Intermittent Fasting: goedkoop, makkelijk, effectief en supergezond!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: vasten! Ik hoor je nu al denken: is dit wel goed voor mij? Je hongert jezelf toch gewoon uit? In dit artikel leg ik je uit wat de voordelen zijn van deze geweldige strategie om gewichtsverlies te bevorderen en geheel gezonder te worden!

Intermittent Fasting is niks anders dan voor een bepaalde tijd je spijsverteringsorganen rust te geven om vervolgens weer je normale eetpatroon op te pakken. In diverse culturen is vasten een onderdeel van de religie. Denk bijvoorbeeld aan de Ramadan.

Intermittent Fasting (IF) is tegenwoordig steeds populairder geworden. Er zijn ook diverse studies die hebben aangetoond dat dit een grote impact heeft op je gezondheid!

Het mooie aan deze methode is dat het duizenden jaren geleden eigenlijk al werd toegepast. Vroeger was er namelijk niet altijd voedsel beschikbaar. Door de menselijke evolutie heen, is het menselijk lichaam gewend geraakt om in tekorten te leven. 

We hebben als mens niet zoveel nodig om normaal te functioneren. Al helemaal wanneer je bedenkt dat ‘zitten’ tegenwoordig de nieuwe norm is, maar dat ter zijde.

De mens was als jager/verzamelaar vaak in beweging. Op zoek naar veilig onderkomen en op zoek naar eten. Zo werd groente, fruit en vruchten verzameld terwijl er op (klein) wild werd gejaagd.

Soms was er ook pech. In dat geval zat je 1 of meerdere dagen zonder eten. Evolutie zorgde ervoor dat we hier tegen bestand werden. De mens is in staat om gemiddeld 7 dagen zonder voeding te overleven mits er wel genoeg vocht binnenkomt.

De maatschappij waar we nu in leven is totaal aangepast terwijl wij nog steeds dezelfde mensen zijn als duizenden jaren geleden.

Tegenwoordig is er overvloed aan alle soorten voedingsmiddelen en hoeven we ons hier geen zorgen meer over te maken. Toch is het belangrijk dat er regelmatig wordt gevast om optimale gezondheid te kunnen garanderen!

Er zijn verschillende manieren om Intermittent Fasting in je leefstijl te integreren. Zo kunnen de diehard onder ons ervoor kiezen om 1 of 2 maal per week te kiezen om 24 uur niets te eten. 

Ben je hiermee niet bekend en wil je lager instappen? Begin dan bijvoorbeeld met het 16/8 principe. Hierbij sla je het ontbijt over en nuttig je gedurende 8 uur lang de calorieën die je nodig hebt om vervolgens de overige 16 uur niet te eten.

Maar zorgt ‘ontbijt overslaan’ niet voor een langzamere ruststofwisseling?

Er gaat het gerucht dat ‘minder of niet eten’ zorgt voor het vasthouden van energie. Dit klopt enigszins zodra je 3 dagen of langer zonder voeding zit. Je lichaam gaat nu in overlevingsfase en houd zoveel mogelijk energie vast. Echter, 24 uur vasten of regelmatig het 16/8 principe toepassen zorgt voor een hogere stofwisseling!

Wil je weten wat alle voordelen zijn? Goed! Hier komen ze.

(IF) bevordert gewichtsverlies

Verschillende studies tonen aan dat wanneer je met vasten begint, je op een natuurlijke manier overtollig buikvet verbrand zonder continue op een dieet te zitten, gericht op calorierestrictie. Geen dure poedertjes of shakes nodig! Een dagje niks eten is inderdaad erg goed voor je! 12.

Helpt diabetes type 2 te voorkomen

Regelmatig vasten kan insulineresistentie helpen verminderen. Dit resulteert uiteindelijk in lage bloedsuikers en helpt insulinelevels met 20 tot 31% te verlagen! Genoeg redenen dus om dit te gaan uitproberen! 1.

Helpt ontstekingen tegen te gaan.

Intermittent Fasting kan zorgen voor een vermindering in verschillende ontstekingen die allemaal ten grondslag liggen voor veel chronische ziekten. 8,8 miljoen mensen in Nederland zijn gediagnosticeerd met een chronische aandoening. Om te voorkomen dat jij hier ook aan zal lijden, is regelmatig vasten een super goed idee om uit te proberen en uiteindelijk regelmatig toe te passen! 345.

Helpt vroegtijdige veroudering te voorkomen

Je kunt stellen: hoe vaker je iets gebruikt, hoe sneller het kapot zal gaan. Dit geldt ook voor je spijsverteringsstelsel. Geef het af en toe wat rust zodat het zich kan herstellen! Daarnaast zorgt IF voor celvernieuwing. 

Studies naar ratten hebben aangetoond dat de levensverwachting van ratten die regelmatig vasten, 36-83% langer zouden leven dan ratten die dagelijks voedsel kregen toegediend. Ratten zijn natuurlijk geen mensen. Het geeft wel aan dat het de moeite waard is het eens te proberen! 67.

Helpt kanker voorkomen

Dierenstudies hebben aangetoond dat regelmatig vasten helpt om verschillende vormen van kanker te voorkomen en tumoren minder snel te laten groeien. 89.

Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting. Ik daag je uit om dit eens te proberen en in je leefstijl te integreren.

Wil jij beginnen met IF? Let dan goed op!

Vasten heeft genoeg gezondheidsvoordelen. Houd wel rekening met het feit dat dit (soms) ook zwaar kan zijn. In het begin moet je lichaam wennen aan de nieuwe eetpatronen. Je zult je in het begin wat zwakker of vermoeider voelen. Wanneer je dit regelmatig blijft doen, zal je lichaam hier zich op aanpassen.

Ook is het aan te raden te blijven sporten. IF zorgt voor minimale vermindering in spiermassa. Veel minder dan een dieet gericht op calorierestrictie! Een goede en gezonde manier om dit te voorkomen is door regelmatig te blijven sporten. Eet gedurende je eetmomenten veel eiwitten.

Zorg ervoor dat je genoeg bouwstenen hebt opgeslagen. Ook vetten zijn essentieel gedurende de eetmomenten. Deze overvloedige energie maakt het je makkelijker om te vasten aangezien het je langer verzadigd!

Blijf ook regelmatig drinken! Houd je vochtbalans goed op peil. Daarnaast zorgt een met water gevulde maag voor een voller gevoel waardoor het makkelijker vol te houden is.

Het is niet aan te raden om te vasten rond de menstruatiecyclus, tijdens zwangerschappen of tijdens het geven van borstvoeding. Ook wanneer je bepaalde medicijnen slikt of kampt met gezondheidsklachten is regelmatig vasten niet aan te raden! Twijfel je of het iets voor jou is? Overleg dan eerst met de huis- of natuurarts voor advies.

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!