afvallen fruit

Is fruit gezond? En ook als je wilt afvallen?

Wel eens afgevraagd hoe gezond fruit is? Mooi, want in dit artikel gaan we fruit eens goed onder de loep nemen! Is fruit gezond? En ook als je wil afvallen? In dit artikel leer je:

  • of fruit gezond is of niet
  • of je fruit kunt eten tijdens het afvallen
  • een veelgemaakte fout bij het consumeren van fruit
  • de gezondste fruitsoorten kennen met een laag suikergehalte

Dus.. is fruit gezond?

Om maar even met de deur in huis te vallen: fruit is wel degelijk gezond! Het is een bron van vitaminen, mineralen, water, vezels en anti-oxidanten. 

Maar we weten ook dat fruit bepaalde fruitsuikers bevatten. En wat de meesten ook wel weten is dat suiker slecht voor ons is. Voornamelijk als je wilt afvallen. Dit is altijd de grote hamvraag bij mensen die willen afvallen: is fruit nou gezond of niet? Speciaal voor jou ga ik uitleggen waarom je toch fruit kan blijven eten. Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten. Let’s begin!

Fructose in fruit: een slechte suiker in een gezond jasje

Fruit bevat dus fruitsuikers, genaamd fructose. Fructose komt ook voor in geraffineerde suiker. In bewerkte producten, junkfood en frisdranken komt ook fructose voor. Dat is ook de reden waarom veel mensen bang zijn voor fruit. Want ja, fruit bevat suiker. En dan ook nog eens fructose! 

Echter, fruit is een zeer complex voedingsmiddel. De opbouw van fruit zorgt voor een hele andere opname van fructose. Hier zijn 2 redenen voor:

#1. Hoeveelheid fructose in fruit

Allereerst is fructose pas slecht als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Dit is bijna onmogelijk in voedingsmiddelen, zoals fruit. Fruit bevat weliswaar fructose, maar veel minder dan in bewerkte varianten. Je zult ontzettend veel fruit moeten eten om te veel fructose binnen te krijgen.

Junkfood kun je wel makkelijk overeten. Hier worden grote hoeveelheden fructose aan toegevoegd zonder dat het product zelf een verzadigend effect biedt. Daarom kun je met gemak deze fructose overeten. In dat geval is fructose dus WEL slecht.

Lees in dit artikel meer over ‘bewerkt’ fructose.

#2. Voedingsvezels in fruit

Bewerkte producten met veel fructose bevatten daarnaast geen voedingsvezels. Vezels komen in de darmen terecht en zorgen voor een vertraagde opname van suiker naar het bloed. Je kunt vezels beschouwen als een soort van vangnet of zeefje. Door de vezels ‘druppelt’ de suiker langzaam in het bloed. Hierdoor blijft jouw bloedsuiker redelijk stabiel.

Onderzoek toont aan dat fruit helpt bij het voorkomen van diabetes! BRON

Bewerkte producten bevatten echter geen vezels. Hierdoor komt fructose veel sneller in de bloedbaan terecht. Daardoor zal de bloedsuiker enorme pieken en dalen geven. Het gevolg hiervan is dat er meer insuline wordt aangemaakt.

Insuline vertraagt weer de vetstofwisseling. Of in andere woorden: je kunt hierdoor moeilijker vet verbranden.

Uit onderzoek blijkt dat fruit juist helpt bij het bestrijden van overgewicht! BRON

Conclusie: eet altijd de gehele vrucht op. Deze bevat vezels die de opname van suiker vertraagt. Vermijd bewerkte zoetigheden.

De verzadigingsindex van fruit

Wil je afvallen? Eet dan producten die hoog staan genoteerd op de verzadigingsindex. Deze maatstaf is veel waardevoller dan de maatstaf van calorieën tellen.

Hoe hoger een product op deze  index staat vermeld, des te langer je bent verzadigd. Hoe langer je bent verzadigd, hoe minder tussendoortjes en hunkeringen! De sleutel tot gewichtsverlies!

Fruit staat hoog op de index. Waarom? Door de vezels! Vezels komen in de darmen terecht. Deze vezels gaan langzaam door de darm waardoor je langer vol zit. Dit bevordert de stoelgang.

Er zijn veel meer producten die hoog op de verzadigingsindex staan.
Deze vind je in dit waardevolle artikel!

Vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit horen dus in een gezond voedingspatroon als je wilt afvallen!

Maar natuurlijk ook als je niet wilt afvallen.

Conclusie: fruit zorgt voor verzadiging. Dit is belangrijk omdat je minder hunkert naar ongezonde tussendoortjes.

Een veelgemaakte fruitfout

Veel mensen die fruit eten drinken ook fruitsappen. Ook hoor ik vaak dat mensen zijn gestopt met frisdrank wat zeer goed is! Helaas vervangen ze dit met fruitsappen. Fruitsappen hebben een gezond imago. Het tegenovergestelde is helaas waar.

Weet je nog het verhaal over die vezels? Nou die zitten er niet meer in. Een versgeperst glaasje sinaasappelsap wordt zonder enige moeite weg gedronken. Heb je er ooit over nagedacht dat jij fructose uit 3 tot 5 sinaasappels in 10 hele seconden in je bloedbaan pompt?

Jouw bloedsuiker piekt als een malle. Kijkend naar het suikergehalte is een glas cola een bewustere keuze.

Daarnaast worden in veel voorverpakte fruitsappen extra suiker toegevoegd voor de smaak. Trap hier dus niet in als consument! Houd je van fruit? Eet dan de gehele vrucht op! 3 tot 5 hele sinaasappels eet je waarschijnlijk niet achter elkaar weg. 😉

Wil je weten hoe je van je suikerverslaving afkomt? Dan is dit artikel weliswaar ook interessant voor jou! 

Fruit met het laagste suikergehalte

Het suikergehalte in fruit is dus geen ‘big issue’ als je wilt afvallen. Echter, ben je een fruitliefhebber die een koolhydraat-arme leefstijl aanhoudt? Dat kan ik begrijpen dat je wilt weten in welk fruit de minste suikers zitten! 

Onderstaande 6 fruitsoorten bevatten een hoog nutriëntenprofiel en zijn relatief laag in suikers! 

#1. Avocado’s.

De meeste fruitsoorten zijn hoog in koolhydraten/suikers. Avocado’s bevatten daarentegen veel vet! Gezonde vetten wel te verstaan. Avocado’s zijn een bron van omega 9 vetzuren. Deze behoren tot de enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Lees in dit artikel waarom vetten essentieel zijn om gewichtsverlies in werking te stellen! 

Veel mensen zijn bang voor de calorieën die in avocado’s zitten opgeslagen. 

1 avocado bevat namelijk al gauw 350 tot 400 kcal! Ben hier alleen niet bang voor. Avocado’s staan hoog op de verzadigingsindex. 

Calorierijke voedingsmiddelen zijn in natuurlijke vorm ook voedingsrijke voedingsmiddelen! Avocado’s staan bekend als fruit die helpen bij het afvallen!

#2. Citroen.

Citroenen zijn ontzettend voedzaam en bevat veel vitamine C! Daarnaast zijn ze laag in suikers. Dit is te herkennen aan de zuurdere smaak. Sprinkel citroensap over je salade of gebruik het als natuurlijk conserveermiddel! (bijvoorbeeld om eigen gemaakte smoothies te bewaren).

Het nutriëntenprofiel van een citroen staat er zelfs om bekend om gewichtstoename te voorkomen! BRON

Begin de dag bijvoorbeeld met citroensap in een glas water. Een betere start kun je je lichaam niet wensen!

Vitamine C shotje nodig? Schil dan de schil van een citroen. Laat het drogen en verpoeder het. Dit goedje kun je toevoegen aan gezonde smoothies!

#3. Grapefruit.

We blijven nog even bij de citrusvruchten. Ook grapefruits zijn zeer laag in suikers! Deze zijn qua smaak weer bitterder dan de meeste andere fruitsoorten.

Uit onderzoek blijkt dat grapefruits helpen het gewicht op peil te houden en insulineresistentie te verminderen! BRON

Uit dit onderzoek onder 91 mensen kwam zelfs naar voren dat degene die elke dag een halve grapefruit aten voor de maaltijd, gemiddeld 1,3 kg meer lichaamsgewicht hadden verloren!

#4. Bosvruchten.

Bosvruchten zoals blauwe bessen, zwarte bessen, aardbeien, cranberry’s, frambozen en bramen zijn ook zuurdere fruitsoorten. Dit ‘wilde’ fruit bevat ontzettend veel antioxidanten en zijn relatief laag in suikers.

Ook zijn ze enorm lekker om in smoothies te verwerken! Vergeet niet te kauwen op de smoothies. Anders drink je alsnog te snel fructose weg!

Bosvruchten zijn zeer rijk aan vitamine C. Bessen in het algemeen bevatten ook hoge concentraties vitamine K1!

#5. Kiwi’s.

Wat veel mensen niet weten is dat kiwi’s  meer vitamine C bevatten dan citroenen! 
 
Kiwi’s zijn dus zeer voedzaam terwijl ze minder suikers bevatten dan veel andere fruitsoorten. En super lekker!

#6. Olijven.

Jep, officieel behoren olijven tot fruitsoorten. Ze groeien aan een boom en bevatten een pit.
 
Ook olijven zijn vetter dan andere fruitsoorten, net als avocado’s. Ze zijn enorm voedzaam en bevatten ontzettend veel antioxidanten. Verder zijn ze rijk aan vitamine E, ijzer, koper en calcium.
 
Olijven (en olijfolie) zijn goed voor het hart en voor de preventie van kanker! BRONBRON
 

Tot slot

Fruit is gezond voor iedereen! Ben vooral niet bang voor fruit. Skip liever ongezonde tussendoortjes met veel TOEGEVOEGD suiker. Natuurlijke suikers doen niet veel kwaad, maar overdrijf natuurlijk nooit.
 
In de tijdelijk gratis voedingscursus gaan we het onder andere hebben over fruit. Daarnaast gaan we een deep-dive maken in gezonde voeding. 
 
Waar is de mens evolutionair gezien op gebouwd? Je gaat het allemaal leren in de 5-daagse cursus. 

Daarnaast krijg je een geheel gratis boodschappencursus mee. In dit waardevolle E-book staan alle regels vermeld die jij gaat inzetten om vetverbranding te stimuleren. 

Alle voedingsmiddelen heb ik voor je gecategoriseerd. Dit keukenla-item gaat jou gegarandeerd helpen naar je doelen!
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!