rauwe honing

Rauwe honing: gezondheidsvoordelen + alles wat je moet weten!

Honing is tegenwoordig in tientallen verschillende soorten en maten verkrijgbaar in de supermarkt. Rauwe honing daarentegen is veel duurder en meestal alleen maar verkrijgbaar bij natuurwinkels en bijenhouders. In dit artikel leg ik uit waarom rauwe honing gezonder is dan supermarkthoning.

Inhoud van dit artikel

Waar bestaat honing uit?

Honing is niets anders dan een samenstelling van verschillende bestanddelen. 

De samenstelling van honing is als volgt: 38% vruchtensuikers, 31% druivensuikers, 10% overige suikers, 17% vocht en 4% voedingsstoffen.

Deze voedingsstoffen bestaan uit: BRON

  • enzymen
  • vitaminen
  • mineralen
  • zuren
  • hormonen
  • bacterieremmers
  • waterstofperoxide
  • stuifmeelkorrels

Rauwe honing bevat meer antioxidanten en vitaminen

Rauwe en conventionele honing zijn zeer verschillend. Beide worden ze op verschillende wijze verwerkt.

Rauwe honing bevat maar liefst 30 verschillende soorten bio-actieve plantenstoffen waaronder polyfenolen. Polyfenolen zijn vormen van antioxidanten die volgens vele onderzoeken de kans op ontstekingen, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. BRON

Polyfenolen staan bekend als de meest waardevolle bron van antioxidanten.

In dit artikel lees je welk heerlijke product de rijkste bron van polyfenolen is!

Sommigen claimen dat conventionele supermarkthoning niet of nauwelijks beschikken over antioxidanten. 

Daarom hebben wetenschappers onderzoeken gedaan. Zo heeft bijvoorbeeld één onderzoek nu aangetoond dat rauwe honing 4.3 keer zoveel antioxidanten bevat dan supermarkthoning. BRON

Dit komt omdat conventionele honing bewerkt en verhit is. Supermarkthoning heeft veel meer bewerkingsprocessen ondergaan voordat het in de supermarkt belandt. Rauwe honing is daarentegen onbewerkt en niet verhit geweest.

Toch heeft ook een onofficiële studie van de National Honey-Board in Amerika aangetoond dat ook minimaal bewerkte conventionele honing net zoveel antioxidanten en mineralen bevat als rauwe honing. BRON

Honing bevat kleine hoeveelheden van 22 verschillende soorten aminozuren, 31 verschillende soorten mineralen en heel veel verschillende soorten vitaminen en levende enzymen. BRON, BRON, BRON
 
Een van deze levende enzymen is ‘glucose oxidase‘. Dit enzym helpt bij de productie van moleculen die anti-microbiële en anti-bacteriële eigenschappen heeft.
 

Helaas bevat alleen rauwe honing deze waardevolle enzymen nog. BRON

Conclusie: rauwe en licht-bewerkte honing bevat meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen dan zwaar bewerkte supermarkthoning.

 

rauwe honing

Rauwe honing bevat meer bijen-pollen dan conventionele honing

Bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen daarbij veel pollen en nectar. Deze bestanddelen zijn uiteindelijk terug te vinden in de honing die deze bijen produceren.

Bijen-pollen zijn zeer hoog in voedingsstoffen en worden soms ook weleens bestempeld als ware superfood! Het bevat maar liefst 250 verschillende soorten bestanddelen waaronder gezonde vetzuren, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. BRON

Het interessante is dat er zelfs wordt beweerd dat bijen-pollen medicinale eigenschappen bezitten! Zo dragen bijen-pollen bij aan een gezonde leverfunctie

Daarnaast verlagen bijen-pollen de kans op ontstekingen, hart- en vaatziekten en hersenbloedingen. BRON

Helaas hebben onderzoeken nu aangetoond dat verhitting en filtering deze bijen-pollen vernietigen of verwijderenBRON

Onderzoekers hadden 60 verschillende monsters van commerciële honing afgenomen en met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat 75% van de honingsoorten geen bijen-pollen meer bezaten. BRON

Supermarkthoning rijk aan siroop en zoetstoffen!

In het Westen wordt ontzettend veel honing geconsumeerd. Het is daarom moeilijk om aan de vraag van echte honing te voldoen. 

Daarom bestaat zo’n 70% van de honing die in Amerika wordt geconsumeerd uit importhoning. Er zijn grote zorgen over de kwaliteit van deze honing. 

Er wordt namelijk beweerd dat veel reguliere honing wordt aangelengd met extra suikers, zoetstoffen of zogenaamde ‘High Fructose Corn Syrup’ (HFCS). BRON

Op deze manier is de productie van honing velen malen goedkoper en kan er meer aan de vraag worden voldaan.

Daarom is het zeer verstandig je altijd goed in te lezen en honing zo lokaal mogelijk in te kopen.

Zo valt volgens onderzoek van Foodwatch 70% van alle supermarktproducten in Nederland in de categorie ‘sterk bewerkt fabrieksvoedsel’.

Meer over dat onderzoek lees je in dit artikel.

Conclusie

Rauwe honing is vele malen gezonder dan reguliere honing uit de supermarkt. Studies tonen aan dat specifiek de rauwe honingvariant zorgt voor de meeste gezondheidsvoordelen.
 
Zo blijkt dat wondgenezing, een gezonde darmflora een gezond cholesterolgehalte en een normale bloeddruk allemaal zijn gelinkt aan rauwe honing. BRONBRON
 
Reguliere honing bevat deze voordelen niet meer vanwege de verhitting en filtering die heeft plaatsgevonden.
 
Daarom is reguliere honing arm aan antioxidanten, enzymen, vitaminen en mineralen. Ook bijen-pollen zijn niet meer terug te vinden in reguliere honing. Daar komt bij dat deze honing extra suikers, zoetstoffen en siroop bevat.
 
Dit maakt massaproductie mogelijk en er kan meer worden voldaan aan de stijgende vraag naar honing.
 

Let op: rauwe honing is niet hetzelfde als biologische honing!

Honing mag alleen ‘rauw’ worden genoemd als het voldoet aan specifieke eisen. Zo mag rauwe honing niet worden bewerkt of worden gepasteuriseerd.

Biologische honing daarentegen moet voldoen aan de eisen van een biologisch keurmerk

Dit betekent dat honing alleen biologisch mag worden genoemd als de bijenhouder heeft voldaan aan specifieke levensstandaarden voor de bij en er geen pesticiden worden gebruikt.

Dit betekent dus dat gepasteuriseerde en verhitte honing die wordt aangelengd met biologische siroop het biologische keurmerk mag dragen!
 
Kies daarom dus nooit voor extra dure biologische honing en blijf dus altijd je gezonde verstand gebruiken! We worden namelijk voor de gek gehouden waar we bijstaan.
 
Spendeer je geld dus aan rauwe honing!
 
Eet jij vaker biologisch of overweeg je biologisch te eten?
 
 

Rauwe honing kopen? 5 tips:

Er zijn veel soorten honing op de markt. Wil je echte rauwe honing? Lees dan de volgende 5 punten door:

1. Troebel van kleur

Rauwe honing is niet doorzichtig zoals bij reguliere meestal wel het geval is. Zorg er daarom altijd voor dat je een troebele honing koopt. De kans dat je een goede rauwe honing hebt is hierbij een stuk groter.
 

2. Smaak is intenser

De smaak van rauwe honing is heel gemakkelijk te onderscheiden van reguliere honing. Echte rauwe honing heeft volgens echte honingkenners een veel rijkere smaak. Dit komt mede omdat reguliere honing vaak een suikermengsel is wat lijkt op honing of aangelengd is met siroop. Dit komt de smaak van honing dus niet ten goede.

3. EU-termen op het etiket

Als je termen tegenkomt als ‘honing uit niet EU en EU-landen’ of ‘gemengde EG-honing’ dan is de honing vaak nep of van zeer lage kwaliteit.

4. De honing is duurder

Echte honing is duur. Dit komt mede omdat het maken van honing erg arbeidsintensief is. Een honingbij moet maar liefst 50.000 km afleggen om 1 kg honing te produceren! Dit betekent dat rauwe honing van nature schaars is. 

Echte rauwe honing kan goed €20,- of meer per pot kosten. Honing is een luxe product en niet iets wat bij je wekelijkse boodschappen zou moeten horen.

5. Rauwe honing komt van de imker

Echte honing koop je lokaal in. In de supermarkt is amper (of geen) goede honing te verkrijgen. Sommige natuurwinkels willen ook nog wel eens rauwe honing verkopen. Maar als je echt 100% zekerheid wilt, dan kun je het best een bezoek brengen aan een lokale imker.
 
Vond je dit een goed artikel en wil je een start maken met een gezonde leefstijl?

Dan kun je je nu nog inschrijven voor de gratis boodschappencursus en 5-daagse afslanktraining.

Klik daarvoor op deze link of op de knop hieronder.

Inspiratie:

www.healthline.com
www.honingshop.nl

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!