bewerkt-voedsel

70% van supermarktproducten is sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat 70% van de supermarktproducten te categoriseren zijn als ‘ultra-processed’, oftewel: sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Waar vroeger al het eten uit de natuur afkomstig was, wordt het overschot aan levensmiddelen vandaag de dag gemaakt in de fabriek. Bewerkt voedsel staat in verband met alle soorten ontstekingen, ziektes en ongemakken.

Onderzoek naar bewerkt voedsel

Foodwatch selecteerde 651 willekeurige producten uit de 3 grootste winkelketens: Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Hierbij  ze voedingsmiddelen in 4 categorieën ingedeeld: onbewerkt vers/licht bewerkt, bewerkte ingrediënten, bewerkt voedsel en sterk bewerkt fabrieksvoedsel.

Wat bleek?

70,5% van alle voedingsmiddelen was in te delen in de laatste categorie: sterk bewerkt voedsel. Een schrale 16% van de voedingsmiddelen bleek onbewerkt en vers te zijn. Ik schrik me dood als ik dit soort onderzoeken te zien krijg.

Verkeerde focus op voeding

Veel mensen hebben problemen met hun gezondheid. De cijfers liegen er niet om. We moeten meer zelf onderzoek gaan doen. We stellen ons veel te afhankelijk op van voedingsinstanties.

Hierdoor zitten we zo vastgeroest in oude denkpatronen en aangeleerde overtuigingen die ons jarenlang hebben misleid. 

We vermijden verzadigd vet en kiezen voor onverzadigd vet. We eten zoveel mogelijk calorie-arme voedingsmiddelen en vermijden hoog calorisch voedsel. Deze manier van denken werkt averechts.

In dit artikel vertel ik er meer over het belang van verzadigd vet.

Toch komen er elke week 1.200 nieuwe diabetes-patiënten bij. Dat zijn meer dan 62.000 mensen op jaarbasis! Jaar in, jaar uit. Als er niets gebeurt, zal dit aantal alleen maar gaan stijgen.

De ziektekosten worden elk jaar hoger. Bijna 9 miljoen mensen lijden aan 1 of meerdere chronische aandoeningen en méér dan 50% van de Nederlanders heeft overgewicht.

Kloppen onze voedingsadviezen wel?

De Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de overheid adviseren het volk wat we moeten eten. Helaas liegen de cijfers er niet om. Bedrijven als Coca Cola, Unilever en Redbull werken nauw samen met gezondheidsinstanties en sportevenementen.

Deze bedrijven maken voor het grootste deel de dienst uit.

Ook wordt er nog ontzettend veel kindermarketing uitgevoerd. Overgewicht onder kinderen stijgt enorm!

Zij krijgen letterlijk alleen nog granen, suiker en brood gevoerd als het aan deze industrieën ligt.

Waar moet ik op letten in de supermarkt?

Koop altijd producten zonder al te veel ingrediënten. Als je in de supermarkt staat, let dan op het volgende:

#1. Check de ingrediëntenlijst.

Koop alleen producten met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten. Zie je meer dan 10 ingrediënten staan? Kijk dan goed wat erin zit! Zie je een hoop benamingen staan die je niet kent? Laat het dan maar lekker in de schappen liggen.

#2. Let op de plaatsing van suiker.

Zie je suiker (of een schuilnaam hiervan) tussen de eerste 5 ingrediënten vermeld staan? Laat het product dan links liggen. Dit betekent dat het tot de top 5 ingrediënten hoort.

Perzikyoghurt waarvan de perzik op plek 9 staat en suiker op plek 3, kun je beter suikeryoghurt met perziksmaak noemen.

#3. Laat ‘low-fat’ producten links liggen.

In dit artikel leg ik uit waarom we onbewerkte en vette producten opnieuw moeten integreren in ons leefpatroon.

Onbewerkt voedsel is nooit vet-arm. Vermijd deze bewerkte producten, arm aan voedingsstoffen.

Hoog calorisch voedsel is meestal ook hoog in voedingsstoffen.

In dit artikel leer je beter voedingsstoffen kunt tellen in plaats van calorieën.

#4. Vermijd producten met transvet.

Dit zijn de écht slechte vetten. Het zijn sterk verhitte en geoxideerde onverzadigde vetzuren. Benamingen zoals: gehard palmvet, zonnebloemolie of gehydroliseerd palmvet, zijn transvetbenamingen.

#5. Koop de ingrediënten in voor je maaltijd.

Ben altijd bewust wat je in je maaltijden stopt! Zorg ervoor dat je de ingrediënten inslaat voor bijvoorbeeld je pastasaus. Koop deze NOOIT kant-en-klaar in.

#6. Vermijd junkfood en producten waarvan je weet dat ze ongezond zijn.

Je weet dat chips, chocolade en magnetronvoedsel ongezond zijn. Vermijd deze ten alle tijde!

#7. Koop vlees lokaal in.

Het meeste supermarktvlees is sterk bewerkt. Daarnaast krijgen dieren uit de bio-industrie niet hun natuurlijke voeding. Dit gaat ten koste van de vitaminen en mineralen.

Volgens een Australisch onderzoek blijkt dat lokaal en biologisch ingekocht vlees helemaal niet ongezond of slecht voor het milieu te zijn!

#8. Koop voornamelijk biologische groenten en fruit.

Conventionele en bespoten groente en fruit zijn zeer arm in mineralen. Kies voor gifvrije biologische groenten en fruit die in de volle grond zijn geteeld.

#9. Vermijd kweekvis.

Kweekvis is zeer ongezond en milieuonvriendelijk. Het ASC-keurmerk laat zien dat de vis van de kweek afkomt. Kies altijd voor verse vis uit de zee. Deze worden aan hun natuurlijke voeding blootgesteld. Je kunt wilde vis herkennen aan het MSC-keurmerk.

#10. Volg een cursus boodschappen doen

Zorg ervoor dat je bewust boodschappen gaat doen! En je raadt het nooit.. maar de boodschappencursus staat voor je klaar!

Als dat nog niet genoeg is krijg je ook nog eens een complete 5 daagse cursus van mij om eigen voedingscoach te worden!

Je kunt je hieronder aanmelden. Heel veel succes met de boodschappencursus!

Bron:

//www.foodwatch.org/nl/persberichten/2017/70-supermarkt-bestaat-uit-omstreden-ultra-processed-foods/?L=0
Healthy Benefit

Toegang tot de tijdelijk gratis boodschappen-cursus en 5 daagse videotraining?

Laat een reactie achter

Open chat
Hulp of voedingsadvies?
Hoi! Stef hier van Healthy BeneFit. Heb je vragen of voedingsadvies nodig? Ik help je graag verder!