Wat ik tegenwoordig vaak zie gebeuren is dat mensen meer soja gaan eten. Vooral mensen die minder vlees willen eten, stappen over op soja. Is dit verstandig? En is soja gezond? Het is een voedselproduct wat een grote opkomst heeft gemaakt de laatste jaren.
Soja kan gezondheidsvoordelen hebben. Hiervoor moet je wel de juiste soort pakken. Niet alle soja is van even hoge kwaliteit. Zie de sojaboon ook niet als vervanger voor vlees.
Na het lezen van dit artikel, weet je:
- wat soja precies is.
- welke vitaminen er in soja zitten.
- waarom je geen vee moet eten met voeding op basis van soja.
- welke gevaren soja kan hebben.
- welke soort soja je beter kunt nemen.
Wat is soja?
Welke vitaminen zitten er in soja?
- Calorieën: 189 kcal
- Koolhydraten: 11.5 gram
- Eiwitten: 16.9 gram
- Vetten: 8.1 gram
- Vezels: 8.1 gram
- Vitamin C: 16% (van de ADH)
- Vitamin K: 52% (van de ADH)
- Thiamine: 21% (van de ADH)
- Riboflavine: 14% (van de ADH)
- Foliumzuur: 121% (van de ADH)
- Ijzer: 20% (van de ADH)
- Magnesium: 25% (van de ADH)
- Fosfor: 26% (van de ADH)
- Kalium: 19% (van de ADH)
- Zink: 14% (van de ADH)
- Mangaan: 79% (van de ADH)
- Koper: 19% (van de ADH)
Soja bron van anti-nutriënten
Conclusie: soja is een zeer compleet voedingsmiddel, rijk aan vele eiwitten en voedingsstoffen. Echter, het zeer hoge gehalte aan fytinezuur belemmert de opname van deze voedingsstoffen.
De mens is niet de enige ”soja-eter”
Soja is niet alleen voor menselijke consumptie. Het wordt ook gebruikt als veevoer. Veel dieren krijgen voeding op basis van soja toegediend. Soja is goedkoop en ontzettend eiwitrijk. Soja is een eiwitbron die planteneters veel beter kunnen verteren dan wij.
Een nadeel is dat de dieren niet aan hun natuurlijke voeding worden blootgesteld. Het dieet van kweekvis bestaat tegenwoordig voor 20% uit vis en 80% uit plantaardig materiaal, zoals soja.
Dit gaat ten koste van vele voedingsstoffen. Kweekvis is daarom armer aan de essentiële omega-3 vetzuren dan wilde vis.
Ook andere dieren krijgen tegenwoordig veel soja in plaats van gras. De ‘grazende koe’ sterft uit. En dit gaat ten koste van vele voedingsstoffen. Gras zit namelijk boordevol voedingsmiddelen die voor de mens niet verteerbaar zijn.
Deze voedingsstoffen krijgen wij in verteerbare vorm binnen door het eten van grasgevoerd vlees. Regulier vlees is daarom een stuk minder voedzaam geworden.
Gevaren van soja
#1. Soja zou zorgen voor borstvorming bij mannen.
Er is veel discussie over soja gaande. Veel websites beweren dat soja borstvorming kan geven bij mannen. Dit komt omdat soja fyto-oestrogenen bevat. Deze lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Echter, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.
In dit onderzoek bleek dat soja geen effect heeft op het mannelijke hormoon testosteron.
#2. Soja zou in verband staan met borstkanker
Vaak wordt er beweerd dat soja borstkanker veroorzaakt. Dit komt omdat er isoflavonen in soja zitten. Isoflavonen fungeren ongeveer hetzelfde als oestrogeen. Aangezien borstkanker oestrogeen nodig heeft voor tumorgroei, zou je verwachten dat isoflavonen in soja de kans op kanker zou vergroten.
Echter, uit studies blijkt dat dit niet het geval is.
Soja laat juist positieve effecten zien.
In een studie onder westerse vrouwen bleek namelijk dat soja de kans op borstkanker niet vergrootte.
Uit een andere studie bleek echter wel dat gefermenteerde soja een meer beschermde werking had dan bewerkte sojaproducten.
In een andere studie onder ratten bleek dat wanneer ze gefermenteerde sojamelk toegediend kregen, ze 20% minder kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker dan ratten die het niet kregen.
Ratten die reguliere soja kregen, hadden 10-13% minder kans op het krijgen van deze ziekte.
Hieruit is te concluderen dat onbewerkte en gefermenteerde soja beter is dan de niet-gefermenteerde variant.
Soja zorgt uiteindelijk voor een langer leven nadat borstkanker is gediagnosticeerd.
#3. Soja zou een negatieve impact hebben op de schildklier
Dierproeven hebben aangetoond dat soja de productie van schildklierhormonen kunnen blokkeren. BRON
Echter, 14 studies hebben aangetoond dat soja geen negatieve effecten hebben op menselijke schildklierhormonen. Mensen met schildklierproblemen hoeven soja daarom dus niet te vermijden. BRON
#4. De meeste soja is genetisch gemodificeerd.
Meer dan 90% van de soja in de Verenigde Staten is genetisch gemodificeerd. BRON
Het is nog onduidelijk wat de lange termijneffecten zijn van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. BRON
Veel GMO’s bevatten het schadelijke glyfosaat. Deze pesticiden zijn schadelijk voor menselijke consumptie. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen minder vitaminen en mineralen dan biologische soja. BRON
Vermijd dus genetisch gemodificeerde soja en glyfosaat. In plaats daarvan kies je het liefst voor biologische soja.
Conclusie: is soja gezond?
www.healthline.com
www.jessevandevelde.nl
