vitamine d3 en k2

Vitamine D3 en K2: onafscheidelijke vitamines

Veel mensen hebben nauwelijks van vitamine K2 gehoord. Deze vitamine krijgt weinig aandacht vanuit de voedingsindustrie. Nieuw onderzoek toont aan dat vitamine D3 en K2 samen een essentieel is voor het menselijk lichaam. Het zou zelfs de ‘missing link’ kunnen zijn om chronische aandoeningen te voorkomen. In dit artikel leer je waarom!

Inhoud van dit artikel

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een in vet-oplosbare vitamine. Vitamine K werd in 1929 ontdekt en bestempeld als een essentiële vitamine in het lichaam. Vitamine K heeft vele functies in het lichaam waaronder coagulatie, oftewel klontervorming. 

Het was de eerste functie die werd ontdekt waardoor deze vitamine de letter ‘K’ kreeg toegediend (Koagulationvitamin). 

Ook Weston A. Price (voedingsonderzoeker en tandarts) had deze vitamine ontdekt. Price reisde de hele wereld over op zoek naar antwoorden op vragen die hij had.

Waarom hadden westerlingen zoveel gaatjes en cariës ten opzichte van robuuste natuurvolkeren? Hoe kwam het dat deze robuuste volkeren zo gezond oud werden en nauwelijks last hadden van chronische aandoeningen?

Price toonde aan dat natuurvolkeren 10 hogere concentraties aan calcium in hun lichaam hadden opgeslagen. 

Deze verhoogde calciumafzetting in de botten en tanden kon maar één oorzaak hebben: een mysterieuze vitamine die de huidige westerling niet tot nauwelijks binnenkrijgt. Price noemde deze vitamine ”Activator X” wat later vitamine K2 bleek te zijn.

Voedingsmiddelen met vitamine K

Vitamine K kan worden opgedeeld in 2 soorten:

  • K1 (phylloquinone): gevonden in planten en bladgroenten.
  • K2 (menaquinone): gevonden in dierlijke en gefermenteerde producten.

En voor de verdere verwarring kan vitamine K2 nog verder worden onderverdeeld in meerdere subtypes, waarvan vitamine K2 MK-4 en vitamine K2 MK-7 de meest belangrijke vormen zijn.

Vitamine K2 is de werkende vitamine in het lichaam. Vitamine K1 wordt niet of nauwelijks door het menselijk lichaam herkend en vervult daarom geen functies.

Eén van de belangrijkste vormen van vitamine K is de vorm K2 MK-4. De komt voornamelijk voor in zachte kazen, volle melkproducten, orgaanvlees en eidooiers.

De vorm K2 MK-7 is misschien nog wel een betere vorm van K2. MK-7 is vooral terug te vinden in gefermenteerde producten zoals zuurkool, natto en miso.

Lichaamsfuncties vitamine K

Vitamine K (en voornamelijk K2) heeft meerdere functies in het lichaam. Het zorgt ten eerste voor een goede bloedstolling. 

Daarnaast speelt vitamine K2 een essentiële rol bij de calcificatie (calciumafzetting) van botten en tanden. Tenslotte zorgt vitamine K2 voor een gezonde leverfunctie.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is net als vitamine K een in vet-oplosbare vitamine. Deze komt voor in bepaalde voedingsmiddelen. Maar ook onze huid kan zelf vitamine D produceren met behulp van zonlicht.

In dit artikel vind je andere belangrijke voedingsstoffen die Nederlanders vaak te weinig binnenkrijgen.

Vitamine D kan worden opgedeeld in 2 vormen:

  • D2 (ergocalciferol): gevonden in plantaardige producten.
  • D3 (cholecalciferol): gevonden in dierlijke producten en zonlicht.

Voedingsmiddelen met vitamine D

Vitamine D3 is de actieve vorm van vitamine D. Vitamine D2 komt voor in plantaardige voedingsmiddelen en vervult net als vitamine K1 nauwelijks lichaamsfuncties. Het komt voor in essentiële dierlijke verzadigde vetten en vette vis. 
 
Zalm en levertraan zijn de rijkste bronnen van vitamine D3. In kleinere hoeveelheden komt vitamine D3 voor in eidooiers, volle zuivelproducten en vlees.
 
Helaas zijn ook de rijkste vitamine D3-bronnen niet voldoende om aan de algemene dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Voorbeeld: je zou elke dag een halve kilo zalm moeten eten om genoeg vitamine D3 binnen te krijgen!
 

Zonlicht

Daarom is het belangrijk voldoende te worden blootgesteld aan Uv-licht, afkomstig van de zon. Met behulp van de zon is de huid in staat om zelf in voldoende hoeveelheden vitamine D3 aan te maken.
 

Omdat Nederland redelijk ver van de evenaar afstaat, kan ons lichaam gedurende de wintermaanden moeilijk voldoende vitamine D3 produceren. 

Gedurende 4 maanden in het jaar (mei, juni, juli en augustus) kan ons lichaam dit wel, mits we vaak naar buiten gaan en niet te zwaar insmeren.

Het is essentieel om in de ‘R-maanden’ een supplement te nemen om een vitamine D3-tekort te voorkomen.
 

Lichaamsfuncties vitamine D

Vitamine D (en voornamelijk D3) heeft meerdere functies in het lichaam. Allereerst helpt het de spierkracht en het immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast helpt het bij de voorkoming van ontstekingen in het lichaam. 

Net als vitamine K2 zorgt ook vitamine D3 voor een goede botmineralisatie door de calciumabsorptie vanuit de dunne darm te bevorderen en de calciumspiegel in het bloed in balans te houden.

 

Vitamine D3 en K2 werken als een team!

Vitamine D3 en K2 zijn afzonderlijk van elkaar al essentieel voor het menselijk lichaam. Maar samen zullen deze 2 vitamines elkaar versterken in hun werking.
 
Er wordt zelfs gesuggereerd dat wanneer vitamine D3 wordt ingenomen zonder K2, dat dit kan leiden tot een te hoge calciumafzetting op plekken waar dit niet hoort voor te komen.
 

De belangrijkste functies van vitamine D3 zijn een hogere calciumabsorptie uit voeding en darmen en het behouden van een gezond calciumgehalte in het bloed door calcium uit de botten te halen.

Het verhoogde calciumgehalte moet echter wel naar de juiste plekken worden vervoerd. Hier zorgt vitamine K2 voor.

Hoe reguleert K2 het calcium in het lichaam?

Dit doet vitamine K2 op 2 manieren:

  • Het zorgt voor de calcificatie van de botten: vitamine K2 activeert een eiwit, genaamd osteocalcine. Dit eiwit zorgt voor een opeenstapeling van calcium in de botten en tanden. BRON

  • Het verlaagt de calcificatie van de edele delen: vitamine K2 activeert het GLA-eiwit dat ophopingen van calcium in deze delen voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten en de nieren. BRON

Enkele studies hebben nu aangetoond dat calcificatie van bloedvaten kan leiden tot chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. BRON, BRON

Nieuwe studies bevelen een extra vitamine K2 supplement aan om calcificatie van bloedvaten te voorkomen. Meer onderzoeken zijn echter nodig om dit te bevestigen. BRON
 

Hoeveel vitamine D3 en K2 heb ik nodig?

Vitamine D3

Mijn aanbeveling is om vooral in de wintermaanden een hogere dosis vitamine D3 in te nemen, dan de gezondheidsraad adviseert. We komen tegenwoordig steeds minder vaak buiten waardoor een vitamine D3-tekort al snel op de loer ligt. 
 
Dagelijks 5000 IE (Internationale Eenheden) is een hoge dosis die ik vooral adviseer wanneer een vitamine D3-tekort is geconstateerd. Bij een normaal vitamine D3-gehalte is een onderhoudsdosis van 2000 IE genoeg.
 

Vitamine K2 MK-7

Ook voor vitamine K2 adviseer ik een hogere dagelijkse inname dan de Gezondheidsraad adviseert. Aangezien de westerse mens steeds minder vaak producten als eidooiers, orgaanvlees en gefermenteerde producten nuttigt, ligt ook hier een tekort al gauw op de loer.
 
Een inname van tenminste 90 mcg (microgram) per dag zie ik als een minimale inname. 90 tot 180 mcg per dag is een goede dosis wanneer je niet vaak producten eet die rijk zijn aan vitamine K2.
 
Let erop dat je geen vitamine K1 aanschaft aangezien deze vitamine nauwelijks converteert de bruikbare vorm van vitamine K.
 
Vitamine K2 MK-7 schijnt de best opneembare vorm van vitamine K te zijn. Steeds vaker zie je combinatiesupplementen van vitamine D3 en K2. Echter, een combinatie zorgt meestal voor een lagere dosis.
 
Mijn advies is om deze vitamines afzonderlijk van elkaar in te nemen zodat de dagelijkse dosis hoog blijft.
 
Inspiratie: healthline.com
Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!