kokosnoot

Avocado en kokosnoot | Dit is de harde realiteit!

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen superfoods. Sommige superfoods zijn namelijk enorm gezond, bevatten hoge concentraties aan voedingsstoffen en zijn goed voor de energiehuishouding en gewichtsverlies. Maar tegenwoordig focussen we ons te veel op de verkeerde hippe superfoods met alle gevolgen van dien.

Als we ons overgeven aan hippe besjes, tropische vruchten en exotische drankjes, stemmen we onbewust ook voor ontbossing, verzilting, erosie, verwoestijning, watervervuiling, slechte arbeidsomstandigheden, armoede, kinderarbeid en geboorteafwijkingen.

Het klinkt misschien heel dramatisch, maar dit zijn wel omstandigheden waar we tegenwoordig in meer of mindere mate mee te maken hebben. We zijn tegenwoordig te verwend en misbruiken de Aarde voor ons eigen genot.

Met miljarden mensen op Aarde moeten we ietwat kritischer zijn over welke superfoods we in onze winkelmand stoppen. Tegenwoordig is nagenoeg alles verkrijgbaar. We zijn te verwend.

Waar we ons vroeger voornamelijk beperkte tot seizoensgebonden voedingsmiddelen, liggen de tropische kokosnoten in de Nederlandse winters in de schappen.

Mijn oproep is dat het van een ontzettend groot belang is dat we voortaan iets efficiënter en zorgvuldiger onze producten uitkiezen. Zonder hierbij alleen aan onszelf te denken.

Avocado’s en kokosnoten zijn zeer gewild en populair. Ze worden de hemel in geprezen door vele websites en studies. Tijd om de keerzijdes van deze producten onder de loep te nemen!

We trappen af met de avocado.

Avocado’s

Avocado’s zijn enorm gezond en bevatten veel gezonde vetzuren. Onderzoek wijst zelfs uit dat avocado’s helpen met de bestrijding van gewichtsverlies. BRON

Helaas zitten er ook veel nadelen aan de vragende toename van avocado’s:

#1. Ontbossing

In veel landen, maar voornamelijk in Mexico is ontbossing de laatste jaren sterk toegenomen om te voldoen aan de ‘trendy’ avocado-consumptie. Avocado’s zijn enorm gezond maar hebben ook enorm veel zonlicht nodig. 

Avocado-bomen groeien het beste op open velden waar de zon dus goed bij kan. Veel bos wordt daarom gekapt om aan de torenhoge vraag van de wereld te voldoen.

#2. Waterverbruik

Avocado’s hebben enorm veel water nodig! BRON

Een onderzoek van UNESCO heeft aangetoond dat avocado-bomen 1981 m3/ton verbruiken. In vergelijking: druivenstruiken verbruiken 608 m3/ton water.

Avocado’s zijn dus de vervuilende ‘vrachtwagens’ onder de fruitsoorten!

#3. Pesticiden, geboorteafwijkingen en leukemie

Avocado’s bevatten enorm veel pesticiden die de omgeving van veel avocado-boerderijen flink vervuilt. Deze pesticiden worden teruggevonden in het drinkwater. 

Een afname in biodiversiteit, klimaatverandering en opwarming van de Aarde zijn ook een bijkomend gevolg. BRONBRON

In veel Zuid-Amerikaanse landen komen daarnaast veel geboorteafwijkingen en leukemie voor. Waarschijnlijk als gevolg van het hoge pesticiden-gebruik. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Een ander bijkomend gevolg wat wel wetenschappelijk is aangetoond, is dat de vlinderpopulatie in Mexico drastisch is gedaald door de avocado-industrie. BRON

Nu zorgen avocado’s zelf natuurlijk niet voor al deze verschrikkelijke gevolgen. Feit is wel dat de hoge vraag van avocado’s dit pesticiden-gebruik in stand houdt. Vooral als de vraag naar avocado-toast, guacamole, avocado-olie, avocado-maskers en avocado-ijs blijft toenemen. Al deze industrieën willen namelijk profiteren van de explosieve vraag naar avocado’s.

#4. Criminaliteit en slechte arbeidsomstandigheden

Veel boerenbedrijven in Mexico verdienen veel geld aan de trendy avocado-consumptie. Helaas weten veel ‘drug-kartels’ dit ook en proberen daarom een graantje mee te pikken van deze winst. Boeren worden bedreigt als deze criminele groeperingen geen marktaandeel krijgen van deze boerenbedrijven.

Boeren zijn daarom genoodzaakt nog meer winst te maken wat weer ten koste gaat van slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen of slavernij. BRON

Kokosproducten

Kokosproducten staan erom bekend zeer gezond te zijn. Kokos is tegenwoordig helemaal hip. Vooral onder jongeren is kokos zeer geliefd. Daarnaast zijn er 1001 manieren om kokosproducten in te zetten. Kokos is te gebruiken in de keuken, badkamer of zelfs in de slaapkamer!

De kokosnoot is te gebruiken om kokosmelk, kokosvlees, kokossnippers, kokosolie, kokosbloesemsuiker, kokoscrème of kokoswater van te maken.

Daarnaast zijn er allerlei gezichtscrèmes, maskers, massage-oliën, tandpasta’s en zonnebrandcrèmes verkrijgbaar die kokosextracten bevatten. Net als bij de avocado’s, willen veel industrieën ook graag een graantje meepikken van de zeer veelzijdige kokosnoot!

De nadelen op een rij:

#1. CO2-uitstoot

De torenhoge vraag moet de Aarde helaas voor jou compenseren. Want deze kokosproducten zijn voornamelijk afkomstig uit gebieden als Indonesië, India en de Filipijnen.

Alles wat de halve wereld overgaat, gaat gepaard met een zeer hoge CO2-uitstoot. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kokosnoten. Ook avocado’s, bananen en andere tropische vruchten leggen heel veel kilometers af. 

Echter, bij kokosnoten is er iets vreemds aan de hand.

Allereerst wordt het vlees van de kokosnoot gedroogd om vervolgens verscheept te worden naar andere fabrieken om de oliën eruit te persen. Vervolgens wordt het opnieuw verscheept naar een andere fabriek om de producten te verpakken waarna het nog eens verscheept wordt naar de rest van de wereld!

Conclusie: kokosproducten leggen misschien wel het driedubbele af van de halve planeet! Jouw kokosproducten hebben al de hele wereld gezien voor ze bij jou in de keukenkastjes verdwijnen.

#2. Pesticiden-gebruik

Normaal gesproken zijn er voor traditionele kokosnoot-boerderijen geen chemische bestanddelen nodig. Kokosnoot-bomen kunnen wel 60 jaar gebruikt worden en geven genoeg fruit voor de lokale bewoners.

Je zou dus denken dat het juist zeer milieuvriendelijke bomen zijn. 

Maar deze bomen voldoen natuurlijk niet aan de wereldwijde vraag naar kokosnoten. Jonge bomen geven meer oogst dan oudere bomen. Oudere bomen worden daarom al snel gekapt om plaats te maken voor nieuwe boompjes. BRON

Pesticiden en andere chemische rommel stimuleert de groei van deze nieuwe bomen zodat er meer en sneller geoogst wordt. BRON

Deze massaproductie betekent niet veel goeds voor de kwaliteit van de kokosproducten, het milieu en de gezondheid van jou. We misbruiken de Aarde. En dit betalen we natuurlijk terug.

Kokosproducten zijn van nature dus zeer gezond en vers. Maar eigenlijk dus alleen je ze consumeert in tropische landen! 

Kokosproducten zijn helaas niet zo lang houdbaar. Daarom wordt er ook nog veel chemische rommel toegevoegd om kokosproducten langer houdbaar te houden zodat ook de westerse consument hier van kan profiteren.

Kokosolie bijvoorbeeld staat in een gezond daglicht. Maar de meeste oliën zijn niet meer zo gezond als ze waren.

Allereerst wordt conventionele kokosolie gedroogd en gekookt totdat er kokosstukken overblijven. Deze stukken worden copra genoemd. De gewonnen olie is bruin van kleur en zeer vervuild.

Deze vervuilde olie wordt gedeodoriseerd, gebleekt en geraffineerd. Hiervoor wordt een chemische stof, genaamd hexaan gebruikt. BRON

Hexaan staat bekend als een neurotoxine en luchtvervuiler!

Deze manier van productie wordt helaas veelvuldig gesubsidieerd door lokale overheden. BRON

Deze olie beland in jouw keukenkastje.

#3. Slechte arbeidsomstandigheden/slavernij

Veel kokosnoot-boeren verdienen enorm veel geld aan deze industrie! Welgeteld 1 gehele dollar per dag! BRON

In mijn optiek staat de term ‘slavernij’ meer op z’n plek dan de term ‘slechte arbeidsomstandigheden’. 

Niet alleen de kokosnoten en het milieu, maar ook de boeren worden misbruikt om deze industrie in stand te houden.

Hoe nu verder?

Mogen we nu dan nooit meer genieten van de vele gezondheidsvoordelen van kokosproducten en avocado’s? 

In mijn optiek wel! 

Zolang we een aantal aspecten maar onthouden:

  • Kokosnoten en avocado’s zijn nu eenmaal niet lokaal te verbouwen. We moeten accepteren dat ze daarom duurder zijn dan appels en peren. Logisch! Ga daarom nooit voor de goedkoopste varianten!

  • Biologische en Fair Trade-gecertificeerde kokosproducten bevatten geen pesticiden, zijn gezonder, duurzamer en geteeld door boeren met betere arbeidsomstandigheden. Althans.. de kans is groter. Je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker.

  • Dit geldt ook voor avocado’s. Kies het liefst voor biologische en Fair Trade-gecertificeerde avocado’s.

  • Zie kokosproducten en avocado’s als een luxe product. Eet het af en toe voor je gezondheid.

     

  • Houd in gedachten dat biologisch geteelde spinazie, bosvruchten en roomboter van gras-gevoerde koeien zijn net zo gezond, al dan niet gezonder zijn.

     

  • 1 ding is zeker: ze zijn verser en overal in ons land verkrijgbaar.
Jouw oma en opa zijn ook zeer oud geworden zonder kokosproducten en avocado’s. Dat ze nu wel verkrijgbaar zijn, wil niet zeggen dat we ze nu ook per se nodig hebben!
 
Houd altijd in gedachten dat we in een zeer verwende maatschappij leven. Schroom daarom niet om af en toe eens een stapje terug te zetten om de planeet en de natuur schoon en leefbaar te houden!

 

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!