goede-vleesvervangers

Goede vleesvervangers kopen? Let dan goed op!

Een opkomende trend is om minder vlees te eten. Een dagje geen vlees eten zou beter zijn voor het milieu en het dierenwelzijn. Steeds meer mensen worden vegetarisch of veganistisch. Vleesvervangers worden daarom gezien als alternatief voor vlees. Is dit verstandig? Zijn er goede vleesvervangers? En belangrijker: zijn ze net zo gezond als echt vlees?

Dus: zijn er goede vleesvervangers?

Ja, mits je de term ‘vleesvervangers’ op de juiste manier beschouwd.

De term ‘groenteburger’ klinkt namelijk als een bewuste keuze. De term ‘vegetarische gehaktballetjes’ klinkt als muziek in de oren.

Er wordt bij de vergelijking tussen vlees en vleesvervangers een grote fout gemaakt.

Veel mensen kijken bij vleesvervangers namelijk naar de smaak en textuur. Op het moment dat het uiterlijk en de smaak lijkt op dat van vlees, worden ze gezien als vleesvervangers.

Kijk je echter naar het gehalte aan voedingsstoffen en de opbouw van het voedingsmiddel? Dan zijn vleesvervangers alles behalve vervangers voor vlees.

Een hoge kwaliteit vlees bevat namelijk dierlijke eiwitten en vetten. Daarnaast zijn ze een bron van vet-oplosbare vitaminen en mineralen. Deze vitaminen zijn essentieel voor de gezondheid van mensen.

Vleesvervangers zijn vaak onnatuurlijke en synthetische producten op basis van plantaardige voedingsmiddelen. Plantenstoffen zijn geheel anders opgebouwd dan dierlijke stoffen.

Zijn er goede vleesvervangers van plantaardige afkomst?

Sommige plantaardige vleesvervangers zijn iets gezonder. Ik wil ze niet beschouwen als daadwerkelijk goede vleesvervangers. Ze lijken namelijk in alle opzichten nog steeds niet op echt vlees. Ik zie ze wel als beter alternatief voor zwaar bewerkte vleesvervangers. 

Goede vleesvervangers zonder te veel slechte ingrediënten zijn voornamelijk in natuurwinkels te koop. 

De meeste supermarkten verkopen voornamelijk vleesvervangers met een waslijst aan ingrediënten. Deze producten kun je daarom met gemak plaatsen in de categorie ‘junkfood’. 

Om een beter beeld te krijgen van vleesvervangers gaan we ze wat verder ontleden. Wil je weten wat goede vleesvervangers zijn? Scroll dan verder naar beneden!

Ingrediënten van vleesvervangers

Heel veel vleesvervangers hebben veel ingrediënten nodig om qua smaak en textuur een beetje op vlees te lijken. Ik ga er een aantal met je doornemen:

#1. MSG: Mono Sodium Glutamate

Veel vleesvervangers bezitten bovenstaande chemische smaakmaker. Het klinkt misschien onschuldig. Maar MSG (E621) wordt in bepaalde studies gezien als zeer kankerverwekkend op de lange termijn. 

MSG is een smaakversterker. Het prikkelt de smaakpapillen heel sterk. MSG zou een ‘umami-achtige’ smaak hebben. Dit is de vleesachtige smaak die je bijvoorbeeld ook proeft bij champignons. Umami wordt in de Japanse keuken gezien als de 5de smaak naast zoet, zout, zuur en bitter. 

Onderzoek toont aan dat MSG zorgt voor over-eten. BRON 

MSG prikkelt receptoren die worden gevonden op de tong. Daarnaast maakt MSG de eetlust-regulerende hormonen gevoeliger in het spijsverteringssysteem. Hierdoor krijg je meer zin in eten. Dit leidt uiteindelijk tot gewichtsproblemen.

Het is dus duidelijk dat vlees eigenlijk niet te vervangen is. Blijkbaar moeten er allerlei chemische stoffen aan vleesvervangers worden toegevoegd om het enigszins naar vlees te laten smaken.

De smaak-versterkende sluipmoordenaar

MSG wordt gezien als een sluipmoordenaar en zou volgens sommige onderzoeken in verband staan met neurologische ziektes, artma-aanvallen en ADHD.

Het is onduidelijk of bovenstaande juist is. Er zijn namelijk ook een hoop studies die geen relatie vinden tussen ziektes en MSG. Het lijkt erop dat kleine dosissen MSG geen kwaad doen. 

Grote dosissen kunnen wel leiden tot gezondheidsklachten. Echter, langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden MSG, zou op de lange termijn gezondheidsproblemen kunnen geven.

MSG wordt aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd, zoals vleesvervangers. Kijk uit met smaak-versterkende stoffen om eetlust-regulerende hormonen niet te triggeren.

Schuilnamen MSG

MSG komt onder veel namen voor. Hierdoor weet de fabrikant het goed te verbergen. In onderstaande lijst vind je schuilnamen voor de chemische smaakmaker. Zie je deze benamingen op de verpakking staan? Laat het dan liggen als je gezondheid je lief is!

  • Mononatriumglutamaat (E621)
  • Ve-Tsin
  • Gistextract
  • Sojaextract
  • Eiwitextract
  • E620 t/m E625: dit zijn verschillende vormen van MSG
  • Gehydroliseerd eiwit
  • Gehydroliseerde proteïne
  • Gehydroliseerde plantaardige eiwitten (waaronder 20% glutamaten)
  • Plantaardig eiwithydrolysaat
  • Gehydrogeneerde plantaardige oliën

#2. Transvetten

Echt vlees is een bron van natuurlijke vetten. Vleesvervangers bevatten echter verkeerde vetten, genaamd transvetten.

En hier komt ie: veel mensen gaan over op een plantaardig dieet met weinig verzadigd vet.

Dit zie ik als een van de gevaarlijkste ‘voedingstrends’ van tegenwoordig. Natuurlijke verzadigde vetten, rijk aan de essentiële vitaminen A, D, E en K, worden vervangen door gefabriceerde transvetten, afkomstig uit onverzadigde vetzuren.

Lees in dit artikel waarom verzadigde vetten tot de essentiële vetten behoren.

De onverzadigde plantaardige vetten worden verhit en gehard. De structuur van deze vetten ‘oxideren’ bij hoge temperaturen. Gehard en verhit onverzadigd vet is dus een vet wat je onmiddellijk wilt vermijden uit je voedingspatroon.

Plantaardig transvet staat in verband met hart- en vaatziekten en andere ontstekingen in je lichaam. BRONBRONBRONBRON

Daarnaast zijn ze een rijke bron van omega-6 vetten. Alhoewel dit essentiële vetzuren zijn, krijgen we hier tegenwoordig veel te veel van binnen. Hierdoor wordt de opname van het essentiële omega-3 (ofwel visvetzuren) geblokkeerd. 

Leer meer over de verhouding omega-3 en omega-6 in dit artikel.

#3. Koolhydraten en suikers

Vlees is rijk aan eiwitten en vetten. Vleesvervangers zijn gemaakt op basis van plantaardige voedingsmiddelen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten koolhydraten en plantaardige eiwitten.

Wil je afvallen? Eet dan minder geraffineerde granen, koolhydraten en suikers. Vleesvervangers bevatten van ‘nature’ koolhydraten. Om ze op smaak te brengen worden er vaak nog extra suikers aan toegevoegd!

Nou, we weten allemaal dat suiker slecht is voor ons. Kijk dus ook uit met de ‘bewuste’ vegetarische burgers. Deze zijn qua suikergehalte namelijk alles behalve bewust.

Het verbaast me nog altijd dat er heel veel mensen zijn die willen afvallen en tegelijkertijd een plantaardig eetpatroon er op loslaten, bestaande uit koolhydraten en suikers.

Wil je weten waar verborgen suikers inzitten? Dan is dit artikel interessant voor jou.

Kijkend vanuit gezondheidsoogpunt zouden mensen die willen afvallen beter vlees kunnen eten in plaats van vleesvervangers. Hierbij praat ik natuurlijk niet over bewerkt vlees. Hoge kwaliteit grasgevoerd en bewogen vlees, bevat een ontzettend hoge kwaliteit aan eiwitten. Koolhydraten komen hier niet in voor!

Wil je om andere redenen geen vlees eten? Stap dan niet over op vleesvervangers. Eet in plaats daarvan andere eiwitrijke maaltijden. Deze gaan we nu bespreken!

Wat zijn de goede vleesvervangers?

Bij goede vleesvervangers praat ik niet over vleesvervangers met minder ongezonde ingrediënten. Nogmaals, deze zijn verantwoorder dan andere soorten vleesvervangers maar geen vervanger voor essentiële vet-oplosbare vitaminen en eiwitten.

Deze vind je in andere dierlijke voedingsmiddelen.

Kijk je naar het profiel aan voedingsstoffen in vlees, dan komen deze redelijk overeen met vis, ei en zuivel. dit zijn dus veel betere alternatieven en zie ik als goede vleesvervangers.

De beste vleesvervangers zijn:

  • Grasgevoerd ‘bewogen’ (orgaan)vlees
  • Wilde vette vis
  • Biologische scharreleieren
  • Volle/rauwe en/of gefermenteerde zuivelproducten

Dit zijn de beste dierlijke eiwitten met de hoogste concentraties voedingsstoffen. 

Lees hier waarom dierlijke eiwitten onmisbaar zijn voor een gezondheid waar je u tegen zegt!

Ze bevatten allemaal de essentiële vet-oplosbare vitaminen A, D, E en K + de benodigde mineralen, spoorelementen en enzymen. Elk met een eigen unieke samenstelling.

Kies op basis van jouw wensen, behoeften en ethische standpunten welke je hiervan wel en niet wilt eten. 

Let op!

Let erop dat je genoeg vitamine D3, heemijzer, vitamine B12 en omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Deze zijn uitsluitend via bovenstaande voedingsmiddelen in opneembare bron te verkrijgen. Vul zo nodig tekorten aan met natuurlijke supplementen. 

Veel mensen hebben een tekort aan 3 essentiële voedingsstoffen. Lees er alles over in dit artikel. Zo zorg jij ervoor dat jij nergens tekorten oploopt.

Beter is het om een evenwichtig eetpatroon erop na te houden. Sluit de gezondste producten niet uit. Dier- en milieuvriendelijker is het om minder hoge-kwaliteitsvoedsel te eten dan meer lage-kwaliteitsvoedsel.

Dit komt je gewicht uiteindelijk ook ten goede.

Kijk uit met vleesvervangers en kies voor de gezondste producten die Moeder Aarde beschikbaar heeft gesteld.

In de gratis 5-daagse afslankcursus leer je welke producten van Moeder Aarde jij vanaf morgen in je dieet moet voegen.

Als jij al jaren bezig bent je gezondheid terug op de rit te krijgen, dan komen de onafhankelijk bewezen afslankstrategieën in de 5 daagse cursus voor jou op het juiste moment.

Het enige wat ik van je vraag is een klein beetje doorzettingsvermogen. Ik wens je heel veel succes!

UPDATE: nu samen met de tijdelijk gratis boodschappencursus erbij!

Verkrijgbaar via deze link.

Inspiratie:
www.jasperalblas.nl
www.healthline.com
www.dietcetera.nl

 

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!