Honing is tegenwoordig in tientallen verschillende soorten en maten verkrijgbaar in de supermarkt. Rauwe honing daarentegen is veel duurder en meestal alleen maar verkrijgbaar bij natuurwinkels en bijenhouders. In dit artikel leg ik uit waarom rauwe honing gezonder is dan supermarkthoning.
Inhoud van dit artikel
Waar bestaat honing uit?
Honing is niets anders dan een samenstelling van verschillende bestanddelen.
De samenstelling van honing is als volgt: 38% vruchtensuikers, 31% druivensuikers, 10% overige suikers, 17% vocht en 4% voedingsstoffen.
Deze voedingsstoffen bestaan uit: BRON
- enzymen
- vitaminen
- mineralen
- zuren
- hormonen
- bacterieremmers
- waterstofperoxide
- stuifmeelkorrels
Rauwe honing bevat meer antioxidanten en vitaminen
Rauwe en conventionele honing zijn zeer verschillend. Beide worden ze op verschillende wijze verwerkt.
Rauwe honing bevat maar liefst 30 verschillende soorten bio-actieve plantenstoffen waaronder polyfenolen. Polyfenolen zijn vormen van antioxidanten die volgens vele onderzoeken de kans op ontstekingen, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. BRON
Polyfenolen staan bekend als de meest waardevolle bron van antioxidanten.
In dit artikel lees je welk heerlijke product de rijkste bron van polyfenolen is!
Sommigen claimen dat conventionele supermarkthoning niet of nauwelijks beschikken over antioxidanten.
Daarom hebben wetenschappers onderzoeken gedaan. Zo heeft bijvoorbeeld één onderzoek nu aangetoond dat rauwe honing 4.3 keer zoveel antioxidanten bevat dan supermarkthoning. BRON
Dit komt omdat conventionele honing bewerkt en verhit is. Supermarkthoning heeft veel meer bewerkingsprocessen ondergaan voordat het in de supermarkt belandt. Rauwe honing is daarentegen onbewerkt en niet verhit geweest.
Toch heeft ook een onofficiële studie van de National Honey-Board in Amerika aangetoond dat ook minimaal bewerkte conventionele honing net zoveel antioxidanten en mineralen bevat als rauwe honing. BRON
Helaas bevat alleen rauwe honing deze waardevolle enzymen nog. BRON
Conclusie: rauwe en licht-bewerkte honing bevat meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen dan zwaar bewerkte supermarkthoning.

Rauwe honing bevat meer bijen-pollen dan conventionele honing
Bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen daarbij veel pollen en nectar. Deze bestanddelen zijn uiteindelijk terug te vinden in de honing die deze bijen produceren.
Bijen-pollen zijn zeer hoog in voedingsstoffen en worden soms ook weleens bestempeld als ware superfood! Het bevat maar liefst 250 verschillende soorten bestanddelen waaronder gezonde vetzuren, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. BRON
Het interessante is dat er zelfs wordt beweerd dat bijen-pollen medicinale eigenschappen bezitten! Zo dragen bijen-pollen bij aan een gezonde leverfunctie.
Daarnaast verlagen bijen-pollen de kans op ontstekingen, hart- en vaatziekten en hersenbloedingen. BRON
Helaas hebben onderzoeken nu aangetoond dat verhitting en filtering deze bijen-pollen vernietigen of verwijderen. BRON
Onderzoekers hadden 60 verschillende monsters van commerciële honing afgenomen en met elkaar vergeleken. Hieruit bleek dat 75% van de honingsoorten geen bijen-pollen meer bezaten. BRON
Supermarkthoning rijk aan siroop en zoetstoffen!
In het Westen wordt ontzettend veel honing geconsumeerd. Het is daarom moeilijk om aan de vraag van echte honing te voldoen.
Daarom bestaat zo’n 70% van de honing die in Amerika wordt geconsumeerd uit importhoning. Er zijn grote zorgen over de kwaliteit van deze honing.
Er wordt namelijk beweerd dat veel reguliere honing wordt aangelengd met extra suikers, zoetstoffen of zogenaamde ‘High Fructose Corn Syrup’ (HFCS). BRON
Op deze manier is de productie van honing velen malen goedkoper en kan er meer aan de vraag worden voldaan.
Daarom is het zeer verstandig je altijd goed in te lezen en honing zo lokaal mogelijk in te kopen.
Zo valt volgens onderzoek van Foodwatch 70% van alle supermarktproducten in Nederland in de categorie ‘sterk bewerkt fabrieksvoedsel’.
Meer over dat onderzoek lees je in dit artikel.
Conclusie
Let op: rauwe honing is niet hetzelfde als biologische honing!
Honing mag alleen ‘rauw’ worden genoemd als het voldoet aan specifieke eisen. Zo mag rauwe honing niet worden bewerkt of worden gepasteuriseerd.
Biologische honing daarentegen moet voldoen aan de eisen van een biologisch keurmerk.
Dit betekent dat honing alleen biologisch mag worden genoemd als de bijenhouder heeft voldaan aan specifieke levensstandaarden voor de bij en er geen pesticiden worden gebruikt.
Rauwe honing kopen? 5 tips:
Er zijn veel soorten honing op de markt. Wil je echte rauwe honing? Lees dan de volgende 5 punten door:
1. Troebel van kleur
2. Smaak is intenser
De smaak van rauwe honing is heel gemakkelijk te onderscheiden van reguliere honing. Echte rauwe honing heeft volgens echte honingkenners een veel rijkere smaak. Dit komt mede omdat reguliere honing vaak een suikermengsel is wat lijkt op honing of aangelengd is met siroop. Dit komt de smaak van honing dus niet ten goede.
3. EU-termen op het etiket
Als je termen tegenkomt als ‘honing uit niet EU en EU-landen’ of ‘gemengde EG-honing’ dan is de honing vaak nep of van zeer lage kwaliteit.
4. De honing is duurder
Echte honing is duur. Dit komt mede omdat het maken van honing erg arbeidsintensief is. Een honingbij moet maar liefst 50.000 km afleggen om 1 kg honing te produceren! Dit betekent dat rauwe honing van nature schaars is.
Echte rauwe honing kan goed €20,- of meer per pot kosten. Honing is een luxe product en niet iets wat bij je wekelijkse boodschappen zou moeten horen.
5. Rauwe honing komt van de imker
Dan kun je je nu nog inschrijven voor de gratis boodschappencursus en 5-daagse afslanktraining.
Klik daarvoor op deze link of op de knop hieronder.
Inspiratie:
www.healthline.com
www.honingshop.nl
