgen voor een verhoogde mineraalopname. Mineralen zorgen weer voor een verhoogde vitamine-opname. 

Mythe 2: Een gevarieerd dieet bevat alle essentiële voedingsstoffen.

Deze mythe was vroeger misschien van toepassing. Echter, de intensieve landbouw rooft producten van zijn antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het is daarom verstandig over te gaan op lokale biologische voedingsmiddelen. Studie op studie toont aan dat biologische voedingsmiddelen gezonder zijn. Deze studies vind je hier.

Ook zijn veel producten tegenwoordig bewerkt en bespoten. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde westerling per dag niet aan zijn a.d.h. voedingsstoffen komt.

Tel ons eenzijdige dieet, gericht op granen daar nog even bij op. Nederlanders hebben tegenwoordig dus vaak een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

In dit artikel lees je welke dat zijn.

Mythe 3: Om af te vallen moet je zo min mogelijk calorieën nuttigen.

Deze stelling is zowel waar als niet waar. Het is inderdaad zo dat we afvallen als we minder calorieën eten dan we verbruiken. Echter de manier waarop is niet de juiste. Tegenwoordig kiezen we massaal voor calorie-arme voedingsmiddelen. Dit passieve eetgedrag moet vervangen worden door efficiënt eetgedrag. 

Passieve eters krijgen veel suikers en granen binnen omdat het lichaam niet krijgt waar het om vraagt. Efficiënte eters nuttigen per maaltijd vele calorieën, vetzuren en vitaminen. Na deze maaltijd zijn ze verzadigd, en denken ze de komende uren niet aan eten. Verzadig je maag en lichaamscellen. Je lichaam zal je belonen door zijn hongerhormoon uit te schakelen. Het verzadigingshormoon treedt in werking. 

Eet  meer calorieën per maaltijd, en minder calorieën in totaliteit.

Mythe 4: Zoetstoffen zijn een goede vervanging voor suiker.

Nog zo een: van zoetstoffen zul je niet zo gauw aankomen. Lightproducten met aspartaam of snoepjes met stevia of xylitol bevatten inderdaad weinig tot geen suiker. Echter, nu houd jij het lichaam voor de gek. Jouw tong neemt namelijk zoet waar. Jouw lichaam krijgt alleen geen zoet binnen. 

Hierdoor raakt jouw lichaam in de war. Om de bloedsuiker weer op peil te krijgen gaat het lichaam compensatie zoeken. Namelijk in andere producten. Je komt in een snaaibui terecht met alle gevolgen van dien. Er wordt zelfs gesteld dat je beter normale cola kunt drinken in plaats van de light-varianten!

Mythe 5: Een plantaardig dieet met minder vlees is beter.

De laatste mythe van dit artikel alweer. Tegenwoordig moeten we steeds minder vlees gaan eten. We gaan massaal aan de groente en fruit. Aangezien groente en fruit heel gezond is, gaan we als omnivoor onze essentiële vetten nog verder tot een beperking brengen. 

Nogmaals: dierlijke vetten zorgen voor verzadiging en een verhoogde opname van mineralen en vitaminen. Het minderen van bewerkt vlees en kweekvis staat beter op zijn plaats. In plaats van over te stappen op vleesvervangers, dienen we over te stappen op wilde vette vis en biologisch grasgevoerd (orgaan) vlees. Dit zijn en dit blijven de voedingsmiddelen waar we groot op worden.

Wil je meer tips? Download hieronder dan jouw E-book inclusief 5-daagse afslanktraining.

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!