rauwe cacao

Rauwe cacao: de grootste bron van antioxidanten!

Rauwe cacao is zeer gezond! Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Cacao is het basisingrediënt voor chocolade. Cacao staat bekend als een antioxidant die je gelukkig maakt. Rauwe cacao kan welvaartsziekten en andere aandoeningen helpen voorkomen. Hierbij moeten we rauwe cacao niet verwarren met chocolade. Chocolade zelf is vaak niet zo gezond. Dit komt mede omdat het wordt overladen met suiker. 

Maar gelukkig heb ik aan het einde van dit artikel een zeer gezonde chocolademousse/pudding voor je. Zo hoef ik jouw chocoladeverslaving niet in de weg te staan!

Maar eerst.. de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van rauwe cacao!

Rauwe cacao blijkt grootste bron van polyfenolen!

Polyfenolen zijn vormen van antioxidanten. Antioxidanten staan erom bekend dat ze het lichaam beschermen tegen indringers van buitenaf. Rauwe cacao is de rijkste bron van deze heilzame antioxidanten!
 
Uit onderzoek blijkt dat de polyfenolen die in rauwe cacao worden aangetroffen meerdere gezondheidsvoordelen bevatten.
 
Deze polyfenolen: BRON
 
 • verminderen ontstekingen in het lichaam
 • verbeteren de bloedstroom
 • verlagen de bloeddruk
 • verbeteren het cholesterolgehalte
 • normaliseren de bloedsuikerspiegel
Let op!
 

Wanneer rauwe cacao wordt bewerkt of verhit beschikt het niet of nauwelijks nog over bovenstaande gezondheidsvoordelen. Verhitten of bewerken zorgt voor een daling van 60% aan polyfenolen! BRON

Zorg er dus voor dat cacao in haar oorspronkelijke vorm wordt gegeten. Eet chocolade daarom ook zo puur mogelijk!

Samengevat: Cacao is één van de rijkste bronnen van polyfenolen; een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt en meerdere gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Bewerkte cacao beschikt nog nauwelijks over deze voordelen.

Rauwe cacao verlaagt de bloeddruk aanzienlijk!

De flavonoïden in rauwe cacao zorgen voor een flinke daling van de bloeddruk. Dit komt omdat deze flavonoïden het stikstofoxidegehalte in het bloed laten stijgen. Hierdoor verwijden de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verlaagt. BRON

En nogmaals: bewerkte cacao bevat minder flavonoïden. Als jij van deze gezondheidsvoordelen gebruik wilt maken, moet je cacao in de oorspronkelijke vorm nuttigen. Dit geldt natuurlijk ook voor al het andere voedsel!

Samengevat: Flavonoïden in rauwe cacao verhogen het stikstofoxidegehalte in het bloed waardoor de bloedvaten verwijden en de bloeddruk lager wordt.

Rauwe cacao verlaagt de kans op hartaanval, beroerte en de dood.

Uit een review van 9 studies onder 157.809 mensen blijkt dat een hogere chocoladeconsumptie is gelinkt aan een lagere kans op hart- en vaatziekten, beroertes en de dood. BRON

Bij een hartaanval of beroerte zijn de bloedvaten zodanig vernauwd waardoor het bloed niet meer kan verder stromen.

De flavonoïden in cacao zorgen dus voor een verhoging van het stikstofoxidegehalte in het bloed waardoor de bloedvaten en slagaderen verwijden. Daarnaast zorgt rauwe cacao ook nog eens dat het bloed wordt verdunt. BRONBRON

Het blijkt zelfs dat cacao het bloed net sterk verdunt als aspirine!

Verwijde bloedvaten en verdunt bloed zorgen dus voor een verbeterde bloedstroom waardoor de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk wordt verkleind!

Daarnaast verlaagt rauwe cacao ook nog eens het slechte cholesterol. Je begrijpt nu dat cacao een werkelijke superfood is!

Samengevat: Cacao verwijdt de bloedvaten en verdunt het bloed. Hierdoor wordt de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk verkleind. Regelmatig een stukje pure of rauwe chocolade doet wonderen!

Rauwe cacao verbetert de breinfunctie.

We blijven nog even bij die verbeterde bloedstroom. Omdat rauwe cacao zorgt voor een vaatverwijding en verdunning van het bloed, zorgt het ook voor een verbetering van de bloedstroom naar het brein. 

Meerdere studies hebben aangetoond dat rauwe cacao hierom helpt bij de voorkoming van degeneratieve aandoeningen in het brein.

De flavonoïden die door het bloed getransporteerd worden, komen aan in het brein en zijn betrokken bij het produceren van bepaalde neuronen en moleculen die de breinfunctie ondersteunen.

Baanbrekend onderzoek!

Een studie onder 34 ouderen laat zien dat het dagelijks eten van chocolade met een hoog flavonoïdengehalte ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar het brein met 8% toeneemt in de eerste week. Na week 2 neemt dit percentage al toe naar 10%!

Cacao is volgens dit onderzoek een veelbelovend middel voor de behandeling van dementie en beroertes! BRON

Volgens een ander onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van cacao de cognitieve prestaties in mensen verbetert. BRON

Samengevat: flavonoïden in cacao zorgen voor een verbeterde bloedtoevoer naar het brein. Hierdoor verbetert de breinfunctie van mensen en zou het voordelig kunnen zijn voor de voorkoming en behandeling van breinziekten zoals dementie.

Rauwe cacao verbetert de gemoedstoestand en vermindert depressieve gevoelens.

De verbeterde breinfunctie oefent ook invloed uit op je gemoedstoestand.

In een studie kwam naar voren dat chocolade, hoog in polyfenolen, zorgt voor extra rust en een gevoel van tevredenheid. BRON

Een andere studie onder ouderen laat zien dat het eten van chocolade zorgt voor een betere algehele gezondheid en een beter geestelijk welzijn. BRON

Er zijn natuurlijk veel meer vitaminen die invloed hebben op je gemoedstoestand. 

Je vindt ze in dit artikel.

Samengevat: de polyfenolen in cacao lijken een positief effect te hebben op de gemoedstoestand. Echter, er is meer onderzoek nodig om dit vast te stellen.

Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen op te noemen die worden gelinkt aan rauwe cacao. Dit zijn echter dierstudies of studies waaruit je geen definitieve conclusies kunt trekken.

Sommige onderzoeken beweren dat rauwe cacao:

 • anti-kankereigenschappen bezit
 • helpt bij voorkoming van diabetes-2
 • helpt bij de bestrijding van astma
 • helpt met gewichtsbehoud
 • de tanden en huid ondersteunt

Gezond chocolade-ontbijtrecept

choco bowl

Zoals belooft zou ik nog een heerlijk en gezond chocoladerecept met je delen.

Probeer deze chocoladepudding thuis eens.

Ingrediënten:

 • Schaaltje volle yoghurt
 • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
 • 1 eetlepel cacao-nibs
 • 2 gehakte blokjes 70% pure chocolade
 • 1 blokje geraspte 70% pure chocolade
 • 1 eetlepel hennepzaadjes
 • 1 eetlepel wei-eiwit (whey-proteine)
 • Handje kokosvlokken

Bereiding:

 • Doe de volle yoghurt in een schaaltje
 • Mix het eiwitpoeder en de cacaopoeder door de yoghurt heen.
 • Voeg de nibs en hennepzaadjes toe.
 • Breek 2 blokjes chocolade in stukjes en voeg deze toe.
 • Rasp 1 blokje chocola en strooi over het ontbijt
 • Top af met wat kokosvlokken

Bonustip:

 • Eindelijk zonder schuldgevoel chocolade eten als ontbijt!
 • Hennepzaden, cacao, volle yoghurt, eiwitpoeder en kokos staan hoog op de verzadigingsindex omdat ze veel vetten, eiwitten en/of vezels bevatten. Ideaal om je lichaam te verzadigen en vreetbuien tegen te gaan!
 • Dit ontbijt kan jou uren verzadigen en zal jouw insulinewaarden helpen omlaag te brengen waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd.

Conclusie

Zorg er altijd voor dat de rauwe cacao van hoge kwaliteit is. Let op de ingrediëntenlijst om verzekert te zijn dat het product geen suiker of andere toevoegingen bevat. Eet cacao altijd voor minstens 70% puur!

Behoefte aan meer van dit soort heerlijke recepten?

Download dan nu de gratis 5 daagse afslankcursus en ontvang de boodschappencursus er nu tijdelijk als extra bonus bij.

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!