brood

Brood tegen jodiumtekort? De waarheid boven tafel!

Op de website van het Voedingscentrum kom je geregeld adviezen tegen om brood te eten. Brood is een product dat rijk zou zijn aan jodium. Tijdens het maken van brood wordt er speciaal bakkerszout gebruikt. Gejodeerd zout wel te verstaan. Toch zijn er andere en zelfs rijkere bronnen van jodium. Waarom moeten we dan toch massaal aan het brood?

Brood wordt opgenomen in de schijf van vijf. In de Schijf van Vijf staat brood percentueel gelijk aan groente en fruit. Dit betekent dat we ongeveer 30% van onze totale energiebehoefte uit brood moeten consumeren. 

De mens is niet gebouwd voor granen. Duizenden jaren aan historie laat zien dat de mens nooit brood heeft gegeten. Pas sinds de komst van de landbouwindustrie (enkele honderden jaren geleden) zijn we meer brood gaan eten.

Het is niet gek dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht (50,2%). De overheid en het Voedingscentrum adviseert ons dikmakend voedsel.

Jodium

Even terug naar het jodiumverhaal. Jodium is een essentieel spoorelement voor de mens. Bij een jodiumtekort kan de schildklierfunctie verstoort raken. Een groeiachterstand bij kinderen en dwerggroei zijn andere gevolgen van een jodiumtekort.

In dit artikel lees je aan welke 3 andere stoffen de meeste Nederlanders een tekort hebben.

Zout bevat van nature ontzettend veel mineralen, mits het ongeraffineerd is. Geraffineerd keukenzout is ontzettend schadelijk en heeft geen gezondheidsbevorderende effecten. Aan geraffineerd zout wordt uiteindelijk synthetische jodium toegevoegd. Omdat deze synthetisch van aard is, wordt het niet herkend en opgenomen door het menselijk lichaam.

De vraag luidt nu: is brood wel degelijk een rijke bron van jodium?

Het komt erop neer dat natuurlijke jodium eerst uit zeezout wordt verwijderd en er vervolgens synthetische jodium opnieuw wordt toegevoegd. Super logisch natuurlijk.

Toch blijft het Voedingscentrum volhouden. Zonder brood lopen we volgens hen een heus jodiumtekort op, met alle gevolgen van dien.

Grappig is wel dat het Voedingscentrum op haar eigen website ook vermeldt dat kabeljauw de grootste bron van jodium is. (zie afbeelding hieronder). Ze spreken zichzelf dus flink tegen!

jodiumbronnen
Jodium is dus gelukkig erg gemakkelijk uit voeding te halen. Hiervoor heb je geen brood nodig. Zeevoedsel zoals kabeljauw, bevat maar liefst bijna 5 keer zoveel jodium als brood! Ook vette vis, schelpdieren, zeewier en eieren zijn grote jodiumbronnen. 
 
Toch adviseert het Voedingscentrum na de lancering van de nieuwe Schrijf van Vijf om nog maar 1 keer per week vis te eten. Hiervoor was dit 2 keer per week. Het ziet ernaar uit dat ze zelf niet helemaal weten wat ze adviseren.
 
Ik adviseer minstens 3 keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 keer vette vis. Deze is van nature rijk aan omega-3 vetzuren. Kies altijd voor wildgevangen vis, laag in de voedselketen. Eet of lust je geen vis? Dan zijn dierlijke omega-3 tabletten ook goede opties.
 
In dit artikel leer je waarom omega-3 zo ontzettend belangrijk is!  
 
Doe dus ook vooral eigen onderzoek!
 
Wil jij toegang tot de geavanceerde boodschappencursus inclusief tijdelijk gratis 5-daagse voedingscursus? 
 
Claim hem op onderstaande knop!
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!