vlees-eten

Vlees eten gezonder en milieuvriendelijker dan gedacht!

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp vlees. Steeds meer mensen stappen over op een plantaardig dieet. Vlees is namelijk kankerverwekkend, onethisch en slecht voor het milieu. Waarom zouden we dieren doden als we onze eiwitten ook uit noten en peulvruchten kunnen halen? In dit artikel leg ik uit waarom het niet zo zwart-wit is als het lijkt. De hamvraag van dit artikel luidt daarom ook: waarom is vlees eten gezonder en milieuvriendelijker dan gedacht?

Maar eerst: wat is vlees?

De term vlees omvat alle eetbare delen van het dier. Denk hierbij aan de organen, spieren en het vet. 

Vlees is en was één van de grootste eiwitbronnen voor de mens. 100 gram vlees bevat ongeveer 20 – 30 gram eiwit.

In dit artikel vind je de meest hoogwaardige eiwitbronnen en de best mogelijke eiwitshake voor jou.

Vlees is te categoriseren in wit en rood vlees.

Wit vlees

Dit is vlees dat wit of licht van kleur is. Wit vlees omvat al het (wilde) gevogelte zoals kip, kalkoen, eend of fazant.

Rood vlees

Dit vlees wordt ook wel zoogdierenvlees genoemd en is rood of donkerder van kleur. Voorbeelden van rood vlees zijn rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, geitenvlees of schapenvlees.

Vis- en schaaldieren

Biologisch gezien behoren vis- en schaaldieren tot de categorie vlees. Vis is namelijk een eetbaar dier, net als rund en kip. Anderen stellen dat vis niet tot deze categorie behoort. 

Dit komt omdat zij vlees categoriseren als warmbloedige dieren. Vissen zijn namelijk koudbloedig. Ook religie speelt een rol bij de verwarring of vis wel of geen vlees is.
 
Ook wordt gesteld dat vlees uitsluitend zoogdieren zijn met een vacht. Hier vallen vis en gevogelte weer buiten. Vis- en schaaldieren zijn te categoriseren in 3 soorten: vette vis, witvis en schaaldieren.
 
Voorbeelden van vette vissoorten zijn: tonijn, zalm, makreel, ansjovis, sardientjes en haring.
 
Deze zijn zeer rijk aan omega-3 vetzuren.
 

Voorbeelden van witvis zijn pangasius, tilapia, kabeljauw en zeebaars. 

Deze zijn zeer rijk aan jodium.
 
Voorbeelden van schaaldieren zijn garnaaltjes, gamba’s, krab of kreeft.

Bewerkt vlees

Deze categorie vlees behoort tot de ‘te vermijden vleessoorten’. Deze vleessoorten hebben meerdere bewerkingsprocessen ondergaan om de smaak en textuur te verbeteren of te veranderen. Bewerkt vlees eten is daarom niet aan te raden.
 
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn gerookte, gezouten, gedroogde, gefrituurde, gekruide, kant- en klare of gekweekte vlees/visproducten. Denk aan knakworst, rookworst, hotdogs, bitterballen, vleeswaren, voorverpakte schnitzels, bacon of gerookte zalm.

Vleesvervangers

Dit is eigenlijk geen vleescategorie, maar wil ik toch even bespreken. Vleesvervangers zijn meestal zeer bewerkt en bevatten schadelijke stoffen. Deze over-bewerkte voedingsmiddelen moeten onmiddellijk uit ieder dieet worden verwijderd.
 

Dit artikel legt gedetailleerd uit waarom vleesvervangers slecht zijn. Eet jij al vleesvervangers? Lees dan eerst even dit artikel door alvorens je verder leest!

Ook leg ik uit wat werkelijk de beste vleesvervangers zijn.

De voedingswaarde van vlees

Veel mensen denken dat vlees slecht is voor de gezondheid. Vlees (waaronder rood vlees) wordt geassocieerd met verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten en een verhoging van het totale cholesterolgehalte.
 
Ook al leeft de mens al tienduizenden jaren op vlees, sinds een aantal decennia zijn we ineens bang gemaakt voor deze vorm van voedsel. 

Eiwitten

Vlees is een van de compleetste eiwitbronnen voor de mens. Vlees bevat alle 9 essentiële aminozuren. Het ondersteunt de spiermassa en het behoud van sterke botten. Dit geldt ook voor vis, ei en onbewerkte zuivelproducten.

B12

Ook is vlees (net als andere dierlijke producten) rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 ondersteunt een normale breinfunctie. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede, gevoel van zwakte, moeheid, neurologische aandoeningen (ook bij baby’s) en hartziekten. 

Heemijzer

Rood vlees is daarnaast zeer rijk aan het zeer goed opneembare heemijzer. Non-heemijzer is een andere vorm van ijzer die wordt gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, zoals spinazie. 

Deze vorm van ijzer is minder goed opneembaar voor de mens. Een tekort aan heemijzer kan leiden tot bloedarmoede.

Omega-3 vetzuren

Vlees, ei maar vooral vis is zeer rijk aan de goed opneembare omega-3 vetzuren EPA en DHA. Omega-3 vetzuren dragen bij aan een normale breinfunctie en behoren tot de essentiële vitaminen voor het menselijk lichaam. Vooral vette vis zoals makreel, sardientjes, haring en zalm zijn rijke omega-3 bronnen. 
 
Omega-3 is een ware vitamine-bom waar veel mensen een tekort aan hebben.
 
Lees in dit artikel alle gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren!

Orgaanvlees: een vergeten superfood

In het Westen gaan we massaal minder vlees eten. Orgaanvlees daarentegen eten we al helemaal niet meer. Kippenlever en varkensharten werden vroeger veelvuldig gegeten. In sommige culturen wordt orgaanvlees nog steeds geserveerd. 
 
Orgaanvlees is zeer rijk aan vitamine A, B12, ijzer en selenium. Maar orgaanvlees staat op nummer 1 wat betreft het mineraal choline. Choline ondersteunt de ontwikkeling van het brein, de spieren en de werking van de lever. In geen enkel ander voedingsmiddel is zoveel choline te vinden als in orgaanvlees!
 
Veel mensen houden niet van orgaanvlees vanwege de sterk aanwezige smaak. Daarom is het ook spotgoedkoop! Voor een paar euro heb je hoge kwaliteit biologisch orgaanvlees. 
 
Als jij het opgebracht krijgt een tijdje te wennen aan deze overheersende smaak, heb jij spotgoedkoop, maar hoogkwaliteitsvoedsel in huis. Daarnaast denk je aan het milieu. Deze werkelijke superfoods worden namelijk vaker weggegooid dan verkocht aan de massa.
 

Brengt vlees eten ziektes met zich mee?

Volgens vele onderzoeken heeft vlees eten ook een kanttekening. Vlees staat tegenwoordig in een slecht daglicht. Vlees veroorzaakt volgens de media namelijk hart- en vaatziekten en staat aan de basis voor meerdere vormen van kanker.
 

Vlees uit de bio-industrie

Ik ben van mening dat vlees inderdaad averechtse gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Hierbij heb ik het wel over bewerkt massaproductievlees uit de bio-industrie. Het eten van plofkip, hamburgers, vleeswaren, gedroogd vlees en voorverpakt vlees zijn ontzettend slecht voor onze gezondheid en zou in mijn ogen onmiddellijk uit ieder dieet moeten worden verwijderd.
 
Daarnaast leven tienduizenden kippen, varkens en koeien op elkaar. Ethisch gezien ben ik zeer tegen vlees uit deze industrie. Elk jaar overlijden er tienduizenden, dan wel honderdduizenden dieren door stalbranden en worden er ontzettend veel dieren afgemaakt omdat ze ‘misschien’ besmet zijn met een virus. 
 
Deze dieren leven onder erbarmelijke omstandigheden, worden doorgefokt, krijgen onnatuurlijke voeding en weinig tot geen beweging. Behalve onethisch, is het vlees ook nog eens van zeer slechte kwaliteit. 

Rood vlees

Veel onderzoeken suggereren dat met name rood vlees in verband staat met verschillende vormen van kanker, waaronder vooral darmkanker. Je zou dus kunnen stellen dat dit bewezen koek is en dat rood vlees uit het dieet verwijderd zou moeten worden. BRON
 
Echter, in deze onderzoeken is geen rekening gehouden met de bereidingsmethode en mate van bewerking van het vlees. Veel onderzoeken hebben nu een relatie gevonden tussen kanker en bewerkt of sterk verhit vlees. BRON
 
Ook heeft een analyse van 25 verschillende studies aangetoond dat er onvolledig bewijs is tussen darmkanker en rood vlees in het algemeen. BRON
 
Ook heeft onderzoek aangetoond niet rood vlees, maar juist sterk bewerkt en verhit (rood) vlees in verband staat met hart- en vaatziekten. BRON
 

Mijn advies wat betreft rood vlees

Mijn advies is dat rood vlees gegeten kan worden en kan bijdragen aan de gezondheid, mits je rekening houdt met de volgende zaken:
 

1. Eet rood vlees onbewerkt

Ten eerste moet rood vlees altijd onbewerkt worden gegeten. Vermijd gekruid, voorverpakt of gerookt vlees. Een normale onbewerkte biefstuk is een goede manier om aan je eiwitten te komen.

2. Kies voor de juiste bereidingsmethode

Gaar het vlees altijd op laag vuur en verhit het niet te sterk. Zo beperk je het aantal gifstoffen wat vrijkomt bij zeer hoge temperaturen. Barbequen en grillen is dus niet aan te raden.

3. Bak vlees in de juiste oliën

Bak het vlees nooit in oxiderende, onverzadigde/plantaardige oliën. Deze oliën bevatten geen dubbele binding in haar scheikundige structuren.

Daardoor zijn ze zwakker en oxideren ze sneller waardoor ze giftig worden bij blootstelling aan hoge temperaturen. 

Deze transvetten staan wel aan de basis voor ontstekingen, ziekten en overgewicht.

Kies dus altijd voor een sterk verzadigd vet zoals roomboter, ghee of kokosolie.

4. Koop gras-gevoerd en biologisch vlees

Daarnaast doe je er goed aan om vlees biologisch en lokaal in te slaan. Kies voor vlees van gras-gevoerde runderen. 
 
Gras-gevoerde dieren bevatten:
 
  • beter opneembare eiwitten
  • meer omega-3 vetzuren
  • meer antioxidanten 
Daarnaast bevat biologisch vlees weinig tot geen antibiotica’s en groeihormonen en is het ethisch gezien beter voor het dierenwelzijn.
 
Conclusie: Bewerkt vlees staat aan de basis voor veel welvaartsziekten en aandoeningen. Onbewerkt en gras-gevoerd vlees draagt juist bij aan een verbeterde gezondheid. Koop vlees lokaal in en kies voor de juiste bereidingsmethoden.

Vlees eten is milieuvriendelijker dan gedacht

Wanneer we nadenken over eten, willen we natuurlijk zo min mogelijk belasting aan het milieu toedienen en zo diervriendelijk als mogelijk aan onze voedingsstoffen komen. Waarom zouden we dieren doden terwijl we onze voedingsstoffen ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen? 

Veel mensen kiezen er daarom voor om een dag of week geen vlees te eten. Anderen kiezen er zelfs voor om vegetarisch of veganistisch te eten. Hoe plantaardiger we leven, des te meer dieren er blijven leven en des te lager de CO2 uitstoot, toch?

Niet helemaal. Geen vlees eten moet namelijk ergens gecompenseerd worden. Als we inderdaad blijven eten zoals we nu doen, maar dan zonder al het vlees, dan zal dat een positieve impact hebben op het milieu.

Maar heb je er ooit over nagedacht hoeveel extra planten we moeten eten om dit ‘tekort’ op te vangen? 

Baanbrekend onderzoek

Zo is nu uit een Australisch onderzoek gebleken dat het produceren van tarwe (brood, pasta, en noodles) en andere plantaardige voedingsmiddelen (rijst, soja, bonen, linzen, etc.) waar vegetariërs en veganisten zich mee voeden, per kilogram bruikbare eiwitten, een 25 keer grotere diersterfte plaatsvindt. Daarnaast wordt er ook nog eens meer schade toegebracht aan het milieu.

Peulvruchten in het algemeen, maar vooral soja, is in de meeste gevallen ongezonder dan je denkt. Lees in dit artikel wat soja met je doet en welke soja veilig voor gebruik is.

Dit onderzoek legt ook uit dat er 2 mogelijkheden zijn als meer mensen ervoor kiezen om plantaardig te leven: BRON

  • Er worden meer bestrijdingsmiddelen gebruikt voor betere oogst die het milieu, de dieren en onze gezondheid extra schade zullen toebrengen.
  • Er moet meer natuur worden opgegeven om extra landbouw mogelijk te maken. Ook dit brengt weer schade toe aan het milieu en gaat ten koste van inheemse diersoorten en oerbossen die moeten wijken voor onze plantaardige benodigdheden.
Ook heeft dit onderzoek uitgerekend hoeveel extra land in Australië vrijgesteld moet worden als de huidige productie van rood vlees wordt vervangen door plantaardig voedsel. Hierbij moet een gebied van bijna 300.000 hectare extra worden vrijgemaakt. BRON
 
Ik heb even uitgerekend: dat is een gebied groter dan het hele Verenigd Koninkrijk en Nederland bij elkaar.

Een plantaardig voedingspatroon is in-efficiënter

Daar komt nog bij dat plantaardig leven in-efficiënter is om aan de dagelijkse voedingsstoffen te komen. 

Waar je misschien nog niet over hebt nagedacht is het volgende: ook al vangen we al het rood vlees op met plantaardige voedingsmiddelen, dan nog zullen we een ‘tekort’ ervaren, aangezien we minder eiwitten en vetten halen uit dierlijk voedsel. Dit heeft als gevolg dat snaaien en over-eten de nieuwe norm zal worden. 

Dierlijk voedsel zoals vlees, vis, gevogelte, ei en volle zuivel werken verzadigend voor het menselijk lichaam en zetten onze verzadigingshormonen ‘aan’.
 
Denk maar aan de leeuw die 3 dagen kan overleven op zijn prooi, en de koe die de hele dag door graast.
 

Om de gezondheid van zowel ons als het milieu op te lossen dienen we ons te gedragen naar onze evolutionaire standaarden: het eten van dierlijke eiwitten en vetten, aangevuld met plantaardige voedingsmiddelen. En niet andersom. 

Op deze manier kan de mens efficiënter aan zijn voedingsmiddelen komen waardoor de drang naar meer voedsel zal uitblijven.
 
Het gaat niet om het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen.
Beter is het om de positieve effecten voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu te maximaliseren en de negatieve gevolgen ervan te minimaliseren.
 
Belangrijk om te onthouden is dat er altijd dieren zullen worden opgeofferd, of we nu plantaardig of dierlijk leven. Dit negatieve gevolg wordt geminimaliseerd naarmate we efficiënter aan onze voedingsmiddelen komen. Het eten van vlees en vis zorgt voor deze efficiëntie aan voedingsstoffen.

Tips voor een betere gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

  • Koop vlees ALTIJD lokaal in. Vermijd vlees uit de bio-industrie als je enig respect hebt voor dierenwelzijn.
  • Vlees koop je uitsluitend biologisch en van grasgevoerd vee.
  • Eet wilde vis met een MSC-keurmerk als je gezondheid en het milieu je lief is.
  • Eet dierlijke producten voor meer voedingsstoffen uit minder voedsel.
  • Koop alleen onbewerkte voedingsmiddelen.
  • Vermijd bakken op hoge temperaturen in plantaardige oliën.
  • Eet ontzettend veel vezels uit groente en fruit voor verzadiging, goede darmgezondheid en minder hunkering naar milieuonvriendelijk bewerkt voedsel.
  • Vermijd bestrijdingsmiddelen op groente en fruit om kleinere diersoorten en het milieu niet tot last te zijn.
  • Wees geen veganist waardoor extra landbouwgrond moet worden vrijgesteld. Dit gaat ten koste van bossen en inheemse plant- en diersoorten.
  • Eet groente en fruit zoveel als mogelijk volgens de seizoenen. Dit zorgt voor variatie in je voedingspatroon en minder milieubelasting op het gebied van import. 
  • Geef orgaanvlees een kans: gezonder, goedkoper en minder verspilling. Helaas is het wennen aan de smaak 😉
  • Vast regelmatig: direct beter voor je gezondheid, milieu en dierenwelzijn. We zijn niet gemaakt om ons hele leven door te blijven bunkeren.

Wil je weten welke geweldige gezondheidsvoordelen intermittent fasting voor jou in petto heeft? Dan is dit artikel zeker iets voor jou.

Conclusie: is vlees eten gezond en milieuvriendelijk?

Ja, onbewerkt, grasgevoerd en lokaal geproduceerd vlees draagt bij aan de gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Er zijn veel onderzoeken die suggereren dat vlees slecht is, maar hierbij worden veel zaken niet meegenomen in het onderzoek.

Veel nieuwe onderzoeken hebben nu aangetoond dat ook de bereidingsmethoden en de mate van bewerking/kwaliteit van het vlees een rol speelt in vorming van ziekten of aandoeningen. 

Veel onderzoeken suggereren ook dat vlees eten slecht is voor het milieu en dierenwelzijn. Ook al heeft vlees eten een negatieve invloed op het milieu, dan wil dat nog niet zeggen dat een plantaardig dieet minder invloed zal hebben op het milieu en dierenwelzijn. Ook plantaardige diëten hebben een negatieve impact op het dierenwelzijn, milieu en onze eigen gezondheid.
 

De manier om dit massale probleem op te lossen is door voeding zo lokaal mogelijk in te slaan. Hierbij hoeven we dierlijke producten niet te vermijden. In tegendeel zelfs. 

Het eten van lokale en gras-gevoerde dieren zorgt ervoor dat je efficiënter aan je voedingsstoffen komt. Hierdoor hebben we minder eten nodig. Minder eten zorgt voor minder ontstekingen, meer gezondheid, meer milieu en meer dierenwelzijn.
 
Massaproductievoedsel zoals vlees uit de bio-industrie, kweekvis, eieren zonder keurmerk en bewerkt gemaksvoedsel zijn de grootste oorzaken van slecht dierenwelzijn, milieuverontreiniging, overgewicht of gezondheidsproblemen.
 
Onze planeet heeft minder vegetariërs en veganisten nodig, maar meer bewuste eters.
 
Blijf dus kritisch en maak keuzes bewust. Eet volgens de menselijke evolutionaire standaarden en eet onbewerkt.
 
Bron ter inspiratie: www.healthline.com
 
 
 
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!