Wat je nog niet weet over suiker!

Misschien eet jij (bewust of onbewust) te veel suiker en kamp je met gewichtsproblemen. Bijna iedereen is er wel van op de hoogte dat suiker zorgt voor gewichtsproblemen, hart- en vaatziekten of diabetes type-2. Maar suiker geeft nog tal van andere klachten waar jij waarschijnlijk niet van op de hoogte bent. In dit artikel wil ik je even bewust maken wat suiker nog meer met je lichaam doet. Grote kans dat jij nog niet op de hoogte bent van onderstaande klachten.

Uit onderzoek van ‘FoodWatch’ blijkt dat aan meer dan de HELFT van alle producten in de supermarkt suiker is toegevoegd. 56% wel te verstaan. Geraffineerde tafelsuiker, wat in heel veel producten wordt toegevoegd, is uitermate slecht voor het menselijk lichaam. Dit zijn zogenaamde ‘lege’ calorieën waar nog nooit één gezondheidsbevorderende eigenschap in is ontdekt.

Geraffineerde suiker is net zo schadelijk als tabak en alcohol en heeft daarnaast een zeer verslavende werking die overeenkomt met die van cocaïne.

Als geraffineerde suiker vandaag de dag ontdekt zou worden, zou het waarschijnlijk op de lijst van verboden middelen terechtkomen. Ik hoop met het schrijven van dit artikel dat je ogen geopend zullen worden en je nooit meer zoveel geraffineerde suikers tot je neemt.

Lees in dit artikel welke schadelijke effecten suiker nog meer kan veroorzaken en hoe je hier zo ver mogelijk vandaan blijft!

Ik wil wel even duidelijk maken dat ik het in dit artikel niet heb over alle suikers. Natuurlijk voorkomende suikers (glucose, fructose, zetmeel, etc.) in groente en fruit hebben een andere werking op jouw lichaam dan toegevoegde suikers zoals geraffineerde tafelsuiker (sucrose). Producten waarin natuurlijke suikers voorkomen, bevatten vezels waardoor de suikers een hele andere uitwerking hebben op jouw lichaam.

Dit artikel gaat dus over toegevoegde geraffineerde suikers! Eet dus nog steeds genoeg groente en fruit 😉 

Hieronder beschrijf ik veelvoorkomende gezondheidsklachten waar veel mensen nog niet van op de hoogte zijn. Later geef ik tips hoe je zover mogelijk van suiker vandaan kunt blijven en heb ik een link voor je voor gratis coaching! Veel plezier! 

#1. Aantasting immuunsysteem.

Suiker tast het immuunsysteem aan. Hierdoor zul je vatbaarder worden voor allerlei soorten ziektes, van verkoudheden tot infectieziekten. Door het eten van te veel suiker treedt er dysbiose op. De darmflora zal hierdoor worden aangetast waardoor slechte bacteriestammen zullen vermenigvuldigen en jouw darmflora gaan koloniseren. Een slechte verhouding in goede en slechte bacteriën in jouw darmflora zal leiden tot aantasting van het immuunsysteem. Dit maakt je vatbaarder voor allerlei aandoeningen. BRON

#2. Klachten bij kinderen.

Kinderen die overmatig veel suiker consumeren kunnen allerlei klachten ontwikkelen die ‘gerepareerd’ worden door medicijnen.

Het verwijderen van suiker uit hun dieet kan klachten zoals angsten, snelle stijging van adrenaline, hyperactiviteit en concentratieproblemen drastisch verminderen. BRON

#3. Stijging cholesterol.

In tegenstelling tot verzadigde vetten wat ik in dit artikel uitleg, zorgt suiker er WEL voor dat het slechte (LDL) cholesterol en triglyceriden (bloedvetten) stijgt en het goede (HDL) cholesterol daalt, wat funest is voor de gezondheid en overgewicht veroorzaakt. BRON

#4. Brandstof voor kankercellen.

Suiker kan zelfs als brandstof ingezet worden. Voor tumoren wel te verstaan. Suiker voedt de kankercellen en wordt in verband gebracht met borstkanker, prostaatkanker, rectumkanker, alvleesklierkanker, galwegenkanker, longkanker, galblaaskanker en maagkanker. BRON

#5. Verslechtering van het zicht.

Suiker kan het zicht verzwakken. Suiker veroorzaakt hart- en vaatziekten en kan het slechte cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Hierdoor verslechteren de bloedvaten waardoor ook de bloedtoevoer richting het netvlies verslechtert. Door deze verslechtering zal het lichaam  nieuwe, maar zwakkere bloedvaten naar het netvlies produceren wat resulteert in verslechtering van het zicht.  Ben dus zuinig op je ogen en reduceer je suikerinname! BRON

#6. Vroegtijdige veroudering.

Suiker kan ervoor zorgen dat vroegtijdige veroudering in gang wordt gezet. Bij overmatig gebruik van suiker zal het lichaam insuline vrijmaken. Insuline zorgt in zijn plaats voor die vroegtijdige veroudering.

Daarnaast verhoogt suikerinname de zogenaamde AGE’s in je lichaam. AGE’s (Advanced Glycation End products) zijn suikermoleculen die zich binden en eiwitten in je lichaam beschadigen wat ook bijdraagt aan vroegtijdige veroudering. BRON

#7. Auto-immuunziekten.

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Denk hierbij aan artritis, astma, allergiën, MS en diabetes type-1. Suiker kan deze ziekten uitlokken. BRON

Doordat suiker slechte bacteriën toevoegt aan jouw darmflora, liggen auto-immuunziekten meer op de loer. Zorg dus goed voor de darmflora om de kans op deze ziektes te verkleinen.

JIJ bent verantwoordelijk voor wat je in je lichaam stopt.

Tips om minder suiker te eten:

Na bovengenoemde negativiteit wil ik wel graag positief afsluiten. Helaas kan ik hier geen lijstje neerzetten waar de voordelen over suiker zijn te vinden. Deze is er helaas (nog) niet en zal er waarschijnlijk ook niet komen.
Er zijn wel een hoop tips om minder suiker te nuttigen wat allerlei positieve werkingen heeft op je lichaam. Klaar om het roer om te gooien en voor je lichaam en geest te zorgen?

#1. Eet meer vet- en eiwitrijke producten.

Eet meer vet- en eiwitrijke producten. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een meer verzadigd en voldaan gevoel waardoor je minder snel hunkert naar zoete tussendoortjes.

#2. Eet meer natuurlijke suikers.

Vervang geraffineerde suikerproducten door natuurlijke suikers zoals fruit. Te veel fruit eten is natuurlijk ook niet heel goed voor je. In tegenstelling tot sucrose (tafelsuiker) bevat fruit voedingsvezels die ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent en zal het bijna onmogelijk zijn om fructose te ‘overeten’.

#3. Lees etiketten!

Je zult versteld staan hoeveel suiker er in producten ‘verstopt’ zit zonder dat je hier ooit bij hebt stilgestaan.
Wanneer suiker bij de eerste 3 ingrediënten staat, wil dat zeggen dat het tot de top 3 ingrediënten behoort in dat product.
Chocoladepasta zou je dus net zo goed ‘suikerpasta’ met chocoladesmaak kunnen noemen. Laat je dus niet voor de gek houden ;).

#4. Ken de schuilnamen van suiker.

Ben bewust van meerdere schuilnamen voor suiker. Op supermarktetiketten staan allerlei moeilijke benamingen die ‘suiker’ verdoezelen. Een paar voorbeeldjes:
glucose, fructose, glucosestroop, fructose-stroop, glucose-fructose-stroop, malt-suiker, maltodextrine, saccharose, high fructose corn syrup (HFCS), lactose, honing, kokosbloesemsuiker, sap-concentraat, sucrose, sucranaat, etc.

Hoe verzinnen ze het..

#5. Eet bewust.

Weet waarom je eet. Eet je omdat je gewoon honger hebt, of omdat je voedingsstoffen nodig hebt? Wanneer je meer bewust wordt van het laatste, zul je op den duur bewustere keuzes maken en suikerhoudende producten meer en meer vermijden.

#6. Wees niet te streng.

Suiker is uitermate verslavend. Het wordt dus ontzettend moeilijk om van de een op de andere dag geen suiker meer te eten. Gun jezelf daarom af en toe wat lekkers zodat de motivatie hoog blijft.

Om jou te ondersteunen in jouw leefstijlverandering heb ik een boodschappencursus en videotraining voor je opgesteld. In deze 5-daagse training leer je alles om je leefstijl om te gooien en je eigen beste voedingscoach te worden.

Als jij toegang wilt, kun op deze link drukken voor de gratis download!

 

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!