amandelmelk ongezond

Amandelmelk: ongezond en geldverspilling!

Steeds meer mensen kiezen bewust voor ‘plant-based’ of ‘lactosevrij’ om hun gezondheid op de rit te krijgen. Zo wordt amandelmelk steeds vaker de vervanger voor reguliere koemelk. Ik ben het er zeer mee eens dat de meeste commerciële melkproducten slecht voor de gezondheid zijn. Helaas is amandelmelk geen volwaardige vervanging voor melk. Sterker nog: amandelmelk kan op de lange termijn zelfs zorgen voor een disbalans in jouw lichaam!

In dit artikel geef ik 3 redenen waarom jij geen amandelmelk meer moet nemen!

#1. Amandel is rijk aan omega-6.

Amandelen zijn zeer gezond, en omega-6 vetzuren zijn essentiële vetzuren voor de mens. Toch is het een slecht idee om veel amandelmelk binnen te krijgen.

Omega-6 vetzuren zijn essentiële vetzuren die bij een te hoge inname schadelijk worden. Omega-6 vetzuren komen voor in veel plantaardige oliën en verschillende noten, waaronder dus in amandelen.

Een te hoge inname van omega-6 vetzuren zorgen (in tegenstelling tot omega-3 vetzuren) voor ontstekingen. Omega-3 vetzuren beschermen juist het lichaam.

De lichaamscellen prefereren altijd omega-6 boven omega-3. Dit komt omdat omega-6 makkelijker opgenomen kan worden. Wanneer de omega-6 is ‘opgebruikt’, zal het lichaam pas overstappen op omega-3 vetzuren.

Als jij dus te veel omega-6 vetzuren binnenkrijgt, zorg je dus voor meer ontstekingen in het lichaam. Daarnaast zal het lichaam nooit en te nimmer toekomen aan de opname van omega-3! 

Het lichaam kan pas omega-3 vetzuren inzetten op het moment dat er geen omega-6 vetzuren in het lichaam beschikbaar zijn.

Het verhogen van je omega-3 is dus essentieel. Maar een verlaging van omega-6 is dus net zo belangrijk! 

Probeer deze 2 vetzuren altijd te eten in een verhouding van 1 : 1. Dus evenveel vette vis als plantaardige (noten)oliën.

Pas dus op amandelmelk. Drink het niet elke dag! Wissel af met goede omega-3 vetzuren om de balans tussen deze 2 te optimaliseren.

Goede omega-3 bronnen vind je in vette vis. Deze bevatten de goed opneembare EPA & DHA vetzuren. Ook bepaalde noten/zaden/pitten bevatten omega-3’s. Deze komen voor onder ALA (Alfalinoleenzuur), maar converteren voor slechts 5% naar EPA en DHA.

Meer vette vis dus!

Bekijk hier de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren.

#2. Amandelmelk bestaat voornamelijk uit water en voedt het lichaam voor geen meter.

Amandelmelk is een enorm verdienmodel voor gezondheidsinstanties. Amandelmelk is een ware hype geworden. Mensen betalen 3€ voor een pak dat voornamelijk uit water bestaat!

Amandelmelk bestaat voor 2 hele procenten uit amandelen. De rest is letterlijk opgevuld met water, suiker en/of zoetstoffen!

Amandelmelk heeft dus relatief lage productiekosten en het verkoopt als een gek! Amandelmelk zal jouw lichaam dus totaal niet voeden of verzadigen. Voeden en verzadigen zijn de 2 meest essentiële componenten om gewicht te verliezen.

Wanneer jij dus melk vervangt voor amandelmelk, dan zal dit niet bevredigend zijn voor jouw lichaam. De suiker of zoetstoffen die erin verwerkt zitten, werken juist eetlust-opwekkend. En zo hebben ‘gezondheidsinstanties’ jouw opnieuw op het verkeerde been gezet.

Zorg dus altijd voor voedingsstoffen en verzadiging van het lichaam om zo min mogelijk insuline aan te maken.

Amandelmelk is zeer inefficiënt en je krijgt waardeloze calorieën binnen waar het lichaam niets aan heeft.

Kies liever voor volvette en onbewerkte zuivel van gras-gevoerde koeien. Deze zuivelproducten bevatten meer vet. Deze vetten staan hoog op de verzadigingsindex en zijn een bron van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K.

Als jij denkt dat zuivel slecht is, dan wil ik je graag doorverwijzen naar dit artikel.

#3. Amandelmelk is vaak gezoet.

We weten allemaal dat suiker slecht is voor ons, zoals ik bespreek in dit uitgebreide artikel.

Maar gezondheidsinstanties weten dat jij dit weet! 

Zij gooien daarom een hoop troep in de ‘melk’ om de suiker-calorieën te verdoezelen. In plaats daarvan worden er zoetstoffen gebruikt zodat jouw ‘zoet-verslaving’ alsnog geprikkeld wordt.

Zoetstoffen bevatten weliswaar geen calorieën. Maar deze zoetstoffen zorgen voor een drastische verlaging van jouw bloedsuikerspiegel.

Deze verlaging moet uiteindelijk gecompenseerd worden. Bewust of onbewust gaan we dus extra suikers eten en wordt onze eetlust gestimuleerd.

Amandelmelk zonder suiker en zoetstoffen smaakt nergens naar. Dit is ook precies de reden waarom de meeste amandelmelk in de supermarkt toevoegingen bevat.

Wanneer jij kiest voor je gezondheid, kies je producten uit met zo min mogelijk toevoegingen.

Eet zo min mogelijk uit de fabriek. En zoveel mogelijk uit de natuur.

Helaas heeft Foodwatch aangetoond dat 70% van de supermarktproducten bestaat uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel!

Het is dus erg moeilijk om de juiste producten uit te kiezen.

Lees daarom dit artikel even goed door.

Wat kun je dan beter wel pakken?

Er zijn honderdduizenden voedingsmiddelen die ontzettend gezond zijn. Maar zorg er altijd voor dat je volwaardige vetzuren binnenkrijgt als je gewicht wilt verliezen.

Als jij commerciële melkproducten wilt vervangen, vervang ze dan voor betere melkproducten. Amandelmelk is geen vervanger voor melk omdat het simpelweg geen melk is! 

Kies bij voorkeur voor ongekookte rauwe melk. Dit is te koop bij de lokale boerderij. Doordat deze melk ongekookt is, bevat het vele levende enzymen en vetoplosbare voedingsstoffen. 

Gepasteuriseerde biologische volle yoghurt is ook een goede vervanging. Yoghurt is een gefermenteerd zuivelproduct wat ontzettend veel probiotische eigenschappen heeft. Deze probiotica zijn essentieel voor een gezonde darmflora.

Yoghurt bouwt dus je weerstand op! Amandelmelk bouwt je weerstand af. 

Om je op weg te helpen, kun je de gratis 5 daagse voedingscursus + boodschappencursus downloaden. 

Hierin heb ik alle gezonde en ongezonde voedingsmiddelen per productgroep voor je gecategoriseerd. Je vindt ontelbaar veel gezonde vervangers voor amandelmelk. 

Als extra bonus krijg je 5 dagen lang een voedingscursus toegestuurd. Hierin leer je om in 5 dagen je eigen voedingscoach te zijn.

Zo weet ik zeker dat je nooit meer op het verkeerde been wordt gezet.

Druk hiervoor op deze link.

 

Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!