In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp vlees. Steeds meer mensen stappen over op een plantaardig dieet. Vlees is namelijk kankerverwekkend, onethisch en slecht voor het milieu. Waarom zouden we dieren doden als we onze eiwitten ook uit noten en peulvruchten kunnen halen? In dit artikel leg ik uit waarom het niet zo zwart-wit is als het lijkt. De hamvraag van dit artikel luidt daarom ook: waarom is vlees eten gezonder en milieuvriendelijker dan gedacht?
Maar eerst: wat is vlees?
De term vlees omvat alle eetbare delen van het dier. Denk hierbij aan de organen, spieren en het vet.
Vlees is en was één van de grootste eiwitbronnen voor de mens. 100 gram vlees bevat ongeveer 20 – 30 gram eiwit.
In dit artikel vind je de meest hoogwaardige eiwitbronnen en de best mogelijke eiwitshake voor jou.
Vlees is te categoriseren in wit en rood vlees.
Wit vlees
Dit is vlees dat wit of licht van kleur is. Wit vlees omvat al het (wilde) gevogelte zoals kip, kalkoen, eend of fazant.
Rood vlees
Dit vlees wordt ook wel zoogdierenvlees genoemd en is rood of donkerder van kleur. Voorbeelden van rood vlees zijn rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, geitenvlees of schapenvlees.
Vis- en schaaldieren
Biologisch gezien behoren vis- en schaaldieren tot de categorie vlees. Vis is namelijk een eetbaar dier, net als rund en kip. Anderen stellen dat vis niet tot deze categorie behoort.
Voorbeelden van witvis zijn pangasius, tilapia, kabeljauw en zeebaars.
Bewerkt vlees
Vleesvervangers
Dit artikel legt gedetailleerd uit waarom vleesvervangers slecht zijn. Eet jij al vleesvervangers? Lees dan eerst even dit artikel door alvorens je verder leest!
Ook leg ik uit wat werkelijk de beste vleesvervangers zijn.
De voedingswaarde van vlees
Eiwitten
Vlees is een van de compleetste eiwitbronnen voor de mens. Vlees bevat alle 9 essentiële aminozuren. Het ondersteunt de spiermassa en het behoud van sterke botten. Dit geldt ook voor vis, ei en onbewerkte zuivelproducten.
B12
Ook is vlees (net als andere dierlijke producten) rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 ondersteunt een normale breinfunctie. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede, gevoel van zwakte, moeheid, neurologische aandoeningen (ook bij baby’s) en hartziekten.
Heemijzer
Rood vlees is daarnaast zeer rijk aan het zeer goed opneembare heemijzer. Non-heemijzer is een andere vorm van ijzer die wordt gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, zoals spinazie.
Deze vorm van ijzer is minder goed opneembaar voor de mens. Een tekort aan heemijzer kan leiden tot bloedarmoede.
Omega-3 vetzuren
Orgaanvlees: een vergeten superfood
Brengt vlees eten ziektes met zich mee?
Vlees uit de bio-industrie
Rood vlees
Mijn advies wat betreft rood vlees
1. Eet rood vlees onbewerkt
Ten eerste moet rood vlees altijd onbewerkt worden gegeten. Vermijd gekruid, voorverpakt of gerookt vlees. Een normale onbewerkte biefstuk is een goede manier om aan je eiwitten te komen.
2. Kies voor de juiste bereidingsmethode
Gaar het vlees altijd op laag vuur en verhit het niet te sterk. Zo beperk je het aantal gifstoffen wat vrijkomt bij zeer hoge temperaturen. Barbequen en grillen is dus niet aan te raden.
3. Bak vlees in de juiste oliën
Bak het vlees nooit in oxiderende, onverzadigde/plantaardige oliën. Deze oliën bevatten geen dubbele binding in haar scheikundige structuren.
Daardoor zijn ze zwakker en oxideren ze sneller waardoor ze giftig worden bij blootstelling aan hoge temperaturen.
Deze transvetten staan wel aan de basis voor ontstekingen, ziekten en overgewicht.
Kies dus altijd voor een sterk verzadigd vet zoals roomboter, ghee of kokosolie.
4. Koop gras-gevoerd en biologisch vlees
- beter opneembare eiwitten
- meer omega-3 vetzuren
- meer antioxidanten
Conclusie: Bewerkt vlees staat aan de basis voor veel welvaartsziekten en aandoeningen. Onbewerkt en gras-gevoerd vlees draagt juist bij aan een verbeterde gezondheid. Koop vlees lokaal in en kies voor de juiste bereidingsmethoden.
Vlees eten is milieuvriendelijker dan gedacht
Wanneer we nadenken over eten, willen we natuurlijk zo min mogelijk belasting aan het milieu toedienen en zo diervriendelijk als mogelijk aan onze voedingsstoffen komen. Waarom zouden we dieren doden terwijl we onze voedingsstoffen ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen?
Veel mensen kiezen er daarom voor om een dag of week geen vlees te eten. Anderen kiezen er zelfs voor om vegetarisch of veganistisch te eten. Hoe plantaardiger we leven, des te meer dieren er blijven leven en des te lager de CO2 uitstoot, toch?
Niet helemaal. Geen vlees eten moet namelijk ergens gecompenseerd worden. Als we inderdaad blijven eten zoals we nu doen, maar dan zonder al het vlees, dan zal dat een positieve impact hebben op het milieu.
Maar heb je er ooit over nagedacht hoeveel extra planten we moeten eten om dit ‘tekort’ op te vangen?
Baanbrekend onderzoek
Zo is nu uit een Australisch onderzoek gebleken dat het produceren van tarwe (brood, pasta, en noodles) en andere plantaardige voedingsmiddelen (rijst, soja, bonen, linzen, etc.) waar vegetariërs en veganisten zich mee voeden, per kilogram bruikbare eiwitten, een 25 keer grotere diersterfte plaatsvindt. Daarnaast wordt er ook nog eens meer schade toegebracht aan het milieu.
Peulvruchten in het algemeen, maar vooral soja, is in de meeste gevallen ongezonder dan je denkt. Lees in dit artikel wat soja met je doet en welke soja veilig voor gebruik is.
Dit onderzoek legt ook uit dat er 2 mogelijkheden zijn als meer mensen ervoor kiezen om plantaardig te leven: BRON
- Er worden meer bestrijdingsmiddelen gebruikt voor betere oogst die het milieu, de dieren en onze gezondheid extra schade zullen toebrengen.
- Er moet meer natuur worden opgegeven om extra landbouw mogelijk te maken. Ook dit brengt weer schade toe aan het milieu en gaat ten koste van inheemse diersoorten en oerbossen die moeten wijken voor onze plantaardige benodigdheden.
Een plantaardig voedingspatroon is in-efficiënter
Daar komt nog bij dat plantaardig leven in-efficiënter is om aan de dagelijkse voedingsstoffen te komen.
Waar je misschien nog niet over hebt nagedacht is het volgende: ook al vangen we al het rood vlees op met plantaardige voedingsmiddelen, dan nog zullen we een ‘tekort’ ervaren, aangezien we minder eiwitten en vetten halen uit dierlijk voedsel. Dit heeft als gevolg dat snaaien en over-eten de nieuwe norm zal worden.
Om de gezondheid van zowel ons als het milieu op te lossen dienen we ons te gedragen naar onze evolutionaire standaarden: het eten van dierlijke eiwitten en vetten, aangevuld met plantaardige voedingsmiddelen. En niet andersom.
Het gaat niet om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen.
Tips voor een betere gezondheid, dierenwelzijn en milieu.
- Koop vlees ALTIJD lokaal in. Vermijd vlees uit de bio-industrie als je enig respect hebt voor dierenwelzijn.
- Vlees koop je uitsluitend biologisch en van grasgevoerd vee.
- Eet wilde vis met een MSC-keurmerk als je gezondheid en het milieu je lief is.
- Eet dierlijke producten voor meer voedingsstoffen uit minder voedsel.
- Koop alleen onbewerkte voedingsmiddelen.
- Vermijd bakken op hoge temperaturen in plantaardige oliën.
- Eet ontzettend veel vezels uit groente en fruit voor verzadiging, goede darmgezondheid en minder hunkering naar milieuonvriendelijk bewerkt voedsel.
- Vermijd bestrijdingsmiddelen op groente en fruit om kleinere diersoorten en het milieu niet tot last te zijn.
- Wees geen veganist waardoor extra landbouwgrond moet worden vrijgesteld. Dit gaat ten koste van bossen en inheemse plant- en diersoorten.
- Eet groente en fruit zoveel als mogelijk volgens de seizoenen. Dit zorgt voor variatie in je voedingspatroon en minder milieubelasting op het gebied van import.
- Geef orgaanvlees een kans: gezonder, goedkoper en minder verspilling. Helaas is het wennen aan de smaak 😉
- Vast regelmatig: direct beter voor je gezondheid, milieu en dierenwelzijn. We zijn niet gemaakt om ons hele leven door te blijven bunkeren.
Wil je weten welke geweldige gezondheidsvoordelen intermittent fasting voor jou in petto heeft? Dan is dit artikel zeker iets voor jou.
Conclusie: is vlees eten gezond en milieuvriendelijk?
Ja, onbewerkt, grasgevoerd en lokaal geproduceerd vlees draagt bij aan de gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Er zijn veel onderzoeken die suggereren dat vlees slecht is, maar hierbij worden veel zaken niet meegenomen in het onderzoek.
Veel nieuwe onderzoeken hebben nu aangetoond dat ook de bereidingsmethoden en de mate van bewerking/kwaliteit van het vlees een rol speelt in vorming van ziekten of aandoeningen.
De manier om dit massale probleem op te lossen is door voeding zo lokaal mogelijk in te slaan. Hierbij hoeven we dierlijke producten niet te vermijden. In tegendeel zelfs.
Bron ter inspiratie: www.healthline.com
