snoep

Waarom hunkeren we zo naar suiker?

In dit artikel ga ik even de feiten over suikerverslaving op tafel leggen. Waarom zijn we er zo gevoelig voor? Waarom teren we op de verkeerde brandstof? Waarom kunnen we er niet vanaf blijven? Kortom: waarom zijn we met z’n allen verslaafd aan dit goedje?

We worden ermee overspoeld in de supermarkt, de schappen liggen er tegenwoordig vol mee. Kijk voor de lol maar eens op alle etiketten. De producten waarvan je het niet eens verwacht zitten er zelfs vol mee (al dan niet onder verschillende schuilnamen).

Nu we het er toch over hebben, een paar voorbeeldjes:

  • brood
  • fruit in blik (blijkbaar is fruit nog niet zoet genoeg)
  • toastjes
  • vlees
  • groenteburgers
  • aardappelpuree

Bij bovenstaande voorbeelden heb ik het dus nog niet gehad over de rest van de producten. Letterlijk overal wordt het aan toegevoegd. En ze zijn er niet zuinig mee!

Wat is suiker en waar hebben we het voor nodig?

Voor we het hebben over alle schadelijke effecten van suiker, is het noodzakelijk te weten wat suiker precies is.

Het menselijk lichaam heeft 2 soorten verbrandingen: suikerverbranding en vetverbranding.

Zonder suiker zal het lichaam in een rusttoestand komen en teren op de vetten die in je lichaam zijn opgeslagen.

Suiker (een monosacharide) is een koolhydraat die in het menselijk lichaam wordt opgeslagen als een bruikbare brandstof: glucose.

Suikerverbranding kan door het menselijk lichaam worden toegepast op het moment dat het suikers binnenkrijgt. Het verschil tussen suikerverbranding en vetverbranding zit hem in de snelheid van afgifte van energie.

Waar suiker een hele snelle bloedsuikerpiek geeft, zorgt vet ervoor dat de bloedsuiker veel langzamer omhoog gaat. Het voordeel van suiker ten opzichte van vet is dat het rechtstreekse energie geeft. Dit was heel vroeger in de tijden van schaarste erg handig.

Vroeger moesten we namelijk altijd op scherp staan. We moesten immers overleven. Genoeg energie was een pre. Het mooie is dat overleven een vorm van fysieke activiteit is. Die suikers werden ook weer snel verbrand dus.

Je lichaam komt dus als het ware in een ‘fight or flight modus’ terecht en staat op scherp.

Het voordeel van vet ten opzichte van suiker is dat het langdurigere energie geeft. Daarnaast krijg je geen opgefokt gevoel en sta je niet ‘op scherp’ (kijk naar de maatschappij van tegenwoordig).

Wil jij minder stress ervaren? Dan kun je naast je meditatiesessies ook je dieet aanpassen. Van suiker krijg je ook stress!

Waarom hunkeren we er zo naar?

Suiker is een natuurlijke vorm van energie. Aangezien het vroeger moeilijk verkrijgbaar was maar zeer handig is in tijden van schaarste, dacht ons menselijke systeem de studiebol uit te hangen door ons gevoelig te maken voor zoete hap.

Handig toch? Ons gevoelig maken voor iets wat moeilijk te verkrijgen is? Ons lichaam weet precies wat we nodig hebben en hoe we de kans op overleven zo groot mogelijk maken! Beetje dankbaarheid voor alle technische snufjes in jouw lichaam!

Verzorg het daarom ook goed. Honderdduizenden jaren aan evolutie zit nu in ons DNA gegrift.

Tegenwoordig leven we helaas (of juist niet) in een luie maatschappij en zijn we in staat boodschappen thuis te laten bezorgen. We zien geen noodzaak wat extra beweging te creëren.

Waarom inspanning leveren als het niet hoeft? Weer zo’n slim mechanisme van het menselijk lichaam wat ons vandaag de dag alleen maar meer in ellende brengt.

Geen reden om zoveel suikerrijke versnaperingen te nuttigen dus! Ben voorzichtig met je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Zonder overlevingsdrang (stress) en overleven zelf (sport), heb je geen suiker nodig.

Als je in gewicht aankomt, krijg je er nog meer stress van.

Lees in dit artikel wat de schadelijke gevolgen zijn en wat je kunt doen om van je verslaving af te komen!

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!