verzadigd vet

Verzadigd vet | vermijden of opnieuw leren eten?

Tegenwoordig wordt ons geleerd dat verzadigd vet slecht is voor onze gezondheid. Ze Verzadigd vet zou het cholesterol laten stijgen. Daarom zou de kans op een hartaanval aanzienlijk groter worden.

Al heel lang worden verzadigde vetzuren gelinkt aan hart- en vaatziekten. Het is daarom aangeraden producten te eten met weinig verzadigde vetzuren, zoals margarine en halvarine. Roomboter wordt door het Voedingscentrum niet aangeraden.

De waarheid over verzadigd vet ligt echter iets genuanceerder. 

In dit artikel leer je:

 • Wat verzadigd vet precies is.
 • Waarom verzadigd vet in een slecht daglicht staat.
 • Hoe het zit met cholesterol
 • Welke vitaminen er in verzadigd vet zit
 • Wat de slechtste vetten zijn

Wat zijn verzadigde vetzuren?

Vetten behoren net als de koolhydraten en de eiwitten tot de zogenoemde ‘macronutriënten’. Vetten zijn net als koolhydraten de energieleveranciers van het lichaam.

Een vetmolecuul bestaat uit één glycerolmolecuul. Daaraan zitten 3 gekoppelde vetzuren. Die kunnen zowel verzadigd, enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd zijn.

Voeding hoog in verzadigd vet is:

 • kokosolie
 • pure chocola
 • vet vlees
 • roomboter
 • boerenkaas
 • eieren

Verwar verzadigde vetzuren NIET met transvetzuren. Hierbij gaat het om bewerkte vetzuren die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam!

Verzadigde vetzuren zijn bij kamertemperatuur meestal vast. Onverzadigde vetzuren zijn vloeibaar.

Waarom zijn verzadigd vet in een slecht daglicht terecht gekomen?

In de twintigste eeuw begon in Amerika overgewicht onder de bevolking erg sterk toe te nemen. Voorheen was deze ziekte zeer zeldzaam. Daarom werd er onderzoek gedaan om te ontdekken wat de oorzaak was van deze epidemie.

Onderzoekers hadden vastgesteld dat het eten van verzadigd vet het cholesterolgehalte in het bloed laat stijgen.

Daarnaast was het al bekend dat een hoog cholesterolgehalte in verband staat met hart- en vaatziekten.

Hier zijn onderzoekers de fout ingegaan. In die tijd waren de middelen nog vrij beperkt en waren er weinig onderzoeken verricht op mensen.

Onderzoekers concludeerden daarom zonder uitvoering van experimenten het volgende: 

 • Na consumptie van verzadigd vet stijgt het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Cholesterol staat in verband met hart- en vaatziekte.

Conclusie:

Verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten.

Deze hypothese was gebaseerd op veronderstellingen en dierproeven. Er zijn geen experimenten op mensen uitgevoerd. Uit recente studies blijkt dat deze verklaring daarom ook onjuist is! (1)

De gemaakte hypothese over verzadigd vet werd uiteindelijk in 1977  prijsgegeven aan het publiek zonder de beschikking te hebben over enig wetenschappelijk bewijs. (2)

Ook al hebben we tegenwoordig genoeg bewijs dat de onderzoekers van toen het bij het verkeerde eind hadden, vandaag de dag wordt er nog steeds volop gezegd dat verzadigde vetten vermeden moeten worden om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Hoe zit het nou met cholesterol?

Het woord ‘cholesterol’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Cholesterol bestaat uit de zogenaamde ‘lipoproteïnen’ die allemaal cholesterol aan zich ‘dragen’. Cholesterol is dus eigenlijk geen cholesterol. Het zijn cholesteroldragende eiwitten.

Er zijn 2 soorten cholesterol, namelijk het ‘goede’ (HDL) en het ‘slechte’ (LDL) cholesterol.

Uit onderzoek blijkt dat het LDL cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het HDL cholesterol verkleint de kans op hart- en vaatziekten verkleint.(3) (4)

Omdat uit onderzoek blijkt dat verzadigd vet het slechte cholesterolgehalte in het bloed laat stijgen, lijkt het logisch om er vanuit te gaan dat door verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. 

Echter, onderzoekers negeerden vaak het feit dat het goede cholesterolgehalte ook toeneemt. Dit biedt weer bescherming tegen hart- en vaatziekten.

2 verschillende vormen LDL.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken hebben recente studies nu ook laten zien dat het ‘slechte’ cholesterol niet altijd slecht is. Volg je me nog?

Er zijn 2 typen LDL-cholesterol deeltjes. De grote en de kleine.

De kleine deeltjes zijn in staat door de aderwand te gaan. Daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten inderdaad toe. Daarnaast heb je de grote deeltjes die ‘te groot’ zijn om door de aderwanden te gaan.

Het mooiste gaat nu komen: uit onderzoek blijkt dat bij het eten van verzadigd vet deze kleine LDL-deeltjes worden omgezet in de grotere deeltjes.

Conclusie: verzadigd vet staat NIET in verband met hart- en vaatziekten.

Onschuldige vorm van cholesterol.

Ook al zullen verzadigde vetzuren het LDL-cholesterol laten stijgen, het slechte cholesterol zal uiteindelijk worden omgezet naar een onschuldige vorm van LDL. Deze staat in verband met een verminderde kans op hart- en vaatziekten.(5)

Ook is door middel van langetermijnonderzoeken geconcludeerd dat er geen link is te vinden tussen het eten van verzadigd vet en ‘slecht’ cholesterolgehalte in het bloed.(6)

Nu hebben onderzoekers vastgesteld dat het ook niet alleen gaat om de concentratie of grootte van deze cholesteroldeeltjes. De hoeveelheid LDL-deeltjes die in het bloed te vinden zijn, spelen ook een rol.

Een ‘low carb’ dieet wat veel verzadigd vet en weinig koolhydraat bevat, kan de hoeveelheid in LDL-deeltjes laten dalen. Een dieet gericht op ‘low fat’ laat een tegenovergesteld effect. Hierbij stijgen juist de LDL-deeltjes laat stijgen.(7)

CONCLUSIE: veel onderzoeken laten zien dat een dieet gericht op ‘high fat/low carb’ de kans op hart- en vaatziekten vermindert in tegenstelling tot een dieet gericht op low fat/high carb.

Wist je dat cholesterol eerder one vriend dan vijand is? Cholesterol is eigenlijk de brandblusser van onderliggende ontstekingen.

In dit artikel leg ik uit waarom mensen met een hoog cholesterol langer leven.

De ban van verzadigd vet en welvaartsziektes.

Tussen 1975 en 1980 is de ‘low fat’ marketing van start gegaan. Sindsdien geloven we maar al te graag dat verzadigd vet ons de dood in jaagt.
 
Wat opvalt is dat sinds de ban op verzadigd vet, mensen alsmaar zieker en zieker zijn geworden.
 
Het aantal mensen met hart- en vaatziekten is sinds 1976 nog nooit zo hard gestegen! Kijk maar eens in de grafiek hieronder. BRON
 
obesitas epidemie

Wat veroorzaakt dan wel hart- en vaatziekten?

We weten nu dat verzadigd vet geen hart- en vaatziekten veroorzaakt. Nu is de grote vraag: wat dan wel?

In bovenstaande grafiek valt al af te lezen dat de obesitasepidemie een boost heeft gekregen nadat verzadigd vet werd weggedrukt.

Als je de energie niet uit vet haalt, waar haal je het dan uit? Inderdaad, uit de koolhydraten. Amerikanen zijn massaal overgestapt op geraffineerde suikers en koolhydraten. 

De koolhydraten zijn naast vetten ook energieleveranciers van de mens. Echter, vetten zorgen voor een langdurigere energiepiek. De bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Suikers en koolhydraten laten een snelle stijging en daling zien. Daardoor krijgen we sneller trek en zullen we meer snelle energie in de vorm van zoet gaan eten. 

Koolhydraten behoren tot de grootste boosdoeners van hart- en vaatziekten.

Lees in dit artikel de grootste gevaren van suiker.

Transvetten

Dan is er nog een tweede spelbreker: de transvetzuren genaamd.
Transvet is in tegenstelling tot verzadigd vet WEL slecht voor de gezondheid. Transvetten zijn bewerkte, verhitte en geharde vetten. Zij zijn door de menselijke hand aangepast.

Het grappige is dat transvetten voornamelijk uit plantaardige vetten worden gemaakt. Dit zijn de onverzadigde vetzuren. Juist, de vetzuren die wel in een goed daglicht staan. 

Onverzadigde vetten zijn inderdaad gezond, wanneer je ze koud serveert. Helaas kan de structuur van plantaardige vetten niet tegen hitte. Door hitte gaat het vet oxideren en verandert het in een giftig vet, een transvet.

Voorbeelden van transvetten zijn:

 • koekjes en gebakjes
 • pizza
 • calvé pindakaas
 • margarine en halvarine

De keuze is niet verzadigd vet of onverzadigd vet.
Maar natuurlijk vet of onnatuurlijk vet.

De gezondheidsvoordelen van verzadigd vet.

Het klinkt gek. Misschien koos je gister nog zeer bewust voor de margarine. En nu ga je de gezondheidsvoordelen lezen van het zeer beruchte verzadigd vet. Geloof me, je zult verstelt staan wat er gebeurt als je deze weer in je dieet terug laat komen.

Bron van vitamine A, D, E en K. 

Verzadigde vetten beschikken over vetoplosbare vitaminen en mineralen. Zonder vetten krijg je deze vitaminen dus ook nauwelijks binnen. Cholesterol staat bekend als een ‘vetachtige substantie’ die dient als verpakking voor vitaminen. Zonder deze vettige stof, kunnen ze niet door het bloed worden getransporteerd. 

Weston A. Price, een tandarts uit de jaren 30, heeft het grootste voedingsonderzoek ooit uitgevoerd. Hij ging bij inheemse stammen langs. Hij concludeerde dat deze robuuste natuurvolkeren een uitermate sterke gezondheid hadden. 

De reden daartoe was dat zij veel meer vetoplosbare ‘activators’ binnenkregen. Deze volkeren leefden op voornamelijk dierlijke voeding. Daarnaast werden zij niet blootgesteld aan witmeelproducten, granen, suikers en transvetten.

Volgens hem bleek dierlijke voeding onmisbaar voor een goede gezondheid.

In dit artikel lees je meer over zijn bevindingen. Laat je inspireren!

Verzadigd vet laat langer leven.

Uit een baanbrekende studie onder ouderen kwam naar voren dat ouderen met een hoger LDL-gehalte het langst leven. Zij hadden minder kans op hart- en vaatziekten dan de mensen die lagere waardes hadden. BRON 
 
Mensen met de laagste LDL-waardes hebben na hun 60ste levensjaar een grotere sterftekans. BRON
 

Verzadigd vet verzadigd.

Door de verzadigende en voedzame werking van verzadigd vet, kun jij langer zonder eten. Door veel van deze heilzame vetten te eten, zul je makkelijker onder jouw caloriebehoefte duiken. Combineer dit met eiwitten, en je bewandelt het juiste pad.
 
Weten hoe eiwitten je zullen helpen tijdens het afvallen? Klik dan hier.
 
Vermijd ‘low fat’ producten. Deze bevatten alleen nog maar sporen van vitaminen. Door het tekort aan vetoplosbare vitaminen treedt jouw hongerhormoon opnieuw in gang en zal je niet verzadigen. Jouw lichaam zal compenseren in koolhydraten en suikers.
 

Tot slot

Wil jij op een natuurlijke en makkelijke manier afvallen? Zorg dan dat je volgens de richtlijnen van de natuur eet.

Stop met calorieën tellen. Begin met voedingsstoffen tellen. Hoog calorisch voedsel bevat meestal meer essentiële voedingsstoffen.

Dit artikel legt uit waarom het tellen van calorieën geen zin heeft.

Download hieronder de boodschappencursus inclusief 5-daagse afslanktraining als jij een start wilt maken met jouw leefstijl!

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!