Op de website van het Voedingscentrum kom je geregeld adviezen tegen om brood te eten. Brood is een product dat rijk zou zijn aan jodium. Tijdens het maken van brood wordt er speciaal bakkerszout gebruikt. Gejodeerd zout wel te verstaan. Toch zijn er andere en zelfs rijkere bronnen van jodium. Waarom moeten we dan toch massaal aan het brood?
Brood wordt opgenomen in de schijf van vijf. In de Schijf van Vijf staat brood percentueel gelijk aan groente en fruit. Dit betekent dat we ongeveer 30% van onze totale energiebehoefte uit brood moeten consumeren.
De mens is niet gebouwd voor granen. Duizenden jaren aan historie laat zien dat de mens nooit brood heeft gegeten. Pas sinds de komst van de landbouwindustrie (enkele honderden jaren geleden) zijn we meer brood gaan eten.
Het is niet gek dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht (50,2%). De overheid en het Voedingscentrum adviseert ons dikmakend voedsel.
Jodium
Even terug naar het jodiumverhaal. Jodium is een essentieel spoorelement voor de mens. Bij een jodiumtekort kan de schildklierfunctie verstoort raken. Een groeiachterstand bij kinderen en dwerggroei zijn andere gevolgen van een jodiumtekort.
In dit artikel lees je aan welke 3 andere stoffen de meeste Nederlanders een tekort hebben.
Zout bevat van nature ontzettend veel mineralen, mits het ongeraffineerd is. Geraffineerd keukenzout is ontzettend schadelijk en heeft geen gezondheidsbevorderende effecten. Aan geraffineerd zout wordt uiteindelijk synthetische jodium toegevoegd. Omdat deze synthetisch van aard is, wordt het niet herkend en opgenomen door het menselijk lichaam.
De vraag luidt nu: is brood wel degelijk een rijke bron van jodium?
Het komt erop neer dat natuurlijke jodium eerst uit zeezout wordt verwijderd en er vervolgens synthetische jodium opnieuw wordt toegevoegd. Super logisch natuurlijk.
Toch blijft het Voedingscentrum volhouden. Zonder brood lopen we volgens hen een heus jodiumtekort op, met alle gevolgen van dien.
Grappig is wel dat het Voedingscentrum op haar eigen website ook vermeldt dat kabeljauw de grootste bron van jodium is. (zie afbeelding hieronder). Ze spreken zichzelf dus flink tegen!

