11 natuurlijke middelen tegen hooikoorts!

Het wordt weer voorjaar! Dat betekent zonnen, ijsjes eten en niezen tot je erbij neervalt. Hooikoorts is ontzettend vervelend. Om hooikoorts te verlichten heb ik dit artikel geschreven om je te helpen. Ik heb een aantal handige tips voor je opgesomd. Deze kun je gelijk in je leven integreren! Tijd om hooikoorts voor te zijn en uit te bannen!

Wat is hooikoorts precies?

Vroeger dacht men dat de reuk van hooi, hooikoorts veroorzaakte. Dit is al lang en breed achterhaalt.

Niet bepaald relevant voor dit artikel, maar misschien vind je dat interessant.

Echter, een pollenallergie is de echte oorzaak van deze ziekte. 

Hooikoorts (ook wel allergische rhinitis genoemd) is een ziekte die in het voorjaar en najaar vervelende symptomen veroorzaakt bij zo’n 5% tot 20% van de Nederlandse bevolking.

Ook steeds meer mensen kampen tegenwoordig met hooikoortsklachten. 

Hooikoorts heeft te maken met de overgevoeligheid van histamine. Dit is een stofje wat in de darmen terechtkomt via de lucht of voeding.

Jouw immuunsysteem reageert op dit stofje alsof het een indringer is. Jouw immuunsysteem zal er alles aan doen om dit stofje kwijt te raken met een loopneus, jeukende ogen en niezen tot gevolg.

Mogelijke oorzaken van hooikoorts

Het ene onderzoek laat blijken dat we tegenwoordig te schoon zouden leven. Hierdoor valt het immuunsysteem letterlijk in slaap. Bij een overgevoeligheid aan de pollen gaat het immuunsysteem te hard werken en ontstaat er als het ware kortsluiting (1).

Andere onderzoeken tonen aan dat de luchtverontreiniging deze klachten extra versterken (2).

Doordat pollen zich makkelijker kunnen binden aan de vervuilde deeltjes in de lucht, kunnen ze zich dieper nestelen in de longen. Hierdoor neemt de overgevoeligheid van hooikoorts toe.

Ook een verstoorde darmflora kan een oorzaak zijn van de hooikoortsepidemie. De bevolking wordt alsmaar ongezonder door een teveel aan bewerkte voeding en een te kort aan essentiële voedingsstoffen (3).

Ook verkeerde zuigelingenvoeding, keizersnede of antibiotica kan de oorzaak zijn van een histamine-overgevoeligheid (4). Dit komt omdat de darmflora is verstoord. Het immuunsysteem wordt hierdoor zwakker en raakt in de war. Een hogere vatbaarheid en een afkeer tegen onschuldige stofjes is het gevolg. 

Er zijn nog tal van andere oorzaken. Maar jij denkt natuurlijk: leuk al die onderzoeken. Maar hoe kom ik hier nou vanaf?

Okay, komt ie:

Behandeling van hooikoorts

Helaas is er nog geen ‘geneesmiddel’ gevonden tegen hooikoorts. Wel kunnen de klachten worden verminderd of zelfs verdwijnen.

Om hooikoorts niet je welverdiende voorjaar te laten verpesten zijn er 2 manieren om deze aandoening te behandelen. Dit is enerzijds om er niet te veel mee in aanraking te komen. Anderzijds moeten we manieren vinden waardoor je minder vatbaar bent om de symptomen te krijgen.
 

3 tips om hooikoorts buiten de deur te houden

Probeer daarom allereerst zoveel mogelijk de ramen en deuren dicht te houden. Dit houdt de pollen buiten de deur en zorgt voor minder overlast.
 
Ook meerdere keren per dag douchen helpt enorm! Zo kun je de pollen regelmatig van je afwassen.
 
Zorg ervoor dat je voor het slapen gaan je kleren hebt uitgeklopt en NIET op je kamer neerlegt.
 
Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een hele fijne nacht tegemoet gaat….. 
 
Vermijd de buitenlucht als het erg droog en heet is. Droogte zorgt ervoor dat de pollen zich verspreiden in de lucht, terwijl hitte de symptomen verergert. In de ochtend kun je het best naar buiten. Dit heeft te maken met de verhoogde vochtigheid waardoor hooikoorts minder klachten geeft.
 
Vermijd histamine-rijke producten. Helaas zijn er godsgruwelijk veel voedingsmiddelen die histamine bevatten. Vette vis, heel veel soorten groente en fruit, kruiden en specerijen en zuivelproducten bevatten histamine.
 
Het is daarom bijna niet mogelijk deze producten te laten staan, wil je nog op een fatsoenlijke wijze door het leven gaan.
 
Wel zijn er een paar richtlijnen waar je aan kan vasthouden.
 
Bier en wijn kunnen de symptomen verergeren. Alcohol is namelijk histaminerijk. Maar ook gist (bier) en druiven (wijn) zijn producten waar histamine in zit opgeslagen. Lekker dubbelop dus.
 
Voeding die niet meer vers is kun je ook beter laten staan. Ingevroren producten zijn daarom beter aan te schaffen dan producten die minstens 3 dagen te tijd nodig hebben om in de supermarkt te belanden.
Vis die bijvoorbeeld net gevangen is, bevat weinig tot geen histamine. Maar vis die al 2 of 3 dagen oud is, kan er mee overladen zijn. Eet dus altijd zo vers mogelijk! Ook oude kaas bevat meer histamine dan jonge kaas.
 

9 tips: hoe word ik minder vatbaar voor hooikoorts?

#1. Vermijd in eerste instantie altijd geraffineerde en/of bewerkte voedingsmiddelen

Eet zo natuurlijk mogelijk. Bewerkte voeding houdt een verstoorde darmflora in stand waardoor histamine-overgevoeligheid moeilijk aan te pakken is.

#2. Eet natuurlijke voeding, zoals probiotica’s. 

Deze zullen de gezonde bacteriën in je darmflora aanvullen. Antibiotica’s verwijderen de slechte bacteriën wat ook vaak ten koste gaat van heel veel andere goede bacteriën.

#3. Eet genoeg groente en fruit om antistofjes aan te maken

Dit blijft het immuunsysteem prikkelen waardoor het ‘wakker’ en sterk blijft.

#4. Eet genoeg dierlijke eiwitten om je darmen te herstellen en op te bouwen. 

Dierlijke voeding bevat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Denk aan ei, gevogelte, wild, volwaardige zuivel en vis.

#5. Eet genoeg omega-3 vetzuren. 

Omega 3 staat bekend als een voedingsstof die de symptomen van hooikoorts verzachten. Deze is in opneembare vorm vooral te vinden in algen, vette vis, orgaanvlees of supplementen, rijk aan omega 3 (5).

#6. Neem genoeg vitamine-D3 

Vitamine-D3 is een geweldige remedie tegen hooikoorts. Ga regelmatig in de zon (als er geen hooikoorts is), of slik minimaal 5000 IU per dag om je vitamine D levels volledig te optimaliseren (6).

#7. Probeer MSM. 

MSM is een zwavelstof die vroeger te vinden was op groente en fruit. Doordat groente en fruit veel in kassen wordt gekweekt, kan het niet meer in contact komen met deze zwavelrijke verbinding.

Gelukkig is dit als supplement verkrijgbaar bij veel natuurwinkels. Onderzoeken tonen aan dat MSM poeder net zo goed werkt als reguliere hooikoortstabletjes (7).
Je kunt een theelepel MSM oplossen in water, in combinatie met een citroensap. Ook nog eens een heerlijk gezond lentedrankje!

#8. Probeer kurkuma. 

Kurkuma is een geweldig specerij dat hooikoortsverlichting brengt. Dit komt door het stofje curcumine wat erin verwerkt zit. Ik zou heel veel kunnen vertellen over de geweldig voordelen van kurkuma, maar dan wordt dit artikel veel te lang. Nuttig kurkuma altijd met zwarte peper. Piperine zorgt namelijk voor een verbeterde opname van curcumine in kurkuma (8).

#9, #10 en #11. Rauwe honing, spirulina en bijenpollen. 

Dit zijn voedingsmiddelen die symptomen kunnen verzachten. Echter, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel stellen veel mensen dat deze voedingsmiddelen verlichting brengen. 

Meer tips om hooikoortsklachten te verminderen? Laat het me weten in de facebookreacties!  

boodschappencursus

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!